A Note 7 szomorú története

A Samsung egyik fényes csillagának ragyogása, füstölése és leáldozása.

Az történt, hogy a Samsung remek időzítéssel piacra dobott augusztus 2-án egy szintén remek készüléket. A Note 7 phablet igazából még önmagát is beelőzte, mivel a Note 5 után egy elegáns ugrással egyből ő forgalomba.

A készülék olyan erősre sikeredett, olyan remek funkciókkal, hogy a nagy konkurensnek, az Apple-nek bizony remeghetett (volna) a lába a szeptemberi bemutatón. A hajlított szélű AMOLED kijelző vibráló színei, a készülék feloldására használatos retinaszkenner a főgombba épített ujjlenyomat-leolvasó mellé, víz- és porállóság (IP 68), akár inaktív képernyőn is használható érintőtoll (S Pen), 12 megapixeles, optikai képstabilizátorral ellátott – vagyis telefonok között igazán nyerő – kamera és satöbbi… Tovább is lenne még, de haladjunk!

A leleplezést követően augusztus 19-én 10 országban forgalomba került a Note 7 és augusztus 24-én már Dél-Koreában el is pukkant az első Note 7. Az első híradások még egyedi esetről beszéltek és arról, hogy az illető nem gyári töltőt használt, az válthatta ki a gyulladást. Bár az már régen égő problémát jelez, ha egy készülék azért gyullad ki, mert harmadik féltől származó kábellel csatlakoztatják. Az esetek sokasodni látszottak.

20161012_note73

Augusztus 31-én már az a hír járta, hogy a Samsung késlekedik a szállítmányokkal, mert utólagos teszteket futtatnak. Egy hónappal a leleplezést követően, szeptember 2-án a Samsung 2,5 millió eldurranásban esetlegesen „érintett” Note 7 készüléket hívott vissza.

A Note 7-ek pedig sorra gyulladtak ki…

Szeptember 8-án az USA-ban már az USA-ban a légitársaságok megtiltották az utasoknak, hogy a fedélzeten használják Note7 készülékeiket.

A növekvő számú bejelentés miatt, szeptember 9-én az Egyesült Államok Termékbiztonsági Bizottsága (CPSC) azt ajánlotta, hogy az emberek inkább ne is használják a Note 7 phabletjüket, majd ugyanez a szervezet szeptember 15-én gyorsan vissza is hívott csak az amerikai piacról 1 millió készüléket. Csak az USA-ban összesen 92 alkalommal érkezett bejelentés a CPSC-hez eddig, amiből 26 alkalommal a készülék nemhogy elpukkant, de olyannyira lángra kapott, hogy gépkocsik, illetve garázsok égtek le.

20161012_giphy

Szeptember 19-én Dél-Koreában elsőként megindul a Note 7 csereprogram, szeptember 29-re pedig a Samsung szerint a világon több, mint egymillió telefont már ki is cseréltettek az emberek.

Október 1-re számtalan gyulladásos készülékről megjelent hír, mém és internetes vicc után végre úgy tűnt rendeződik a Note 7 hányattatott sorsa. A készülékek újra kaphatók voltak a boltokban Dél-Koreában, a Samsung hazájában. Az ezt követő, szűk egyhétnyi megkönnyebbülés a vihar előtti csendet jelezte csak.

Október 6. és 10. között ugyanis megint szabályosan tűzijáték indult meg és a Note készülékek pukkantak, robbantak, füstöltek szerte a világon. Ezek pedig már a korábban kicserélt és biztonságosnak ítélt phabletek voltak.

Október 10-én a Samsung leállította a készülék gyártását és forgalmazását és nekilátott a készülék második visszahívásának. A 2016 sikertermékeként aposztrofált készülék visszaküldésére robbanás-biztos csomagolásokat küldtek a vásárlóknak.

Október 11.: A Note 7 csillaga véglegesen leáldozott, amikor is a cég véglegesen felhagyott a termék gyártásával és forgalmazásával.

A Samsung, a Reuters kalkulációi alapján, a fiaskó miatt összesen 17 milliárd dollárnyi veszteséget könyvelhet el. Ez önmagában még kevéssé valószínű, hogy földhöz vágja a dél-koreai vállalatot, aminek a mobilgyártás csak egy kis szegmense, de mivel a fogyasztói bizalom is sérülhetett, így lehet, hogy ez kihat kissé a többi szegmensre is.

20161012_note72

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..