Csajos billentyűzetet akarsz? Felejtsd el!

billentyűzet
Porba hullott szép remények, kétségbeesett kutatás, tátongó piaci rés… Ha eleged van a fekete billentyűzetekből az egyetlen opció a fehér. Szomorú!

A lofree bukása

Nem is olyan régen adtuk közre azt a Bluetooth billentyűzetet, amitől a megváltást reméltük. Ám sajnos hiába. A lofree túl szépnek tűnt, hogy igaz legyen és bizony így is lett.

Egyrészt, azért is akadt meg a szemünk a projekten, mert gyönyörű pasztellszínű és csajos billentyűzeteket hirdettek előre. Aztán, mielőtt elindították volna az Indiegogo startup kampányukat, megszavaztatták az e-mail feliratkozóikkal, milyen színű billentyűzetet szeretnének. A végeredményt nem fogjátok elhinni! Az emberek fekete, fehér és kék billentyűzetekre szavaztak. Ezt valahogy képtelenek vagyunk elhinni, mivel már így is rogyásig tele a piac fekete billentyűzetekkel. Ám a történetnek itt még nincs vége! A lofree azon felül, hogy a portékáját 74 dollár, plusz szállítási költségért értékesíti, az USA-ból (ez nekünk plusz vámot és Áfa költséget is jelent), igazán gyenge értékeléseket kapott.

billentyűzet
A lofree első prototípus színválasztéka

A legtöbb neves külföldi tech portál úgy nyilatkozott a próbadarabokról, hogy bár nagyon szemrevalók és jópofák, nem jól használhatók. A régi írógépeket idéző kerek billentyűk közé, a gyártónak sikerült olyan nagy réseket elhelyezni, hogy nagyon kényelmetlen a használata. Kizárólag a dizájnt tarthatták szem előtt, az ergonómiáról teljesen megfeledkezve. Az ár pedig, enyhén szólva is borsos.

Akkor mégis milyet?

Mivel újságíróként számomra a billentyűzet az egyik legfontosabb periféria (az egér mellett), elkezdtem a piacon körbeszimatolni. Szerettem volna beszerezni egy magyar kiosztású, csinos, dívás billentyűzetet asztali számítógéphez. Ám szomorú kép fogadott.

A billentyűzet gyártók – tisztelet a kivételnek – teljesen megfeledkeztek a nőkről! Kizárólag fekete billentyűzeteket kapni, azokból is csak amolyan uncsi, funkcionális darabokat. Mert, ha már minden fekete, lehetne feldobni őket egy szép oldalszegéllyel, vagy bármilyen visszafogott díszítéssel. Még a strassz is játszhatna… Ám a fekete helyett az egyetlen opció a fehér, de az akár fekete is lehetne…

Kutatásaim során, az egyetlen, láthatóan nőknek szánt darab, amit találtam az alábbi Rapoo billentyűzet és egér kombináció. Ez pedig, hát fogalmazzunk úgy, hogy a 2000-es évek elejének stílusát idézi. Az ára 6000 Ft között mozog.

billentyűzet
Rapoo 8000 vezeték nélküli egér + billentyűzet szett/ pink-fehér

Sehol egy rozé billentyűzet, de még rózsaszínt is csak egy vezetékes, szilikonból készültet találtam. Ez utóbbi pedig nem igazán a minőség magas foka. Arról nem is beszélve, hogy a vezetékes billentyűzetek ideje bizony leáldozóban.

Ami van…

Megdöbbentett például, hogy az egyik legkiemelkedőbb gyártó, a Logitech noha gyárt színes, mintás, akár nőiesnek is nevezhető egereket, a klaviatúrákkal már nem ilyen bőkezű. Náluk a billentyűzet színváltozat a sötétkék (Logitech K380 – 14 499 Ft). Más gyártóknál is azt tapasztaltam, hogy valamiért az egerekre helyezték a hangsúlyt és alaposan megfeledkeztek a nőket célzó billentyűzetekről.

billentyűzet
Logitech K380 billentyűzet + egér kombináció

Akkor mégis mit? Nos, azon a vonalon folytattam a kutatást, hogy próbálok a sötétszínű billentyűzetek között keresgélni. Meg is találtam a mostanában felkapottnak számító Microsoft billentyűzet + egér kombinációt. A Designer Bluetooth Desktop modell ugyan fekete, de a formatervezése a letisztult vonalakkal egy picit talán kiemeli a tömegből. Az ára viszont 26 000 forint körüli. Az Amerikai Egyesült Államokban már kapni a rá nagyon hasonlító Surface Keyboardot, ami viszont szürke és már-már trendi.

billentyűzet
Microsoft Designer Bluetooth Desktop

Talán – bár ez közel sem biztos – a fehér színű klaviatúrákat azt hiszem, nőknek szánják, ám azok még lényegében a feketéknél is rosszabbak. Az áruk is borsosabb. Kivételként a kínai székhelyű Rapoot nevezhetem meg. A magyar piacon tőlük kapható a legtöbb fehér billentyűzetet, és a nemzetközi weboldalukon is találtam elfogadható darabokat. Ám ezek természetesen nem kaphatók itthon.

billentyűzet
A Rapoo 2012-es jubileumi arany kollekciója

Körbenéztem az AliExpressen is, ahol például találtam rozéarany és arany házzal olyan billentyűzetet, amit elfogadhatónak találtam. A dizájn jól látható utánzata az Apple billentyűzetének. De legalább van! Persze magyar kiosztásról álmodni is felesleges itt. Vajon ahhoz mi kellene, hogy nevesebb gyártók is készítsenek valami hasonlót?

billentyűzet
Aliexpress vezeték nélküli billentyűzet, egérrel együtt 17 amerikai dollárért

Mi ez a soviniszta hozzáállás a billentyűzet gyártóknál?

A szomorú az egészben, hogy bazári hangulatot idéző, mindenféle fényekkel ellátott gamer billentyűzetet bezzeg minden mennyiségben találni!

Vagy mindez azzal lenne indokolható, hogy az asztali gépek az irodákon kívül kihalóban vannak? Otthonról, vagy saját irodából már csak Mac-ről, vagy notebookról dolgoznak a hölgyek? Vagy inkább az irodai számítástechnikai eszközök beszerzését nagyrészt férfiak végzik, akik kizárólag a funkcionalitást figyelik egy eszköznél?

Kérdéseimre valószínűleg nem kapom meg a választ, de ha van olyan gyártó, vagy forgalmazó, aki mégis tud mutatni nekünk nőies darabokat, azonnal jelentkezzen! Sorstársaim pedig addig vegyék tudomásul: csajos billentyűzet márpedig (egyelőre) nincs!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .