Chanel robotok a kifutón

Az egykori kalapkészítő hölgy, „Coco” Chanel divatbirodalma az elmúlt 107 évben, a „kis fekete ruha” finom eleganciájától eljutott a szerverparkok kábelrengetegeihez. Íme, a Chanel Data Center!
Október 4-én Párizsban, a divathéten megint bebizonyosodott, hogy a tervezőkre is egyre mélyebben hatnak a mindennapjainkat átszövő technológiai vívmányok. A Chanel divatbemutatón az emberek – Lagerfeldre olyan jellemzően – egy teljesen más helyszínre értek, mint amire számíthattak. A divatbemutató fizikai helyszínül szolgáló, elegáns Grand Palais hirtelen #DataCenterChanellé változott. A közönség – cseppet sem szokványos módon – egy szerverparkban találhatta magát.

A szerverek és kábelek között színpadra érkező first face modellek, nem a divatvilág nagy hirtelen felkapott üdvöskéi voltak, hanem robotok. Jó, persze, valójában lányok voltak robotoknak öltöztetve, de attól még mikrobertákként léptek a színre. Természetesen Chanel kosztümben…

A cég vezető tervezője és egyben a kollekció megálmodója, Karl Lagerfeld szerint a klasszikus kosztümökre azért voltszükség, hogy jelképezzék a Chanel időtlen és halhatatlan.

„Ez nem technológia a hideg megközelítésben. Ez intim technológia!” – mondta.

A divatikon ezzel a darabok nőiessége mellett feltehetően célzott, a rengeteg csipkére is, ami kicsit a ruha/ kosztüm alól kivillanó, egykori csipkés kombinékra emlékeztet. A klasszikus Chanel kosztüm – a csipkebetétek mellett – a szerverparkok kábeleinek színvilágát, sőt néhol kilógó kábeleit is idézi, ahogy a villogó lámpák fényét is.

A kiegészítők különösen mókásra sikeredtek, a ledekkel kombinált táskák, a Mac Command gombját idéző brossok és fülbevalók, mind egy-egy új kaput nyitnak a divat amúgy is tekergős folyosóin.

A kollekció alapötlete: a komputerek világát vegyíteni az öltözetekkel. Noha ez mindenképpen formabontó és időszerű irány, részemről a minimalista megközelítést jobban szeretem, mint egy számítógép belső alkatrészeit, kábeleinek kuszaságát és fényeinek villogását viselni magamon. Lagerfeld „digitalizálódása” mindenképpen ötletes és – mint általában – lenyűgöző, de…

Ha már jövő, robotok és számítógépek, akkor lehet, hogy nem a klasszikus Chanel kosztümöket választottam volna. Illetve nem feltétlenül erre változtattam volna! Lagerfeld szerint viszont azért kerültek a kollekcióba, mert a Chanel időtlen és halhatatlan. Utóbbi kijelentéssel sohasem szállnék vitába!
Számomra ennek így művészeti értéke is van és nagyon ötletesnek találom. De noha ez egy ready-to-wear kollekció, a kiegészítőkön kívül a többi darabot magamon nem szívesen viselném. Persze, ízlések és pofonok, szerverek és kábelek…

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..