A fitnesz után a stresszmérés kerül a középpontba?

stresszmérés
Az okosórák piacán eddig a legtöbben olyan termékeket kerestek, melyek rendelkeztek sportfunkciókkal. Most az érdeklődés új terület felé fordul.

A CCS Insight piackutató cég néhány hónapja 2 000 embert kérdezett meg angol nyelvterületen az Egyesült Államokból és az Egyesült Királyságból arról, hogy milyen mutató érdekelné őket legjobban önmagukkal kapcsolatban. A válaszadók nagy része azt mondta: a stressz-szint.

Úgy tűnik, a tech ipar nagyon is tisztában van ezzel az igénnyel, ugyanis egyre nagyobb figyelmet fordítanak a lelki harmónia elősegítésére. Ékes példája lehet ennek az Apple okosóráinak Lélegzet alkalmazás. Ez gyakorlatilag egy, az óra operációs rendszerébe épített, nyugtató funkció.

George Jijiashvili, a CCS Insight elemzője kifejezetten a viselhető technológiákkal foglalkozik. Azt állítja, hogy a stressz-szint a galvanikus bőrreakció (GSR) mérésén alapuló technológia segítségével mérhető a legjobban.

Elég érdekes, hogy a számítógépek 82 százalékos pontossággal képesek meghatározni az emberi érzéseket. Ez jobb eredmény, mint amire az emberek maguk képesek. Éppen ezért előre megjósolható, hogy a viselhető technológiák a testi adatok mellett, az ember érzelmi egészségéről gyűjtött adatokra is jelentős hangsúly kerülhet. Ezekkel az értékekkel ugyanis már meghatározható lesz, hogy mi folyik egy-egy ember életében.

stresszmérés

A jelenlegi technológiák

Az érzelmek mérésének egyik módja, olyan adatok begyűjteni, amit elemezni és algoritmusokkal értelmezni lehet. Néhány ilyen fejlesztés már napvilágot is látott. Ilyenek például az eltávolítható tetoválások, melyek le tudják olvasni az arckifejezéseket. Ám sokkal nagyobb népszerűségre lehet számítani az olyan praktikusabban használható érzelem-mérő kütyüktől, amik könnyebben válnak mainstream termékekké. Ezek viselésével megvalósítható lenne a mentális egészség folyamatos mérése.

„A Jawbone és a Basis korábban használták a GSR-érzékelőt néhány eszközben, az izzadás-szint és a pulzus meghatározására. De szerintem a teljes potenciálját a technológiának még csak nem is derítették fel. Szerintem a Fitbit és még néhány komolyabb „játékos” a viselhető technológiák piacán, jövőre egészen újfajta érzékelőket tesz majd eszközeikbe.” – mondja Jijiashvili.

Felhasználók milliói töltötték le néhány hónap alatt a Headspace elnevezésű meditációs appot és szintén sokan kezdték használni a Thriveportot, és a hozzá hasonló hangulatfigyelő appokat az Apple Watch készülékeken.

A Pebble felhasználóknak lehetősége van a Happiness alkalmazáson keresztül naponta többször is jelenteni a hangulatukat. Úgy tűnik, a Fitbitet is érdekli ez a szoftver és nem elképzelhetetlen, hogy a lezajlott cégvásárlás után ez bekerül a Fitbit eszközökbe is.

stresszmérés

Így mérhetők az érzések:

Az érzelmek naplózásához több értékre is szükség van. Biometrikus szenzorokra, az algoritmusra, ami szerint az előbbiek mérhetnek, valamint a manuálisan rögzített hangulat naplóra is. Ám sajnos, azok a cégek, amelyek már fejlesztenek, nem adják ki az algoritmusuk működési elvét. Így nehéz pontosan megtudni, hogy hogyan is képzelhető el ez érzelmek mérése. Szerencsére a hazánkban egyelőre kevésbé ismert, Vinaya azért elárult néhány dolgot.

A cég készülő eszköze, a Zenta egy biometrikus karperec. Méri a galvanikus bőrreakciót, a pulzust és a szívfrekvencia-variabilitást. Az ezekből kapott értékeket összeveti az egyénről begyűjthető digitális adatokkal (határidőnapló, közösségi média) és ez alapján alkot képet az illető érzelmi életéről. Az algoritmusuk egy hivatalos modell alapján összepárosítja a fiziológiai értékeket olyan érzelmekkel, mint a vonzalom, a harag és a melankólia.

„Amire manapság a technológia segítségével képesek vagyunk, az egyszerűen lenyűgöző. De, ahogy hagyjuk, hogy a mobileszközök és a virtuális valóság elszakítsanak a jelentől és negatívan hassanak közérzetünkre, akkor fel kell ismernünk, hogy elvesztettük az egyensúlyt ebben a kapcsolatban.” – vallja Kate Unsworth, a Vinaya társalapítója.

A cég Londonban egy laboratóriumot is létrehozott, hogy olyan érzelmeket vizsgáljanak és kutassanak, mint a stresszt, a szorongást, az alvást, a boldogságot, a békét és az elégedettség.

További érdekességeket is rejt az az új világ, ahol a mentális egészség mérhető. Az Intel és a ciprusi-brit divattervező, Hussein Chalayan például azért álltak össze, hogy az érzelmeket megjeleníthetővé tegyék. Az agyhullámokat, a pulzust és a légzést egy „okos szemüveggel” naplózzák. A begyűjtött adatokat elemzik és videókká alakítják. Minden egyes „műnél” azonnal változik a megjelenítés, ahogy megváltozott a belégzés vagy a pulzus. Ezt a projektet a londoni Dizájn Múzeumban áprilisban be is mutatják.

stresszmérés
Az Intel és Chalayan “okosszemüvege” a párizsi divathéten debütált

Bárhogyan is, a 2017-es évben a figyelem a trackerek világában, a fitnesz funkciókról várhatóan a mentális egészség felé fog tolódni. Az egészség-figyelés ugyan megelőzheti komoly betegségek kialakulását, ám a lelki jóllétünk egyre kritikusabb és a tech cégek erre felfigyeltek.

Forrás: Readwrite

Kapcsolódó cikk:
Az aktivitásmérők mégsem számítanak a fogyásban?
Bemutatkozott az Apple új okosórája
Swarovski aktivitásmérő – Minden, ami egy nőnek kellhet?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..