Műtét előtt a gyerekeknek nyugtatók helyett iPad?

(PHOTO BY GREG RUFFING)
Egy tanulmány szerint a műtét előtt álló gyermekeknél az iPad majdnem olyan jól működik, mint a nyugtatók.
Egy frissen publikált tanulmányban a kutatók meglepő eredményre jutottak. Azt állítják, hogy az iPad majdnem olyan hatékonyan enyhíti a 4 és 10 év közötti gyerekeknél fellépő műtét előtti szorongást, akár a gyógyszerek.

A Dr. Dominique Chassard lyoni orvosnak és csapatának munkáját dicséri egy nemrég publikált tudományos munka. A tanulmányt Hongkongban 2016. augusztus 28. és szeptember 02. között zajló  Aneszteziológusok Világkongresszusán hozták nyilvánosságra. Eszerint a gyerekeknél jobban enyhíti a műtéteket megelőző aggodalmat és szüleiket is jobban megnyugtatják a tabletek használata nyugtatók helyett.

A kísérleti csoport az altatás megkezdése előtt 20 perccel egy iPadet kapott, a kontrollcsoport kis betegei pedig 0,3 mg midazolám hatóanyagú műtét előtt alkalmazott nyugtatót testsúly kilogrammonként. A gyermekek szorongását két egymástól független pszichológus mérte összesen 4 alkalommal. Háromszor az előkészítés során, valamint egyszer már a műtétet követően az ébredő helységben. A vizsgálati adatok meglepő módon egyforma eredményeket mutattak mindkét csoport szorongásszintjében. Noha a megfigyelések és a beszélgetések ettől kissé eltérő, árnyaltabb képet rajzoltak.

Dr. Chassard szerint a midazolám (Dormicum) és az iPad használata azonos mértékben segítette az ellazulás folyamatát. Azonban szerinte az altatás bevezetőjének a minősége, valamit a szülők elégedettsége jobb megítélés alá esett az iPad csoportnál.

A világon több helyen is használnak a kórházakban iPadet adatok rögzítésére és előhívására, de az altatás területén ez a tanulmány eddig egyedülálló. Bár az orvostudomány más területein (pl. stroke utáni kezelés részekén, AR sebészeti segédletként, stb.) már szintén használták a megszokott és bevett orvosi módszerektől eltérően.

Forrás: HasználtAlma/Pausch Rita

Kapcsolódó cikk:

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..