Tudtad, hogy a szelfi öregít?

szelfi
Ejtsünk néhány szót a szelfi nem kívánt és nem várt mellékhatásairól: nem csak a grimaszolás miatt lehet felelős a bőr korai öregedéséért! A szakértők elárultak még néhány okot.

Pont a tegnapi rendezvényen figyeltük meg, hogy gyakorlatilag mindenki szelfizett. (Még a képeken és látni néhol.) A szelfi teljesen az életünk részévé lett, az önfotó pedig valljuk be, nem csak praktikus, de egyben szórakoztató. Megfigyelhetően még egyedül is…

Viszont tudtátok, hogy vannak olyan hátrányai is, amire a legtöbben nem is gondolunk? A Fashionista hosszan taglalja, melyek ezek.

Sokan hallhattunk már a kijelzők – legyen szó monitorról, telefonról, vagy tabletről – kék-ibolya fénykibocsátásáról. Azt már tudjuk, hogy ez káros a szemre, plusz felelhet nyugtalanságért, álmatlanságért. Több gyártó is megoldja már a készülékeiben, hogy este lefekvés előtt a kijelzőt átválthassuk melegebb fényekre.

Nos, a történetnek itt sajnos, még nincs vége. A fény kék-ibolya sávú részét nagy energiájú fénynek (HEV) is nevezik. Ez, valamint az infravörös (IR) fény, kiderült, hogy mélyebben hatol át a bőrön, mint az UVA, UVB és UVC sugarak. A szakértők szerint ez a sugárzás a bőr korai öregedéséhez és károsodásához vezethet.

Persze, jobb egy fokkal, annál, mintha még itt is a rák kockázatával fenyegetőznének, de semmiképpen sem megnyugtató ez a mellékhatás sem. A szelfikor kartávolságra tartott eszközök, mondhatjuk, elég közel vannak az arcunkhoz…

szelfie

A kék-ibolya fény „áldásos” hatásai között tudható az is, hogy csak úgy pluszban roncsolja a kollagén rostokat és akár hiperpegmentációt is okozhat.

Ám arra is felhívják figyelmünket, hogy maga a kijelzők, képernyők bámulása közben kevesebbet pislogunk a normálisnál, erőltetjük a szemünket, sőt gyakran kancsalítunk is észrevétlenül. Ezek mindegyike felelős a korai, szemkörnyéki ráncok kifejlődéséért, sőt szemszárazsághoz is vezethetnek.

Még mindig van tovább! A kacsaszájat nyugodtan nevezhetjük mostanra szelfi-kelléknek és hát, olcsóbb is mint töltetni. Instant és átmeneti eredményre tökéletes… Is lehetne. Ha a gyakori csücsörítés nem vezetne szintén korai ráncok megjelenéséhez a száj környékén.

Szóval, meglehetősen rossz hír szelfi-rajongóknak a tény, hogy több bőrgyógyász és szépészeti szakember is megerősítette: a szelfizés közben vágott természetellenes grimaszok, pózolások mind, mind közelebb juttatnak az öregedés fizikai jeleihez.

Na, kinek van kedve ezek után még szelfizni? Azért mielőtt mindenki frászt kapna, itt is fontos felhívni a figyelmet az arany középútra és arra, hogy mértékkel készített és közzétett szelfik a „kevesebb több” elvén működnek. Talán egy-egy képtől még senki arca sem fog pillanatok alatt megöregedni…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .