Így tisztíts billentyűzetet!

billentyűzet
Mindegy, hogy asztali számítógép vagy laptop billentyűzet. Ez piszkolódik a legkönnyebben, de van egy-két szabály a tisztítására. Így csináld!

Ne tedd!

Először is lehetőség szerint kerüld a billentyűzetek feletti étkezést, illetve az italok elhelyezését közvetlenül a billentyűzet mellett. Az elsőt azért, mert azt hiszed, nem esik bele a morzsa, pedig de. A másodikat azért, mert a balesetek Murphy-törvényei alapján történnek. A cukros italokat bizony nehéz kitisztítani a billentyűzetből. Mivel alapvetően a nedvesség sem tesz jól a szerkezetnek, így könnyen tönkre is teheted egyetlen rossz mozdulattal. Ezek persze csak megelőző intézkedések.

Neki esnél a porszívóval? Ne tedd! Sem a számítógép billentyűzete, sem a laptopé nem jól használható, ha hiányzik egy billentyű, amit a porszívó bizony könnyen magáévá tehet.

Különösen a laptopoknál van komoly jelentősége a leesett billentyűknek. Nagyon nehéz pótolni az elveszett darabokat, mivel a gyártó általában csak egészben cseréli őket és még tovább nehezítheti az ügyet, ha magyar lokalizációs billentyűzetről van szó.

billentyűzet

Tedd!

Asztali számítógép
  • Lehetőleg fejjel lefelé, amit lehet, szórj ki belőle! Meg fogsz lepődni, hogy mi minden jön ki. Ajánlott egy látható felületre szórni a tartalmat, ha netán leesne egy billentyű, ne nyelje el a szemetes.
  • Akár egy vékony, természetes szálú ecsetet is használhatsz a billentyű közökhöz.
  • Ha rendelkezel ilyennel, akár sűrített levegőt is belefújhatsz.
  • A nagyon piszkos, ragadós billentyűket egy nedves (nem csöpögősen), enyhén tisztítószeres kendővel töröld meg. Itt is él a szabály, miszerint a tisztítószert SOHA NE a billentyűzetre, hanem a rongyra tedd!
Notebook
  • Itt is tisztíthatod a billentyűzetet ecsettel, ám itt különösen fontos, hogy természetes szálú legyen! A műanyag ecsettel az a baj, hogy statikusan feltöltődhet és így akár károsíthatja a billentyűzet alatti alkatrészeket.
  • A levegő sprayt itt is használhatod. Ennél arra kell figyelni, hogy ha lefelé fordítod akkor fagyaszt, ez pedig megint csak nem tesz jót a billentyűzet alatti alkatrészeknek. Ezért figyelj arra, hogy ne tartsd használat közben fejjel lefelé!
  • A tisztítószeres kendő itt is használható, itt azonban még szigorúbb a szabály, hogy a rongy ne csöpögjön, épp csak nedves lehet. A becsöpögő nedvesség könnyedén kinyírhatja pl. a touch padet.
  • Tisztításra az alkoholos szerek a legalkalmasabbak, mint például az ablaktisztítók, ám ahogy fent is említettem csak a rongyra fújva, sohasem a szerkezetre!

Nem ördöngösség, ha betartod ezeket a szabályokat. Billentyűzet takarításra fel!

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .