Laptop vagy tablet?

tablet
Azt a tippet kaptad, hogy manapság már egy tablettel is jól boldogulsz laptop helyett? Komolyan gondolkodsz, melyiket válaszd? Íme, a válasz!

Melyiket is válasszuk?

Egyre gyakrabban élnek különféle gyártók azzal a marketing fogással, hogy tableteket ajánlanak a notebookok kiváltására. Egy nő hamar gondolkodóba eshet, hiszen sok szempontból sokkal egyszerűbb és könnyebb megoldásnak tűnhet, ráadásul általában még olcsóbb is.

A helyzet az, hogy ez igaz is és nem is. Számos szempontból lehet vizsgálni a kérdést és ugye már kaphatók 2 az 1-ben gépek is, melyek a teljes átmenetet képezik a 2 véglet között.

Ezért megpróbálunk nektek rávilágítani a különbségekre a két eszköz között, és egyben keressük a választ a címben szereplő kérdésre, még akkor is, ha általánosítva nem könnyű a téma.

tablet

Beviteli mód

A legszembetűnőbb különbség laptop és tablet között, a billentyűzet. Az egyiknek van, a másiknak nincs. A tabletnél a legfőbb beviteli mód az érintőkijelző. Ez nagyszerű, amikor ki kell választani valamit, képet kell nagyítani, vagy érintéssel lehet egy adott szoftvert irányítani. Ám ott kezdődnek a gondok, ha szövegbevitelhez érkezünk. A virtuális billentyűzet használata egyrészt sokkal lassabb bevitelt tesz csak lehetővé, másrészt viszont sokkal kényelmetlenebb. Vannak, akik kifejezetten nem szeretnek így gépelni.

A fent említett 2 az 1-ben gépek, bár inkább egy tablethez állnak közelebb, de hozzájuk illeszthető billentyűzettel felszereltek. Persze a sima tabletekhez is vásárolható és használható Bluetooth billentyűzet. Ám ez már azt jelenti, hogy a tablethez ezt külön kellékként hurcolhatjuk ezt is magunkkal.

Eredmény: Azoknak, akik sokat gépelnek: laptop, vagy 2 az 1-ben eszköz. Azoknak, akiknek nem túl gyakran visznek be szövegeket, vagy számokat: tablet.

tablet

Méret és súly

Ez a tényező egy nőnél talán az egyik legfontosabb. A női táska mélyére ugyan sok dolog elrejthető, ám a notebook feladja a leckét. Vagy nagyobb táskára van szükség, még egy 11 colos géphez is, vagy egy külön laptoptáskára. A tabletek nagy része – tisztelet a kivételnek – elfér egy átlagos méretű női táskában.

A másik gondot a súly jelenti. Míg egy tablet súlya nem jelent akkora megterhelést, a notebook ebben is zűrős lehet egy egész napos rohangálás mellett. Noha, hurcolásra találták ki, mégis még a legkönnyebb ultrabookok is legalább 1 kilósak. Az ultrabookok ára viszont összehasonlíthatatlanul magasabb egy átlagos tabletéhez képest.

A gondot a méret és súly kérdésnél a laptopok esetében az jelenti a gyártóknak, hogy a billentyűzet és a touch pad miatt eleve fizikailag nagyobbak, mint egy lényegében kijelzőből álló tablet. Mivel a fent említett alkatrészek energiaellátását is meg kell valahogy oldani, ez további alkatrészeket jelent, amik még tovább nehezítik a szerkezetet…

Eredmény: A tabletet mindenképpen könnyebb elhelyezni és magunkkal vinni is.

tablet

Akkumulátor

A tableteknek kisebb az energiaigényük. Még a legjobb üzemidővel rendelkező laptopok is gyakrabban igényelnek töltést egy tabletnél, és általában maga a töltőjük is nagyobb és nehezebb. Ez utóbbinak a súly kérdésnél is van szerepe, hiszen ha tudjuk, hogy tölteni fog kelleni az eszközt, biztosra vehető, hogy a töltő is kisebb és könnyebb egy tablet esetén.

Eredmény: A tablet nagyobb valószínűséggel húz ki egy teljes napi használatot egy feltöltéssel, mint akár egy erős üzemidővel rendelkező noteszgép.

Adattárolási képesség (háttértár)

Azért, hogy a méretüket és az árukat egy bizonyos szint alatt tarthassák a gyártók, a tableteknek viszonylag kicsi az adattárolási képességük. Így nagyon lényeges kérdés lehet megint az egyéni cél és használat. A legtöbb tablet 16 és 128 GB közötti háttértárral rendelkezik, míg a laptopoknál az 500 GB-os tárhelyet már átlagosnak tekinthetünk manapság.

Persze vannak notebookok, amelyek nem rendelkeznek ekkora háttértárral, ám ott mindig lehetőség van külső tároló használatára az USB portoknak hála. Míg egy táblagépnél ez nem mindig adott (pl. iPad-nél nincs USB port)…

Eredmény: Azoknak, akik sok adatot akarnak tárolni az eszközön (fotók, videók stb.), a választás mindenképpen laptop.

tablet

Teljesítmény és gyorsaság

A legtöbb tablet a noteszgépekhez képest nagyon gyenge processzorral rendelkezik, ebből pedig következik, hogy a számítási képességeik jóval alulmúlják a laptopokét. Itt persze kiemelten árnyalja a képet, hogy melyik modellekről van szó és milyen feladatokat akarunk végrehajtani velük. Az olyan általános feladatoknál, mint a levelek olvasgatása, böngészés, kisebb játék, videó nézegetés, a tabletek is jól teljesítenek és simán működnek. A gond ott kezdődik, ha nagyobb a feladat és komoly számítási teljesítményre, valamint párhuzamosan több feladat végzésére van szükség. Ekkor ugyanis a tablet az esetek nagy részében aláhull. Például különféle grafikai szerkesztésekhez, ahol szükség van nagyobb processzorteljesítményre a laptop sokkal alkalmasabb a feladatra, akár még a legdrágább tableteknél is. Ami az árérték arányt illeti: egy felsőkategóriás iPad Pro kerül annyiba, mint egy jó laptop, mégsem tudja azt már csak a billentyűzet hiányából kifolyólag sem. (Persze külön kapható hozzá!)

Eredmény: Azoknak, akik képeket, videókat szerkesztgetnek és erre a célra keresnek hordozható eszközt, egyértelműen laptopot ajánlunk.

Szoftver

A vásárlás mérlegelésekor sok függhet attól, hogy valaki milyen programokat szeretne használni az eszközén. A tabletek azért picit korlátozottabbak ezen a téren. Az alapvető alkalmazásokkal, szoftverekkel még nincs is gond talán. Böngésző, irodai alkalmazások, rajzprogram… Ám itt is ütközhetünk olyan problémába, hogy míg a laptopokhoz gyakran adnak például Office csomagot, addig ez a tableteknél már közel sem gyakori jelenség. Arról nem is beszélve, hogy egy iOS eszköz esetén komoly kompatibilitási gondok jelentkezhetnek még egy populáris Word file (.docx) megnyitásakor is, ami csak borsos ráköltéssel oldható meg. Értem ez alatt, hogy egy e-mailben kapott Office file megnyitása sem egyszerű, amíg például meg nem vesszük az iPadre a nem éppen olcsó programcsomagot. Akkor pedig még nem említettük a munkahelyi szoftvereket, amik viszont gyakran egyáltalán nem elérhetők, vagy használhatók mobileszközön.

Eredmény: Céges szoftverek felhasználóinál egyértelmű a laptop, különösen, ha otthonról is akarnak dolgozni.

tablet

Ár

Ahogy arról korábban már ejtettünk szót, a tablet olcsóbb a noteszgépeknél – legalábbis általában. Noha viszonylag olcsón is kaphatók jónak mondható és elég gyors darabok, ám itt is bejön azért az „olcsó húsnak híg a leve”. Ugyanis mindig van valami, amivel „megfizetjük”, hogy olcsóbban vásároltunk. A többihez képest olcsóbb darabokban biztosan lesz olyan alkatrész, ami vacak. Gyors? Akkor kevés, az üzemidő. Sokat bír az aksi? Akkor nem működik jól a Wi-Fi. Szóval összesítés: nagyon olcsó semmiből sem jó. Egy egész jó, viszonylag megbízható tablet 50 000 Ft körül elérhető, ugyanakkor jó és korszerű, új laptopot aligha kapni 50 000 Ft-ért.

Eredmény: A tabletek általában olcsóbbak, de ez alapvetően semmit sem jelent. Tehát ebből a szempontból nincs „győztes”. Az árnál mindig a modellek számítanak és az egyéni célok.

Önmagában

A legfontosabb szempontot nézzük, ha tabletben gondolkodunk laptop helyett: Gondoljunk arra, hogy mi lenne, ha tényleg nem állna rendelkezésre laptop. Ez talán a legkritikusabb szempont a döntésnél. Meg tudnál vele oldani mindent, amire szükséged van? Esetleg előbb, vagy utóbb kellene billentyűzet? Szerinted kiegészítő adattárolás után kellene nézned egy idő után, vagy elég lenne a saját tár és például felhő alapú tárolás? Sokat használsz USB key-t adatátvitelre? Gyakran nyomtatsz? Mind, mind olyan kérdések, amiket egy alap felszereltségű laptoppal könnyedén megoldhatók, ellenben a tableten kihívást jelentenek.

Eredmény: Laptop – sokkal kevesebb macera.

tablet

Összegzés

Ki kell jelentenünk, hogy a tabletek (és a 2 az 1-ben gépek is) kitűnő kiegészítő eszközök, de a használatuk azért okoz némi fennakadást bizonyos szituációkban. Nem feltétlenül teljesítenek tökéletesen úgy, ha nem áll rendelkezésre egy számítógép is mellettük. Amennyiben otthoni gép van, akkor akár átmenetileg több szempontból is helytállhatnak egy laptop helyett. Ennek hiányában azonban nem javasoljuk laptop helyett vásárolni őket.

Szintén fontos és mindig nagyban árnyalja a képet a kiválasztott modell sajátosságai, a vásárlásra szánt összeg, főként pedig a felhasználási célok és területek. Mindezeket mérlegelve érdemes meghozni a döntést, hogy helyettesíthető-e a laptop egy tablettel.

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..