Az aktivitásmérők mégsem számítanak a fogyásban?

Egy amerikai kutatás rossz hírrel szolgál azoknak, akik szeretik a sportkütyüket.

Egy kedves ismerős jelentette épp nemrég, hogy amióta hordja a Fitbit Charge HR készülékét, azóta mennyit fogyott. Úgy tűnik, hogy mégsem feltétlen a Fitbit érdemel dicséretet…

A Journal of the American Medical Association (JAMA) publikálta a Pittsburgi Egyetem 500 elhízott személy bevonásával végzett, kétéves kutatásának meglepő eredményeit. Mivel korábban nem nagyon végeztek ilyen irányú és nagyszabású kutatásokat, az eredmény meglepetéssel szolgált. Az derült ki, hogy az aktivitásmérőknek és a lépésszámláló okoseszközöknek nem sok köze van a fogyáshoz, sőt!

A kutatás alanyait arra kérték, hogy tartsanak be egy számukra előírt étrendet és végezzenek testmozgást. A tesztalanyok fele pedig kapott aktivitásmérőt is, hogy rögzíthessék az eredményeiket, az önkéntesek másik fele viszont nem. A végeredményből az derült ki, hogy az utóbbi csoport fogyott többet!

Míg azok, akik nem kaptak trackert átlagosan 5,9 kg-ot fogytak, addig az aktivitásmérővel felszerelt alanyok csak átlagosan 3,6 kg-ot.

Mivel a kutatók a jelenség pontos okára egyelőre nem tudnak választ adni, inkább csak találgatnak. A kutatást vezető, John Jakicic az egyik okot például abban látja, hogy akik aktivitásmérőt használnak, kezdetben hajlamosak nagyon lelkesedni, de amint az eszköz újdonságának megkopik a varázsa, az érdeklődés is csökken.

“Ahogy telt az idő, egyre kevesebb adatot kaptunk, amit az aktivitásmérőkkel rögzítettek”

A kutató másik gondolata az, hogy sokan az eszköz miatt túlságosan a sportra koncentrálnak és megfeledkeznek a diéta jelentőségéről, engedékenyebbek magukkal ezen a téren.

A kutatók az eredmények tükrében sem tartják az aktivitásmérőket feleslegesnek, csak felhívják a figyelmet arra, hogy a felhasználók ne fűzzenek hozzájuk túlzott reményeket.

forrás: MTI

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..