Android vagy iOS?

android vagy ios
Telefonvásárláson töröd a fejed, de nem tudod, hogy melyiket válaszd? Annyi jót hallani az iPhone-ról, de sokan Android készüléket ajánlanak? Olvasd el ezt!

Tudjátok azért nehéz ez a kérdés és azért kaptok rá mindenhol más választ, mert ebben a kérdésben két dolog dönt nagyrészt. A pénz és az érzelmek.

Manapság telefonvásárlás során eleve úgy kezd az ember, hogy mire van kerete. Ha korlátlan, nincs baj. Ha egyszer belefér egy drágább, nincs baj. Ám, ha jó is kéne és kicsi is a büdzsé, akkor kezdődnek a gondok. Mert akkor jól akarunk dönteni! Nem azzal megyünk oda, hogy veszek egyet, aztán, ha nem jó eladom. Ez ugyanis egy drágább készülék esetén több tízezres bakit is jelenthet. Természetesen mínuszban.

Ne hallgass a tanácsokra!

Az ismerősök, barátok, családtagok, amikor megneszelik, hogy az ember telefonvásárlásra készül, akkor jönnek a jó tanácsok. „A Pisti Ájfónja egy vacak!”, „A Gábor Samuja két hét után bedöglött és nem cserélték ki.”, „Az Android a király, nekem egy Krikszkraksz Mejú 20-asom van, kínai és szuper, igaz néha meg kell rázni, hogy működjön, de amúgy hibátlan!”, „Az Ájfón törik, olyat nem szabad venni!

Szóval, igazodjon el az ember (lánya) ebben a – nem is feltétlenül igényelt – vélemény-rengetegben!

A helyzet az, hogy mindkét rendszernek megvan a maga előnye és hátránya. Sőt, az Android képet még a gyártók sokszínűsége is árnyalja. Vagyis nem csak iOS és Android között kell dönteni, hanem még pluszban Android és Android között is, ha azt az irányt választjuk. Vagy ilyenkor jön egy WindowsPhone? Mivel így is nehéz támpontokat keresni, ezúttal kifejezetten erre a két rendszerre fókuszálunk.

android vagy ios

Mi lehet a szempont egy nő számára?

Egyszer azt a tanácsot kaptam egy technológiai (!) döntéshelyzetben egy szakembertől, hogy válasszam azt, amelyik tetszik. Teljesen megrökönyödtem. Elvégre nem ilyen tanácsot várunk egy profitól. Az illető azt mondta indoknak, hogy amit így választok, azt egyrészt szeretni fogom, másrészt mindkét rendszernek megvannak a maga előnyei és hátulütői. Nincs tökéletes döntés, csak számunkra jó döntések vannak.

Ezt a tanácsot akkor megfogadtam, és nem bántam meg! A két rendszer közti bizonytalanság esetére ugyanezt ajánlom. Azt is leírom miért!

Mindig az érzelem dönt!

Vannak, akik az érzelmeik mellé racionális indokokat tudnak sorakoztatni az egyik, vagy másik rendszer mellett. Ám ott is a dolog mélyén mindig az a kérdés húzódik, hogy szeretem, vagy nem szeretem. Ez a szimpatikus, vagy az? Erre van pénzem, vagy arra?

Olyan felhasználóként, aki használta hosszútávon mind a két rendszert, csak nagyon nehezen tudnék racionális alapon dönteni pusztán a rendszersajátosságok alapján.

Az iOS rendszer, a telefonok világában lényegében egyenlő az iPhone készülékekkel. Ezt persze úgy értsétek, hogy a két dolog között nincs igazi egyenlőségjel, mivel iPhone készülékeken fut az iOS. Az egyenlőség oka, hogy ugyanaz a cég fejleszti a szoftvert, vagyis az iOS-t és a készüléket (hardver), az iPhone-t.

Míg az Android Google fejlesztés és bár ők is gyártanak már készüléket, a legtöbb gyártó szintén erre a rendszerre alapozza a kezelőfelületet.

android vagy ios

Az iPhone sokkal népszerűbb a nők körében. Miért?

Hosszan tudnám fejtegetni a 3 legfőbb okot, de a lényeg: mert státusszimbólum (trendi, mainstream, menő), könnyű kezelni és jól néz ki. Ám sok lánynak, nőnek azért nincs, mert drága. Illetve egy kisebb csoportnak azért, mert utálják, hogy mindenkinek Ájfónja van.

Pedig az iOS sem tökéletes. Legendák keringenek a stabilitásáról és az egyszerűségéről. Az első az iOS 10 óta erősen kétessé vált, hiszen nagyjából minden frissítés hoz bugot. Az egyszerűsége pedig addig igaz, amíg az ember Windows-rendszerrel nem kell, hogy összekösse. Ott kezdődik a rémálom. Különben észrevettétek már, hogy szinte mindenki ugyanazt a csengőhangot használja? Ennek is megvan a maga oka!

Az Android-alapú rendszerek sajátosságai nagyban függnek tehát attól, hogy épp melyik gyártó készülékéről beszélünk. Az általánosan biztos, hogy sokkal egyszerűbb rá zenét és csengőhangot tenni, sőt egy Office dokumentum sem fog kifogni rajta. Persze a csengőhang ügy csak akkor igaz csak, ha megtaláljátok benne, hogy hol kell beállítani…

Míg az Apple lemaradt az innovációk terén és az utóbbi években inkább leköveti a piacot, mint diktálja, addig az androidos készülékek elképesztő újításokkal állnak elő. Viszont hiába van egy erős hardver bennük, ha a kezelőszoftver nincs vele harmóniában. Így lehetséges az, hogy az iPhone-ban néha sokkal gyengébb hardverből, sokat többet tudnak kihozni és jobban is működik.

Szerintem eddigre nyilvánvaló, hogy az egész ütközet óriások csatája.

android vagy ios

Végső konklúzió:

Hölgyeim! Ne akarjunk halként repülni. Ebben a kérdésben az a válasz, hogy nincs tuti válasz. Merjetek a megérzéseitekre és a szépérzéketekre hallgatni a pénztárcátok intő szava mellett.
Jó tanácsként a garanciális, megbízható helyről vásárolt készülékekre voksolok. Amíg garancia van, nagyon nagy baj nem lehet. Inkább érdemes egy új, dobozos Androidot futtató készüléket venni, ami tetszik (immár gyönyörűek vannak), hosszú garanciával, mint egy garancián túli iPhone-t, kéz alól.
Ez persze csak egy vélemény, de a “dívaságot” nem a telefonon keresztül mérik.

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..