Emel + Aris: Az első okoskabát meséje

okoskabát
A viselhetők technológiák jövője nem áll meg az ékszereknél. A divattervezők is egészen új utakat próbálgatnak. Íme egy úttörő, Emel + Aris.

Az igazi viselhető technológia

Vajon korai lenne abban az időszakban a viselhető technológiák jövőjéről beszélni, amikor még egy normális dizájnú okosékszert is csak nehezen pakolnak össze? A válasz, hogy egyáltalán nem.

Valahogy a viselhető technológiák a fejünkben egyelőre összefonódnak a fitnesszel és az okostelefonokkal, pedig bizony ez csak egy részterület. Egy részterület, amire egyelőre reflektorfény került. Ám a tervezők már komolyan foglalkoznak olyan kérdésekkel, amikre mi csak elvétve gondolnánk.

Az OMsignal elnevezésű cég már régóta kísérletezik azzal, hogy milyen módon lehet a fitnesz szenzorokat a szövetekkel kombinálni. Számos együttműködés van már mögöttük, például 2014-ben Ralph Laurennel. Ám ők is a fitnesz vonalon maradtak.

Emel + Aris

Az Emel + Aris azonban valami sokkal praktikusabb és szélesebb körben használható dologban gondolkodik. Olyan kabátot terveztek, amiben lényegében fűtés van, és ennek segítségével tartja melegen a viselőjét.

okoskabát
Az Emel + Aris alapítója, Rana Nakhal Solset

A brand alapítója, Rana Nakhal Solset korábban dolgozott az Elle és Tatler magazinnál is, majd vállalkozóként fogott ebbe a projektbe. Megalkotta a világ első okoskabátját, ami infravörös és elemes technológiával oldja meg, hogy változtatható hőmérsékleten, meleget szolgáltasson viselőjének.

A nemenként két-két fazont, amivel a piacra léptek, a legmagasabb minőségben, az olasz luxus márka tervezője, Loro Piana tervezte, víz- és szélálló pamut és kasmír anyagokból. Magát a technológiát pedig ügyesen és diszkréten beépítették a varrásokhoz a vállaknál, a derékrészen és elöl a hajtókákba.

okoskabát
Forrás: Emel + Aris

„Magát az ötletet a fiam, Matthias adta. Azt kérdezte tőlem, hogy amikor majd az Északi-sarkra megyünk üdülni, akkor vennék-e neki olyan kabátokat, amik fűtenek? Amolyan villanykörte-pillanat volt. Miért nem járkálunk fűtött kabátokban? Ekkor el is határoztam, hogy elkészítem a sajátom.” – mesélte Solset a Vogue-nak.

Az okoskabát

A hölgy feltehetően valóban erre van predesztinálva, hiszen már az egyetemi évei alatt is álmodozott a viselhető technológiák és a divattervezés valamiféle fúziójáról. Ám az eddigi tapasztalat a viselhető technológiákról az, hogy pusztán hajszálvékony vonal húzódik a magyarul leginkább „gyík”-nak csúfolt kissé ormótlan és nagyon műszaki megjelenés (geek) és az ízléses között.

okoskabát
Forrás: Emel + Aris

Az okoskabát startup kampánya a Kickstarteren futott tavaly májusban és túl is teljesítették a megcélzott összeget. Vagyis a Londonban tervezett, de Olaszországban készített kabát gyártásra került és mostanra már elérhető a nagyközönség számára is.

A két női modell 1265-1582 font, a két férfi pedig 1371-1582 font közötti áron kapható.

Solset célkitűzése, hogy a viselhető technológiával ötvözött luxus divatmárkát hozzon létre és 2017-ben szeretne újabb tervezőkkel is együtt dolgozni. Amit egyelőre láthatunk tőle, az egyszerű, de mégis elegáns, alapdarabnak beillő kabátjaival, az alapján erre komoly esélye is van.

Forrás: Vogue, Emel + Aris

 

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..