Okostelefon Akadémián jártunk

okostelefon akadémia
A kék propelleres szolgáltató rendezvényén vettünk részt. Finom pogit majszolva, robotokkal és a mesterséges intelligenciával ismerkedhettünk.

Mi is az az Okostelefon Akadémia?

A Telenor rendezvénye sorozatban 14. alkalommal került megrendezésre. A helyszínen megjelenő kiállítók érdekességei mellett, előadásokat is hallgathattunk, ezúttal a mesterséges intelligenciáról.

A Divatech társalapítójával érkeztünk a helyszínre, aki egyébként pasi, úgyhogy elég eltérő szempontból szemléltük, és közelítettünk az eseményhez. A helyszín, az ELTE Gömb aulája a kék fényeknek, a hatalmas kivetítőknek és az átlátszó székeknek köszönhetően nagyon csinosra sikeredett. Noha a regisztráció az eseményre ingyenes volt, a vendégeket egy kisebb állófogadással üdvözölték. Volt pogácsa, aprósütemény, üdítő és kávé.

okostelefon akadémia

Tanulósorban

Kis csúszással kezdődött az akadémia első előadása, ám annál érdekesebb témával érkezett az IBM-től a Watsont bemutató Sepp Norbert. Azt tárta elénk nagyrészt, hogy lényegében mit is jelent a mesterséges intelligencia és mikre használhatjuk.

Őt követte a Telenor vezető üzleti alkalmazás tanácsadója, Szalontay Zoltán, aki helyett először csak egy távirányítható robot-kijelző jelent meg a színen. Móka kedvéért jó volt. Ő a mesterséges intelligencia használatáról beszélt a mobil telefonok világában.

Végül pedig a Cellecttől és a Muzixtól, Ádám Péter és Orbán Szabolcs érkezett a színpadra, hogy egy kis Alpha 1 programozható robotbemutatót tartsanak. Murphy szerint, ami elromolhat, az el is romlik: az edukációs robot orra is bukott főműsoridőben. Talán ezért is nézhettük inkább videón a későbbiekben, hogy akár középiskolások is milyen ügyesen programozhatják ezeket a kis gördülő robotokat. Egyébként Alpha1 robotok védelmében a görgőik közel sem voltak kompatibilisek a szőnyeggel, amin produkálniuk kellett magukat.

okostelefon akadémia

Robottánc, robottorna, virtuális valóság

Az egyik szerencsés ilyen kis robotot még a helyszínen megjelenő Béres Alexandra is megtornáztatta. Erről videót is készítettünk, amit majd a Facebook oldalunkon meg is nézhettek a hét során.

Az utolsó előadás lényegében egy „kerekasztal beszélgetés” volt különféle startupokat képviselő felekkel a digitális oktatás jelentőségéről.

Ezt követően szabad a gazda alapon, a helyszínen megjelent kiállítók standjait lehetett meglátogatni.

A HTC kiemelten jó benyomást tett ránk! Egyrészt, mert nagyon barátságosak voltak és hosszú kérdések sorára is ugyanazzal a lendülettel és kedvesen válaszoltak. Hasznos információkat kaphattunk, a ki is próbálható telefonkészülékeikről a HTC 10-ről és a HTC Desire 650-ről. Még keménykötésű jegyzetfüzettel is kedveskedtek! Nem csak nekünk, hanem elég sok látogatónak.

Emellett két HTC Vive virtuális valóság készülék is üzemben volt. Le a kalappal a HTC előtt!

okostelefon akadémia

És még…

Ami a virtuális valóság játékokat illeti, azzal a vallomással kell előállnom: túl díva vagyok, hogy ezt nyilvánosan kipróbáljam, pedig szívem szerint megtettem volna. Csak nem ott és nem így. A regisztrációkor ugyanis végignéztem előtte, hogy milyen nagyon viccesen mutattak közben, akik ezt bevállalták.

Jelen volt még a Samsung és a Huawei is. Az utóbbi a cseresznyevirág Honor 8-at hozta bemutatni, ami életben egyébként ugyanolyan gyönyörű, mint képen. A Samsungnál pedig szintén a VR élményt lehetett próbálgatni kis gömbökben ücsörögve.

Noha lányok és nők is megjelentek egész szép számmal a rendezvényen, azért még mindig a srácok voltak többségben. Ez azért szomorú, mert a nőknek igenis helye és egyre nagyobb szerepe van a technológiai és IT szakmák területén is.

Nőként állíthatom, hogy mind az elhangzott előadásokon, mind a kiállítói pultoknál sok érdekes dologgal találkozhattunk. Jó tudni, hogy a Telenor felkarolta a jövő generációjának digitális oktatását.

okostelefon akadémia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..