Az okostelefon-függőség az alkoholizmushoz hasonlít!

okostelefon-függőség
Ma reggel az M1 csatorna műsorában Kalamár Hajnalka klinikai szakpszichológussal beszélgettek, aki az okostelefon-függőség veszélyére figyelmeztetett.

Noha könnyedén azt hinnénk, hogy függőség és függőség között éles különbségeket lehet tenni, ám a szomorú tény az, hogy egyiket sem lehet az asztal alá söpörni. Beszélgetések alkalmával gyakran hallom, hogy „ugyan kinek ártok ezzel?”, ha olyan függőségek kerülnek szóba, mint az édességfüggőség, a sportfüggés, vagy akár az okostelefon-függőség.

A baj azonban az, hogy igenis ártalmasak ezek az egyébként ártatlannak tűnő függések is, az adott személyre nézve és a környezetére is!

Kalamár Hajnalka szerint szükség van arra, hogy különválasszunk először is két dolgot. Az okostelefonokkal kapcsolatban ugyanis az a helyzet, hogy egyfelől az életünk részévé vált. Vagyis nem olyan egyszerűen kivonhatók és félretehetők. Ugyanakkor egészen más a mindennapi használat és az, amikor valaki függővé válik.

A szakember egy 1000 fős mintán alapuló amerikai felmérést említ, ahol az egyedek 53 százaléka az okostelefon-elvonásra 24 óra múltán elvonási tünetekkel reagált. Ezek az ingerlékenység, a düh és türelmetlenség voltak. A 40 százalék pedig egyenesen magányosnak érezte magát a mobilja nélkül.

Kalamár Hajnalka szerint akkor beszélhetünk okostelefon-függőségről, ha az eszköz hiányát észlelve türelmetlenekké, ingerlékenyekké válunk, és úgy érezzük, már nem tudunk nélküle létezni. Ekkor van az a pont, hogy érdemes szakemberhez fordulni.

A klinikai szakpszichológus szerint „ez hasonlít a droghoz, az alkoholhoz, bármiféle ilyen szerhasználathoz”.

A felismerésnek ugyanakkor nagy szerepe van. Általában a környezet előbb veszi észre, amire az adott személy gyakran tagadással reagál. Ám a szakember szerint nagyon is fontos a tudatos felismerés. Ebben egyébként – kissé paradox módon – alkalmazások is segíthetnek. Ilyenkor ugyanis lehet és ajánlott is segítségért fordulni.

Kapcsolódó cikk:
A gyakori szelfizők szebbnek hiszik magukat
Az aktivitásmérők mégsem számítanak a fogyásban?
Magyarországon a nőket jobban érdeklik a technológiai újítások

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..