Okosruha, amit részben egy komputer tervezett

okosruha
Az MWC-n is bemutatott okosruha készült a Marchesa és az IBM üdvöskéjének, Watsonnak a közös munkájából, megdöbbentően meseszerű végeredménnyel.

Hol van már a tavalyi hó?

Több hírportál is megemlítette a Barcelonában a héten lezajlott Mobil Világkongresszuson, az IBM standján kiállított, LED-ekkel díszített ruhát. Ám a darabra való rácsodálkozás oka, inkább csak a férfiak sajátja lehet, akik nem követik annyira a nagy divatpillanatokat.

A ruha ugyanis már tavaly debütált. A New York-i Metropolitan Múzeum, nagyszabású éves, „kosztümös” rendezvényén, a Met gálán a téma 2016-ban a Manus × Machina volt. Így a tervezők a saját értelmezésük szerint ugrottak fejest a divat és a gép találkozásába és javarészt flitteres, futurisztikus darabok születettek. Tisztelet a kivételnek. A cseh modell, Karolina Kurkova ugyanis az amerikai divatház, a Marchesa modelljét viselte, amit a dizájnerek az IBM-mel közösen alkottak.

okosruha
A Marchesa tervezői: Georgina Chapman és Keren Craig (Forrás: IBM)

El is érkeztünk tehát az MWC-s estélyihez, ugyanis erről a darabról van szó! De mit is érthet egy számítógépes cég a ruhatervezéshez? Egyáltalán mit is tud ez a ruha, azon felül, hogy a díszítő virágokban LED égők világítanak? Nos, a megoldás Watsonnál, az IBM által létrehozott mesterséges intelligenciánál keresendő. Köszönhetően a Telenor Okostelefon Akadémiának és Sepp Norbertnek, aki alaposan kiművelt minket a témából, Watson neve már nem cseng ismeretlenül. Itt viszont Watson egy egészen új oldalával találkozhatunk. Sepp úr a felhasználási területek közül inkább az orvostudomány felé vitte előadása témáját Watson hasznosítása terén. Ám ez a ruha a valóságos példája annak, hogy Watson a divattervezésben is megállja helyét.

Mesterséges intelligencia, mint ruhatervező

A ruha elkészítésére bizony szűkösre szabott határidő volt. Mindösszesen 5 hét állt rendelkezésre, ám az amerikai divatház alapító, tervezői, Georgina Chapman és Keren Craig mégis belementek a közös munkába. Az IBM szerette volna Watsont a kreatív tervezésbe is bevonni. A szűkös határidőre tekintettel – a divatház átlagosan 6 hónap alatt készít el egy ruhát – a tervezőnők ezt is megengedték. A mesterséges intelligencia a korábbi modellek (kb. 200 fotó) elemzése révén megértette a márkát, és így rengeteg időt megspórolt a ruhatervezési folyamatból azzal, hogy színeket és anyagokat választott.

Az elkövetkező 5 hétben innentől a tervezők főként hangulatokat és érzéseket hívtak segítségül a darab megalkotásához. A két tervezőnő, kissé régies, de nagyon nőies rajzokat skiccelt. Végül a tökéletes, meseszerű végeredmény megalkotásában ezeket is figyelembe véve, újra Watson segédkezett. Egy olyan fazont választott, ami tökéletes összhangban állt a divatház munkáival.

Az eredmény

Végül egy mini komputer is került a ruha derékrészébe, mivel Watson a közösségi média figyelésével változtatni képes a LED-ek, és ennek köszönhetően így ruha színeit. Vagyis a ruha lényegében a rá adott reakciók függvényében változott a Met gála idején.

okosruha
Az okosruha a teljes pompájában (Forrás: IBM)

Karolina Kurkova már a készülődése pillanataitól megosztott közösségi felületein fotókat a ruha részleteiről. Így még több reakció érkezhetett, amit Watson aztán elemezhet, majd ezek alapján továbbít a ruha komputerébe, hogy az végrehajthassa a szükséges változtatásokat.

A tervezőpáros úgy nyilatkozott, hogy először kissé idegenkedtek a technológiától, de végül meglepődtek, hogy Watson mennyire leegyszerűsítette az egész folyamatot.

Forrás: IBM

Kapcsolódó cikk:
Okostelefon Akadémián jártunk
Tervezz adatruhát a telefonoddal!
13 legnagyobb tech-lépés a divatban

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..