Érkezik a tech tetoválások korszaka?

tetoválás
A jóslatok szerint a viselhető technológiák nem állnak meg a csuklón hordott eszközöknél és a ruházatnál. Jön a kapszulák és okostetoválások kora!

Chaotic Moon: Tech Tats

Előfordult már, hogy el kellett volna mennetek orvoshoz, de egyszerűen nem tudtatok rá időt szakítani és felmerült jutott milyen jó lenne valahogy digitálisan elintézni a vizsgálatot? Vagy gondoltatok már arra milyen jó lenne, ha fizetéshez nem kellene semmit sem magatokkal vinni, még egy hitelkártyát vagy mobilt sem? Noha eddig a kissé futurisztikus elképzelések csak a sci-fi filmekben öltöttek testet, mostanra a technológiai újítások átlépik a filmvásznat.

A Chaotic Moon még 2015-ben állt elő az okostetoválás ötletével és egy prototípussal, amit azóta is fejlesztenek. A „Tech Tats” névre keresztelt darab felhasználását egészségügyi, banki, sőt fitnesz területekre is szánják.

„A Tech Tattoo mindent képes egybekötni. Felismeri a láz korai jeleit, vagy figyeli a vitális funkciókat, a pulzust, mindent és figyelmeztet, ha te vagy a gyereked elkezdtek megbetegedni.” – ismertette a funkciókat Eric Schneider a Chaotic Moon kreatív fejlesztője.

A tech tetoválás annyiban más a jelenlegi viselhető technológiákhoz képest, hogy egész egyszerűen a bőrre ragasztható, a test bármely pontján. Nem kellenek hozzá rögzítések és, amikor már nincs rá szükség olyan könnyen eltávolítható, mint egy lemosható tetoválás. Egy áramkört hoznak létre a bőrön és az eszköz figyeli a testhőmérsékletet, a stressz szintet és egyéb orvosi adatokat rögzít. Itt pedig még mindig csak az egészségügyi felhasználásáról van szó!

Mivel még továbbra is csak fejlesztik, így nem tudni mikorra készül el. A végső cél mindenképpen az, hogy annyira olcsón előállítható legyen, hogy bárki megengedhesse magának. A fejlesztők ugyanis azt szeretnék, ha annyira könnyedén hozzáférhető és elérhető lenne, ahogy például a sebtapaszok jelenleg.

MIT: DouSkin

Persze nem a Chaotic Moon projektje az első és egyetlen a területen. A híres massachusettsi műszaki egyetem, az MIT a Microsofttal közösen szintén dolgozik tetoválásokon. A DuoSkin elnevezésű projekt olyan tetoválások létrehozását célozza, melyek távirányítóként funkcionálhatnának, akár játékokhoz is.

A közösségi oldalakon parázs vita alakult ki az ilyen jellegű technológiák létjogosultsága miatt. Ti, mit gondoltok, kedves olvasók? Szívesen használnátok ilyen technológiát a bőrötökön, vagy ördögtől valónak tartjátok?

Forrás: Mashable

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..