TeamLab: Amikor a technológiából művészet lesz

A japán alkotói közösség, a teamLab egy meglepő, új irányzatot képvisel. A művészeti ágak az évszázadok során sokat változtak és fejlődtek, és most egy új szintet léptek.

A teamLab a művészet egészen új (szín)vonalát képviseli

Kétségtelen, hogy a technológia jövőjében óriási szerepe lesz a virtuális, a kiterjesztett és a kettőt vegyítő, kevert valóságnak. Az összes fejlesztés erre mutat, ha csak a fogyasztói termékeket nézzük, mint például a mobiltelefonokat.

A japán alkotói közösség 2001 óta nem az eddig megszokott képző- és iparművészeket tömörítő csoport. Az elég nagy létszámú közösség, 400 fő programozóból, matematikusból és CG animátorból áll. A megalakulás óta eltelt 16 évben izgalmasabbnál izgalmasabb alkotásaik születtek.

Készítettek 3D tűzijáték fényszobrokat, virtuális aranyhaltavat, lebegő lámpaerdőt, amik ha közelítünk feléjük, felvillannak, és hasonló látomásokat. (A legizgalmasabb munkáikat a galériában láthatjátok fent.)

A brit Vogue szerint a munkáink nagyjából Yayoi Kusama művészetét idézik, ám úgy, mintha megtanulta volna a számítógépes programozást.

Az „ultra-technológusok”, ahogy magukat nevezik, egy újabb varázshelyet hoztak létre, ezúttal Londonban a Pace Galériában „Transcending Boundaries” címmel, amit kissé nehéz magyarul átadni, de amolyan mindenen átnyúló kötelékeket jelent szabad fordításban.

A kiállítást megtekintők nem csak szemlélők, hanem lényegében benne sétálnak az installációban. A kiállítás részei pl. a „Universe of Water Particles”, ami lényegében egy programozott vízesés, a látogatók lába alatt „folyik” tovább. Csak úgy, mint a „Flutter of Butterflies Beyond Borders”, ahol virtuális pillangók röppenek fel a látogató mellett a falon, mintha egy virtuális vászon festményein lennének. Ez azonban még semmi ahhoz a helységhez képest, ahol az érdeklődőkön virágok kezdenek nyílni!

A videót érdemes hanggal megtekinteni:

Azok számára, akik Londonba látogatnak március 11-ig, és megtekintenék a kiállítást, itt érdeklődhetnek: Pace London.

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..