A klasszikus Windows XP háttér igaz története

windows xp háttér
Felteszem nincs olyan (technológiai érdeklődésű) felhasználó, aki ne látta volna életében legalább egyszer a „Lanka” című klasszikus Windows XP hátteret.

Fénykép vagy grafika?

A 2014-ben nyugdíjazott Windows operációs rendszer verziója alapbeállításon a magyarra „Lanka”, vagy angolul „Bliss” című háttérképet mutatta. A kép, noha egy számítógépes grafikának tűnik, valójában egy létező tájról készült.

1998-ban a veterán National Geographic fotós, Charles „Chuck” O’Rear a Napa-völgyben, Sonoma megyében autózott épp. Találkozóra igyekezett Marin megyébe későbbi feleségével, Daphne-val. Január Kalifornia államban az esős évszak, ennek köszönhetően a szóban forgó lanka zöldbe borult a tavasz kezdete és azelőtt pár hónappal, hogy a nap kopárrá égetné. O’Rear megpillantva a smaragdzöld mezőt háttérben lankával, a kék éggel és a pufi bárányfelhőkkel, azonnal tudta, hogy cselekednie kell. Lehúzódott az út szélére és készített néhány fotót. „A többi pedig történelem.”

Bocs, az a nyers valóság, amit láttok.” – mondta a PCWorld magazinnak adott beszámolóban Chuck O’Rear.

O’Rear egy Corbis nevű rendszert használt a fotói digitalizálására és a szerzői jogokkal ellátni őket. A Corbis pedig a Microsoft akkori vezérének, Bill Gates-nek a tulajdonában állt. 2000-ben, mielőtt 2001-ben a Microsoft bemutatta az XP-t, ezt a képet választották a hátteréül.

windows xp háttér
A “Lanka” jelenleg. / Fotó: Imgur/eatnumber1

A fotós elmondta, hogy fogalma sincs mennyi képet láttak mielőtt kiválasztották az övét, de szép kis összeget kapott érte. Ő pedig csak felpattant egy gépre és elsétált a vaskos csekkért.

A legmeglepőbb dolog viszont még hátravan!

Később a Microsofttól az egyik mérnök írt a fényképésznek, hogy az osztályon egy fogadást kötöttek arra, hogy a kép Photoshop utómunka eredménye-e a látható formában. O’Rear feltehetően szerencsés napot szerzett valakinek azzal, hogy válaszában leírta: semmiféle digitális módosítás nincs a képen. “Bocs, az a nyers valóság, amit láttok.”

Talán a Microsoftnál pont azért választották ezt a képet, mert valószerűtlenül olyan hatást kelt, mint egy digitális grafika. Mi sem gondoltuk volna, még azt sem, hogy ez egy létező helyszín, nemhogy egy igazi fotó!

Forrás: PCWorld

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..