Farmer okoskabát a Levi’s és a Google szerelméből

farmer

Mely viselhető technológiák maradhatnak?

A legtöbben szeretnek farmert viselni, ebben a szezonban pedig egy jó farmerkabát kiemelten menőnek számít. Az a darab azonban, amiről szó lesz,  nem koptatásában vagy fazonjában különleges…

A viselhető technológiákra egyelőre az jellemző, hogy kétféle termék létezik. Az egyik, hogy vagy egy nagyon menő funkcióval rendelkezik, de kicsit nehézkesen hordható, vagy kevésbé forradalmi, de könnyű viselni. Az azonban bizonyos, hogy a jövő mindenképpen a viselhető technológiáké.

farmer
Egyelőre csak a pasikra gondolnak. Reméljük lesz női változat is!

A kérdés persze csak az mi marad és mi megy. Elvégre a Google Glass, amilyen menőnek hitték a Google-nél, pont akkora érdektelenség övezte. Viszont nem szabad elfeledkezni a számtalan területről, ahol a viselhető technológiák segíthetik az életünket. Kezdve az egészségügyi monitorozásunktól, a fitneszen át, egészen a csökkent munkaképességűek vagy komoly betegségekkel élő életminőségének javításán át. Vagy egyszerűen csak komfortot adva az átlag felhasználóknak.

Egy azonban biztos, csak a leghasznosabbak és valóban hasznosak maradnak fent a piacon.

Levi’s és a Google Jacquard projekt

A textilekhez értők fülét – olvasáskor a szemét – bizonyosan megütötte a Jaquard név. A kevésbé jól tájékozottak számára Jacquard egy francia feltaláló volt, aki lényegében reformálta a szövést és egy újfajta szövési eljárást honosított meg, amit a mai napig használnak a textiliparban. Ő pedig úgy került a képbe, hogy a Google-nek van egy úgynevezett Jacquard-részlege. A név pedig beszédes: ez az osztály olyan anyagokkal foglalkozik, melyekbe a technológiát eleve beleszövik.

A Levi’s- kabát számára sikerült létrehozniuk olyan „vezetőképes” anyagot, ami lényegében egy érintő felületté varázsolja a ruhadarab bizonyos részeit. Esetünkben egy farmerkabát ujjaiba került bele. A darab mandzsetta gombjait pedig vezeték nélküli szenzorokkal szerelték fel. Így ahelyett, hogy egy funkció nélküli kabátba kellett volna varrni valami extra anyagot, ez már eleve benne van. Az anyag felületének és a mandzsetta gomboknak köszönhetően egy érintő és visszacsatoló felület van a kabátujjon, akárcsak egy kijelző lenne. Az ötlet kitalálói azt szerették volna elérni, hogy a felhasználó az anyagot érintve különféle parancsokat továbbíthasson az okostelefonjára. Ez persze nem áll messze egy okosóra használatától, de talán egy fokkal egyszerűbb mozdulatokat jelent és itt nincs szükség egy kijelzőre. Elég csak a ruha felülete az irányításhoz.

Az okos Levi’s kabát mosható – bár a mandzsetta gombot el kell előtte távolítani róla – és kellően rugalmas a mindennapi viseléshez. A 350 amerikai dolláros ár egy picit drágábbá teszi egy normál kabátnál, de mégsem elérhetetlenül borsos. Az újságírók, akiknek már módjában állt felpróbálni, azt állították, hogy teljesen kényelmes és szokványos viselet egyébként.

Többen abban látják a ruházatba épített technológiák nagy előnyét, hogy kevésbé erőszakosan kell betuszkolunk a hétköznapjainkba ezeket. A cél pedig lényegében az lenne, hogy hordunk valamit, ami mellesleg okoseszköz is egyben. Nem pedig fordítva, ahogy jelenleg: azért hordjuk, mert okoseszköz. (Lásd fitnesztrackerek vagy okosékszerek.) A jóslatok szerint a tökéletes viselhető technológiák a két véglet közötti egyensúlyt megtalálva komoly sikereket fognak elérni a piacon.

farmer
Az említett mandzsetta gomb, a szövettel ellentétben nem mosható.

A Project Jacquard Levi’s dzseki mindenképpen ígéretes kezdet. Előreláthatóan ősszel kerülhet forgalomba.

Forrás: Levi’s, The Verge

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..