Miért ne laptopozz ágyból?

laptop ágyban
Persze tudom, kényelmes bekuckózni és lényegében arra találták ki a hordozható számítógépet, hogy hurcoljuk magunkkal, nemde? De. Csak ne az ágyba!

Logika vs. valóság

Pedig igazán logikus lenne, hogy ha bárhova magunkkal vihetünk egy számítógépet, akkor az ágyba is. Milyen jó is az esténként és a hétvégéken úgy e-maileket olvasni, vagy szörfözni a neten, hogy a puha ágyunkból tehetjük mindezt… Kényelmes persze, csak nem ajánlatos.

Miért baj?

A notebookokat kialakításukból adódóan egyenletes, lehetőleg kemény felületen kell használni. Az ágyban sajnos ezek a feltételek nem teljesülnek. Ott ugyanis a felület nem csak, hogy nem kemény, de még szöszös is, legyen szó a lepedőről, a paplanról vagy egy párnáról. A szöszöket nem kell feltétlenül látni ahhoz, hogy tudjunk létezésükről. Szóval, attól hogy nem látjátok őket, a laptop lesz olyan ügyes és be fogja szippantani ezeket az apró jószágokat.

laptop ágyban

Vérszomjas szöszök

A szöszök lassú gyilkosok. A notebookok belső szerkezetében az alkatrészek hűtésére ventilátort helyeznek el. Ez biztosítja, hogy bizonyos alkatrészek, mint például a processzor üzemi hőmérséklete optimális legyen a legjobb teljesítmény érdekében. Igen ám, de ez azt is jelenti, hogy egyrészt levegőre van szüksége a ventilátornak a működéséhez, hogy legyen mit megmozgatnia. Másrészt a forgó alkatrészek ugyebár hajlamosak arra, hogy feltekeredjenek rájuk dolgok.

Amennyiben megfordítjátok a notebookot, láthatóak rajta rések. Ezek azért vannak, hogy a levegő beáramolhasson a ventilátorhoz. Na most, modellezzük le mi történik egy puha, szöszös anyagú felületen! A puha anyag benyomul a hűtőrésekbe, ezzel lényegében elzárva, vagy nagyban lecsökkentve a beáramló levegő útját. Plusz még jó kis szöszök is válnak le róla, amit a ventilátor a levegővel együtt beszippant. A szöszök a porral tudományos nevén úgynevezett porcicákat képeznek és lerakódnak a ventilátoron és mindenhol, ahol a szűkös helyen csak lehetséges.

laptop ágyban

Melegedés

A sor folytatódik, a ventilátor ugyanis egyre nehezebben látja el a feladatát, végül pedig akár be is adhatja a kulcsot. Ez a hosszútávú hátrány. Akad rövidtávú is! Hiszen, ha például egy párna teljesen elzárja a levegő útját, a ventilátorhoz egyáltalán nem jut levegő. Mivel végezné a dolgát, egyre jobban fog pörögni, így egyre hangosabb lesz. Ha viszont nem tudja ellátni a feladatát és a processzor túlmelegszik, akkor a gép akár munka közben ki is kapcsolhat magától.

A jelentős melegedés károsíthatja az alkatrészeket és szélsőséges esetben akár tönkre is mehetnek.

Megoldás

Mielőtt bárki is elszomorodna, mert nagyon ragaszkodik az ágyban laptopozáshoz, nyugalom, csigavér, van megoldás. Szerezzetek be megfelelő laptoptartót! Az Ikeában például 2 990 forintért kapható olyan darab, ami nagyszerűen megfelel a célnak. Itt találjátok: BYLLAN laptoptartó.

Aki semmiképpen sem akar beruházást, az keressen otthon egy jó vastag könyvet, vagy egy kemény fedelű mappa is megfelel a célnak.

Kapcsolódó cikk: 
Tudod milyen egy MacBook Airt használni?
Változtasd meg a laptopod külsejét egyszerűen!

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .