Minden az internetes vásárlásról

internetes vásárlás
Bizonytalan vagy, hogyan vásárolhatsz az internetről? Félsz kiadni kártyaadataidat? Félsz, hogy nem vernek-e át? Akkor olvasd el ezt!

Jogos kérdések

Fórumokon és hozzászólásokból az derül ki, hogy sokan még mindig bizonytalanok, hogy merjenek-e vásárolni az interneten vagy sem. Nos, a helyzet az, hogy egyfelől érthető a bizalmatlanság, hiszen az online üzletkötésnél a két fél és a termék sincs fizikai formájában jelen, vagyis eleve távollévők között megkötött szerződéssel jön létre.

Ám ugyanakkor mind az uniós, mind pedig a magyar jog alapján az ilyen jellegű szerződésekhez is ugyanazok a jogi következmények fűződnek. Vagyis mindkét félnek teljesítenie kell a szerződésük szerint. Ez pedig azt jelenti, hogy a vásárlónak fizetnie kell (vagy elállhat a vásárlástól), a kereskedőnek pedig küldenie kell a terméket, ahogy azt vállalta (vagy más módon teljesítenie a szerződés szerint).

Persze abból a szempontból a kétkedőknek van igaza, hogy a vásárló egy fokkal bizonytalanabb helyzetben van, hiszen gyakran nem sokat tud a cégről, ahonnan rendelni készül. Éppen ezért vannak olyan dolgok, amikre fontos odafigyelni!

Nyelvi korlát

Ez például az egyik rizikófaktor különösen, ha külföldi oldalakról vásárolunk. Minden (megbízható) weboldalon részletes leírás található a vásárlás menetéről, szállításról, a termékről, vagyis a tudnivalókról. Ám a külföldi oldalaknál elég ritka, hogy magyar nyelvű ügyfélszolgálatot is üzemeltessenek, ezért esetlegesen nyelvi korlátok léphetnek fel. Ez pedig nehezítheti a vásárlást, adott esetben a cserét vagy a termék árának visszaküldését. Illetve a kiküldött terméken nagy eséllyel nem lesz magyar használati útmutató, összetétel stb.

Javasolt olyanoknak belevágni a külföldről történő rendelésbe, akik kommunikálnak idegen nyelven, de legalább angolul. A legtöbb külföldi webshopon ugyanis angol nyelvű az ügyfélszolgálat.

Tájékozódás

Méretek, kiszerelések

Nagyon fontos minden esetben, hogy alaposan elolvassuk a kínált termékről a tudnivalókat. Nem ritka, hogy a webshopban látható kép nem reális a termékről, esetleg nincs is. Egy általunk ismert cikknél ez talán nem okoz akkora problémát, bár már ez önmagában rizikófaktort jelent. Néha viszont a kereskedő elrontja és adott termékhez rossz képet csatol, vagy pusztán illusztrációnak teszi fel. MINDIG olvassuk el a termék pontos leírását! Különös tekintettel a kiszerelésére és a méretére!

Mérettáblázat

A ruházati termékek vásárlásánál a webshopokban általában találni mérettáblázatot, vagy a leírásban szerepel a méretezés. Ahol ez hiányzik, onnan jobb nem rendelni, mert bármennyire is ismerjük a saját méretünket, az adott cég méretei nem biztos, hogy ezzel egybevágnak. Hiszen gyakran még a megfelelő mérettáblázat sem ad pontos képet. A visszaküldés a legtöbb esetben macera és extra költséggel jár.

Szállítási díjak

A megrendelés véglegesítése előtt mindenképpen érdemes tájékozódni a szállítás költségeiről. Nem ritka eset, hogy egy bolti árnál jóval olcsóbban elérhető termék a szállítási díjjal már kevésbé kedvező. Akkor viszont kérdéses, hogy érdemes-e a webes vásárlást előnyben részesíteni. Persze ez mindig egyéni szempont és egyéni értékek alapján megfontolandó.

Szállítási módok

Személyes átvétel

A magyar webáruházak nagy részénél van mód személyes átvételre. Ennek két előnye is van. Az egyik, hogy adott kereskedőnél megtekinthető, így minőségi kifogás esetén rögtön tudunk reklamálni, vagy elállni a vásárlástól. Ugyanakkor ennél a módnál nem kell számolnunk szállítási költséggel.

Csomagpontok

Itt a megrendelt és előre kifizetett csomagot, vagy megrendelt és a csomagpontnál fizetendő terméket vehetjük át. A webshop, amikor eljuttatja a kiválasztott csomagpontra a termékét, akkor ezt jelzi a megrendelőnek. Továbbá küld egy kódot, amivel átveheti onnan.

Posta

A posta szolgáltatásait azt hiszem, senkinek sem kell taglalni. A csomag lehet utánvétes, vagy kis terjedelem esetén, akár levélként feladott is. Különösen külföldi csomagok érkezésénél nehézkes a csomagkövetés és éppen ezért az is, hogy mikor kapjuk meg.

Futár

A futárcégek nagy előnye, hogy végig követhetjük a csomag útját és értesítenek a várható érkezéséről. Sőt, bizonyos cégek egy óra pontossággal képesek jelezni, hogy a csomagunk szállítása mikor várható, valamint a kézbesítés akár másik napra is áttehető.

Fizetés

Utánvét

A legtöbbek által kedvelt fizetési forma, mert így biztos lehetsz benne, hogy a terméket megkapod és általában készpénzzel bonyolítható. Az internetes vásárlás során amúgy értelemszerűen ezen kívül nincs esély készpénzzel fizetni. Egyes futárcégeknél kártyával is fizethettek. A webshopok kevésbé kedvelik ezt a formát, mert így nekik is bizalmat kell fektetniük a megrendelőbe. (És nem csak fordítva…)

Bankkártya

Kétféleképpen szokták a webáruházak a kártyákat használni. Vagy rögzíttetik a kártyát előre és a vásárláskor megterhelik, vagy vásárláskor átirányítanak egy banki felületre.
Mobilfizetés: A kártyás vásárláshoz hasonló, azzal a különbséggel, hogy egy applikáció tárolja a készüléken a bankkártya adatokat és ezért fizetéskor egy kódot kell csak megadni.

Paypal

A Paypal számlával rendelkezőknek különösen a külföldi webshopok biztosítanak a lehetőséget az ilyen fizetésre. Ilyenkor a Paypal egyenleghez egy e-mail cím van csatolva, amit a kereskedőnek megadva kezdődik el a tranzakció és a vásárlótól jóváhagyást igényel.

Árucsere, visszaküldés

A legálisan működő webshopoknál mindig lehetőség van visszaküldésre, vagy akár cserére. Ám azon felül, hogy ez még több időt vesz igénybe, gyakran magas extra költségekkel is jár. Minőségi problémák esetén a legtöbb webáruház állja a visszaküldés díját is. Ám ha cseréről vagy visszaküldésről van szó, mert a vásárolt cikk nem tetszik vagy nem jó, akkor a visszaküldésért általában fizetni kell. Vannak cégek, amelyek szerződésben állnak futárszolgálatokkal és biztosítanak lehetőséget kedvezményes visszaküldésre. Ez a legjobb és legegyszerűbb.

Ám vannak olyan cégek is, amelyek a vásárlóra bízzák, hogy milyen módon juttatja vissza nekik a terméket kifogás esetén. Ilyenkor fogalmazhatunk úgy, a vevő bukja ezt az összeget (kivétel minőségi kifogás esetén.)

Érdemes megfontoltan vásárolni, hogy lehetőleg ne kelljen visszaküldeni semmit.

internetes vásárlás

Kuponkódok

Több áruházban is vannak adott ideig tartó promóciók. Ilyenkor a webshop extra kedvezményt biztosít vásárlóinak. A bevett gyakorlat szerint a termékek ára ugyanaz, mint korábban, ám az akció idején az adott cég megad egy kuponkódot és ezzel aktiválható a kedvezmény fizetés előtt.

Ezeket a kuponkódokat kizárólag fizetés és a rendelés véglegesítése előtt lehet beírni! Utána már késő bánat!

Néhány áruházban kevésbé értelemszerű, hogy hova kell beírni a kódot. Általában egy külön rubrikát biztosítanak erre a célra a fizetési módnál, vagy a rendelés összegzésénél, de érdemes lenyitható füleket is keresni néha. Jó az akció, főleg, ha érvényesíteni is lehet…

Összegzés

Napjainkban az internetes vásárlás egyre népszerűbb és egyre többen választják. A webáruházak megbízhatósága több dologtól is függ. Ám abban biztosak lehetünk, ha az adott cégnek van üzlete, vagy akár bolthálózata, akkor sokkal kisebb az esély arra, hogy a klasszikus értelemben átvernek, vagy nem fizetik vissza a pénzt egy esetleges reklamációkor.

Az online vásárlás előnyei:
 • gyakran olyan termékek elérhetők, amik máshol már elfogytak, vagy nem is kaphatók
 • egyszerű, néhány kattintással elintézhető a vásárlás
 • általában nem kell utána járkálni, elég csak „felcsapni” a Google-t
 • gyakran a bolti árnál kedvezőbben vásárolhatunk
 • sokkal nagyobb a kínálat
 • az árak könnyedén összehasonlíthatók más üzletekével
Hátrányai:
 • nehézkes készpénzes vásárlás
 • magas szállítási díjak
 • adatbiztonsági kérdések
 • nehézkes csere vagy áruvisszaküldés
 • a kiszállítás miatt hosszabb időt vesz igénybe, mint besétálni a boltba és ott megvenni

A jövőben igyekszünk letesztelni és bemutatni Nektek egy-egy webáruházat, hogy minél több gyakorlati tapasztattal is szolgálhassunk.

Szeretettel várjuk webáruházak jelentkezését is, ha vállalják a kihívást!

Kapcsolódó cikk: 
Kedvenc márkádtól már a mobilodról is vásárolhatsz

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..