Szubjektív: Aktivitásmérő, sportóra, okosóra?

aktivitásmérő
2015-ben én voltam a legszkeptikusabb okosóra ügyben. Most a csuklómon figyel egy. Beszéljük át ezt egy kicsit!

Ismeritek a bűvészek kedvenc mondatát, hogy „csak a kezemet figyeljék”?

Nem vagyok nagy rajongója a bűvészetnek, de rászoktam, hogy az emberek kezét figyeljem. Nem azt, hogy mit csinálnak vele, hanem, hogy mit hordanak a csuklójukon.

Rendezvényeken meglepően nagy számban látok nőket, akik aktivitásmérőket, vagy okosórákat viselnek. Ez először meglepett, de a saját vágyaim nyomán (is), megértettem.

Évek óta kíváncsian figyelem, különösen a tracker piacot. Elsőként kezdtem lehúzni az Apple okosóráját, amikor bemutatták. Mondjuk az nem tracker, hanem okosóra, mostanra meg már közelít a trackerhez, de mindegy. Részben igazam volt, a termék nem egy nagy siker.

Egyébként elmosódtak a határok a címben felsorolt eszközök között.

Próbáltam egy érthető leírást keresni, arról, hogy mi is pontosan a különbség az aktivitásmérő, az okosóra és a sportóra között, de csak ködös magyarázatokat leltem. Ennek legfőbb okát abban látom, hogy a gyártók összevissza rakják bele a fontosnak értékelt funkciókat a ketyeréikbe.

Korábban a trackereket az aktivitásmérés és az alvásfigyelés jellemezte. Először külön, külön, majd egyben. Eleinte kijelzővel sem rendelkeztek, mert egy app általában Bluetooth-on összekötötte őket a telefonnal, ahonnan az értékeket leolvashattuk.

aktivitásmérők

Régebben csak futáshoz, kerékpározáshoz használható GPS-es sportórák tudománya az edzésen túl meg is állt és ritkaságszámban ment, amelyik modellben volt pulzusmérő, de időnként még az is, ha lehetett hozzá egyáltalán jeladó pántot csatlakoztatni. Mostanra az a gyengébb, amelyikből a GPS mellől hiányzik a pulzusmérő és a multisport a divat. Pedig relatíve kevés az öttusázó, de még a triatlonos is a társadalomban.

Az okosóra pedig az volt, amelyik az idő mutatásán túl, bírt az okostelefonhoz kapcsolódó funkciókkal, mint hívások és értesítésekről jelzések fogadása, és lényegében a telefon egy külső állomásává vált.

Manapság egy csuklón viselhető tech-eszköz már tud mindent, amit a gyártó akarja, hogy tudjon.

Vagy pontosítok: fontosnak ítél az eladhatósághoz. Nekem most elvileg sportórám van, aminek vannak okosfunkciói és, ami egyben aktivitásmérő is. (Hamarosan olvashattok róla majd tesztet.)
Amióta magam is felhasználó vagyok, többször is elgondolkodtam, hogy nőknek milyen terméket is ajánlanék. Csak, hogy a helyzet még bonyolultabb legyen a piacon, ahogy arról már írtam, immár a stresszmérés is kezd szerepet játszani. Ugyanakkor szélesedik is a piac, mivel már nem csak a csukló a hely, ahol viselhetünk technológiai újításokat, hanem jön a ruházatba épített pulzusmérés, légzésmérés, hőmérsékletmérés és még ki tudja hányféle érték.

aktivitásmérő

Például a Vinaya nevű cég olyan eszközökön dolgozik, most már évek óta, amelyek úgy néznek ki, mint a szép ékszerek, de valójában az okostelefonok jelzéseit veszik, hogy minél kevesebbet használjuk őket és tartsuk magunktól minél távolabb.

Tehát a viselhető technológiák egyre kevésbé korlátozódnak a csuklóra és egyre kevésbé vonhatók egyértelmű vonalak a kategóriák közé. Sőt, a tendencia még afelé is mutat, hogy idővel majd le kell nyelni kapszulák formájában a legújabb eszközöket.

Azt gondolom, hogy mindazoknak, aki átlagos életet élnek, valójában nincs nagy szüksége egyelőre a karon viselhető okoseszközökre.

Még akkor sem, ha jó dolog nézegetni a grafikonokat arról, hogy mikor aludtunk mélyen, vagy mennyi volt a pulzusunk, amikor felvittünk 1 karton ásványvizet a harmadikra. Viszont tény, hogy ha már van cél ezekkel az eszközökkel, akkor nagyszerű segítőtársak lehetnek, fogyókúrában, sporttevékenységek, alkalmával. Egy szerelő még arról is meggyőzött a múltkor, hogy bizonyos foglalkozásoknál van értelme az órával telefonálni… (Ez ügyben azért még mindig kicsit szeptikus vagyok.)

aktivitásmérő

Egyelőre mindenképpen a luxus termékekhez sorolnám, bármelyik kategóriáról van is szó a címben szereplő három közül. Még akkor is, ha egyre elérhetőbb árba kerülnek. Azért lehet nélkülük élni, eddig is tudunk, ezután is fogunk. Viszont, aki megteheti és tud mondani legalább egy okot, amiért van számára értelme, akkor tegye, vegye.

Kapcsolódó cikk:
A fitnesz után a stresszmérés kerül a középpontba?
Az aktivitásmérők mégsem számítanak a fogyásban?

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..