Hogyan használj biztonságos jelszót?

jelszó
Fifike5 és a Szerelmem02 immár kevés, ha biztonságos jelszót keresel. Innen megtudhatod, miért és miként válassz megfelelően védett jelszavakat.

Miért fontos?

Az, hogy a barátod vagy a férjed könnyen ki tudja találni, kisebb baj. A nagyobb az, ha idegenek is, és egyszerűen átveszik az uralmat például a Google- vagy a Facebook-fiókodon.

Az MTI-hez az orosz Kaspersky Labtól érkezett jelentés szerint az emberek még mindig nem veszik komolyan a jelszóbiztonságot.

A felhasználóknak kétharmada ugyanazt a jelszót használja szinte az összes fiókjánál. Vagyis, ha egy helyen illetéktelen kezekbe kerül a jelszó, az összes többi fióknál is ez a helyzet.

Szintén gondot okoz, hogy a megalkotott jelszó nagyon gyenge. A felhasználók 47 százaléka alkot kis- és nagybetűkből, 64 százalék betűkből és számokból vegyesen jelszót. Valamint hajlamosak megadni rokonaiknak, barátaiknak, vagy látható helyre felírni. Ez mind szintén biztonsági kockázatot jelent.

jelszó

A jelszóalkotási irányelvek a következők:

Karakterszám:

Használjunk minimum 8 karaktert, vagy lehetőleg még többet. A hat karakter feltörése még nagyon eltérő karakterhasználattal sem okoz túl nagy gondot azoknak, akik meg akarják tudni a jelszavunkat.

Karakterek:

A szakértők azt javasolják, hogy használd az egész billentyűzetet, amin ugyebár nem csak betűk és számok vannak. Nyugodtan tegyél felkiáltójelet, pontot, vagy egyéb írásjeleket a jelszóba. Egy kicsit megnehezítheted a hackerek dolgát vele.

Személyes kötődés:

Felejtsd el az olyan jelszavakat, amikben a Facebookon számtalanszor leírt rokonaid, gyermeked, párod, háziállatod neve szerepel! Ugyanez a helyzet a személyes dátumokkal is, kedvenc együttessel, színésszel, foci csapattal, stb. Ezek az adatok manapság könnyen elérhetők bárkiről.

Jelszógenerátor:

Jelszó készítéséhez használhatsz jelszó generátort. Például ezt:
Jelszógenerátor

Saját jelszó ellenőrzése:

Ha mégis ragaszkodnál ahhoz, hogy magad alkosd meg a jelszót, akkor érdemes egy számodra jól megjegyezhető mondatot, vagy verssort lerövidíteni 8-10 összefüggéstelennek tűnő karakterre, nagy- és kisbetűk változtatásával és bizonyos betűket számokkal behelyettesíteni és beilleszteni számokat. (Pl. “Ej mi a kő! tyúkanyó, kend” – jelszó pl.: 3Jm1akŐ!Ty9K)

Sajnos, nem mindig egyszerű megjegyezni még így sem, de lehet használni például jelszókezelő appokat, vagy szoftvereket, amikhez elég egy (mester)jelszót megjegyezni és az összes többit tárolhatjuk bennük. Illetve van a Chrome böngészőnek is Smart Lock funkciója.

Az elkészített, kigondolt jelszavadat itt ellenőrizheted, hogy mennyire biztonságos:
Jelszóellenőrzés

 

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..