Érdemes-e Black Friday-en vásárolni?

black friday
Az USA-ból importált Black Friday, azaz Fekete Péntek a felmérések szerint egyre népszerűbb hazánkban, a magyar vásárlók 25%-a készül erre a napra.
Legjellemzőbben itthon az online kereskedelemben időzítenek jelentős árkedvezményeket a napra, bár egyre inkább megjelennek a boltokban is a leárazás táblák. Az internetes vásárlás egyébként is kitartóan dübörög, ez a terület folyamatos fejlődést mutat hazánkban.

A Millward Brown magyarországi elemzése alapján a magyar vásárlók 72%-a ismeri már a Black Friday, vagy a fekete péntek fogalmát, sőt terveznek is vásárlást ezen a napon.

Az Egyesült Államokban már régóta a Hálaadást követő első péntekre esik a „Black Friday-ként” elnevezett vásárlási láz. Itt, ezen a napon számtalan üzlet kínál jelentős kedvezményeket. Mivel a legtöbb helyen a korábbi Hálaadás miatt ilyenkor munkaszüneti nap van, így embertömegek áramlanak vásárolni. Néhányan akár le is táboroznak az üzletek előtt. A boltokban nem ritkák a véres összetűzések sem, sőt több ízben haláleset is történt már.

Az elnevezés miértjére több lehetőség is kering, több dátummal. De már maga a szégyenteljes morál, ahogy az emberek viselkednek a vásárlási lázban elég magyarázat lenne pontosan miért is „fekete” nap ez. Egyébként tavaly itthon is volt a Tescóban balhé, mivel a hipermarket tévéket kínált igen kedvező árban és igen kicsi darabszámban.

black friday

Idén újra nagy kedvezményekre számíthatunk november 25-én, ami különösen a műszaki cikkek és tech eszközök területén igencsak felkeltheti a vásárlók figyelmét.

Az eMAG már bejelentette, hogy idén 450 000 terméket adnak kedvezőbb áron. Mivel tavaly is jelentős akciókat találhattunk nálunk, így ez idén sem sokban térhet el. Számtalan okostelefon és tablet cserélt gazdát az előző évben, a 187 000 eladott termék között.

Szintén fekete péntekre készül az Extreme digital is, bár ők egy héttel beelőznek mindenkit és most pénteken, azaz november 18-án kínálnak kedvezményeket. A hírlevelükre feliratkozóknak addig naponta szellőztetik meg a legnagyobb akcióikat. Eddig a tévéhirdetésben is látott Lenovo P70 okostelefont tették közre, az eredeti árnál 20 000 forinttal olcsóbban, 39 990 forintért.

A Magyar Telekom Black Friday kampánya egyelőre nagyon titokzatos, de szintén feliratkozásért cserébe állítólag majd érkeznek hírek. Az biztos, hogy számíthatunk tőlük is kedvezményes ajánlatokra.

Feltehetően a Media Marktnál és a Best Byte-nál is várhatók akciók, de részleteket még nem tettek közzé a témában.

Visszatérve a címünkre: igenis érdemes vásárolni ezen a napon, de körültekintően! Mikre figyeljük?
  • Érdemes célirányosan közelíteni. Azt vegyünk, amire szükség van, és ne azért vásároljunk, mert most olcsóbb!
  • Mindig nézzünk utána, hogy az akciós ár valóban kedvező-e. Ilyen célra az ár-összehasonlító oldalakat használhatjuk.
  • Alaposan nézzük meg a kiválasztott termék paramétereit! Lehet, hogy egy kisebb tudású, vagy újracsomagolt termékről van szó, abból a típusból, amit mi szeretnénk és eleve kedvezőbb az ára akció nélkül is. (Pl. Telefon 16GB, 32 GB helyett.)
  • Praktikus dolog – ahol még nem rendelkezünk fiókkal – előre regisztrálni magunkat az online áruházaknál, hogy erre már ne legyen gondunk, ha esetleg villámakciót hirdetnek.
  • Személyes vásárlás esetén mindenképpen őrizzük meg emberi méltóságunkat, és tartsuk szem előtt, hogy ezek csak tárgyak és használati eszközök, nem az életünk múlik rajta! Mindenképpen pénzt adunk ki ezekért még, ha olcsóbban is juthatunk hozzájuk!

Igyekszem majd közzétenni pár kiemelkedő akciót!

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .