Tudományosan bizonyított: így lassítható az öregedés

öregedés
Az ember valami csodaszert remél, de a kutatók el kell, hogy keserítsenek. Nincs új a nap alatt. Két dolgot is aktívan kell tennünk, ha az időt lassítanánk!

Mi, nők életünk egy szakaszában – előbb vagy utóbb – eljutunk arra a pontra, hogy megállítanánk az időt. Mikor feltűnnek a szarkalábak, a bőr rugalmassága csökken, elkezdünk csodaszerek után kutatni. Ám a Nobel-díjas Elizabeth Blackrun a kromoszómákat védő telomereket kutatja évek óta és a Tech Insideren egy videóban el is meséli, hogy milyen összefüggést fedeztek fel a telomerek és az öregedés között.

De álljunk csak meg! Mi az a telomer?

Ez tulajdonképpen a DNS-szál végeit védő burok, aminek két funkciója is van: az egyik a védelem, a másik a fizikai akadály. A sejtosztódáskor védi a DNS-szálat a folyamatos rövidülés káros hatásaitól és megakadályozza a kromoszómavégek összetapadását. (Wikipédia)

Blackrun egy cipőfűző végén található kupakokhoz hasonlítja a telomereket. Amikor a védő sérül, a cipőfűző is előbb utóbb foszlani kezd, elöregszik. Ugyanez történik a DNS-szállal, amikor a telomerek sérülnek, és a sejtek nem tudnak megújulni. Ekkor kezdődik az öregedés (sőt betegségek kialakulása is!) és ezért van, hogy ez mindenkinél más ütemben zajlik.

öregedés

Ám a kutató szerint, két dologgal is befolyásolhatjuk a telomerek állapotát!

Az egyik a testmozgás. Blackrun szerint ehhez nem kell feltétlenül maratont futni – bár az is nagyon hasznos. Szerinte elég lehet akár heti háromszor 45 perc séta is, hogy már pozitív hatást gyakoroljunk a telomereinkre.

A másik dolog, ami szintén segít megóvni az épségüket, az az egészséges táplálkozás. Főként zöldségek, gyümölcsök és magok fogyasztása, valamint a Mediterrán-diéta egyéb ételeié. Blackrun szerint nem pusztán az ő kutatásuk, de számtalan másik is bizonyította az összefüggést a táplálkozás és a telomerek minőségének megőrzése között. Ez is az oka annak, hogy annyian hangsúlyozzák az egészséges étkezés jelentőségét. A táplálékunk igenis befolyásolja a sejtjeink minőségét és egészségét és hatással lehet az öregedési folyamatainkra.

Elizabeth Blackrun szerint ezért is hasznosak ezek a kutatások, mert mi magunk is aktívan sokat tehetünk és befolyásolhatjuk az életminőségünket.

Forrás: Tech Insider

 

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .