Az emojik lehetnek a jövő jelszavai?

emoji
Néha előfordul, hogy emoji kommunikálunk. A szöveges üzenőfelületeken hagyjuk, hogy a sírva nevető arc vagy szívet ölelgető kutyus beszéljen helyettünk.

Majd ez emojik elmondják helyettünk, amit gondolunk és érzünk. Mert így könnyebb. Gyakran egész párbeszédeken folytatunk másokkal, anélkül, hogy egy betűt is leírtunk volna.

Mert ezek a kis jelek és matricák nem csak viccesek, de lassan a kommunikációnk kifejező részévé válnak. Olyan kommunikációé, ami túlmutat a nyelv eszközein és határain. Akár Bábelen is. Ám mi lenne, ha a szórakozáson kívül, máshol is hasznosíthatnánk ezeket?

Egy brit cég, az Intelligent Environments, emotikonos biztonsági technológiát fejleszt. Ez a technológia lényegesen több választási lehetőséget kínál az olyan jelszavakhoz képest, mint például a négy számjegyű PIN kódok. Ráadásul sokkal biztonságosabbak is.

A fejlesztők szerint egy képi elemekből álló jelszót eleve könnyebb megjegyezni és észben tartani, mint a numerikus verziót.

„Mivel az agy alapvetően nem számokkal, vagy szavakkal működik, hanem képi elemekkel, így nem csoda, ha a számokból és betűkből álló kombinációkat elfelejtjük. A képek adják a legjobb módját annak, hogy megjegyezzünk valamit.” – állítja Tony Buzan, memória szakértő.

1300 angol felhasználó körében végzett felmérés szerint a harmaduk teljesen elfelejti a PIN kódját. Négyből három pedig minden ilyen lehetőségnél ugyanazt a számot használja, hogy el ne felejtse. Viszont egy globális statisztika szerint 2012-ben a jelszóbiztonsági incidensek 80 százaléka a gyenge jelszavak miatt történt.

Amennyiben a számok helyett emojikat használnánk, egyetlen négyjegyű biztonsági kód esetében is, akár több száz képecske állna rendelkezésre, és ez egyből akár 3,5 millió lehetséges kombinációt eredményezhet.

Az Intelligent Environments ügyvezetője szerint egy ilyen jelszónál elég egy vicces történetre gondolnunk és máris van egy biztonságos, jól megjegyezhető kódunk.

A cég fő területe a digitális bankszolgáltatások, ezért elkészítették az első  emoji banki jelkód-rendszert (egyelőre Android) mobilkészülékekhez.

Forrás: HasználtAlma/ Pausch Rita

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..