5 tévhit a töltésről

töltés
Töltőre teheted a telefonod éjszakára? Használhatsz-e utángyártott töltőt? Teljesen le kell merítened a készüléket töltés előtt? Beszéljünk a töltésről!

Akármilyen csúcs tudás, kevert valóság (AR) funkciók és duál kamerák kerülnek az okostelefonokba, az üzemidő problémáját a gyártóknak bizony nehezen sikerül megoldani. Még a legdrágább készülékek között sem ritka, hogy naponta, sőt akár naponta kétszer is tölteni kell a telefonokat.

Éppen ezért különféle elméletek keringenek arról, hogy mivel tolható ki az üzemidő egy telefonnál. Ám ezek közül több is akad, aminek nem sok köze van a valósághoz. Rántsuk le a leplet ezekről!

Miért merül gyorsan? Nos, az a helyzet, hogy annyira gyorsan merül, amennyire sokat használjuk. Elmés mondat, igaz? De ez a valóság. Annak a szegény akkunak egy hatalmas kijelzőt kell üzemeltetnie, valamint hálózati kapcsolatokat kell fenntartani, Wi-Fit, mobilhálózatot, esetenként fényképezünk, videókat is készítünk stb.

Személyes példa: az immár korosnak számító első generációs iPad mini készülékem másfél hónapig bírja, ha a Wi-Fi ki van kapcsolva és nem használom túl gyakran. Míg, ha naponta nyomogatom, olvasok rajta és böngészek az interneten, akkor csak 3-4 nap az üzemideje. Óriási a különbség és nem életszerű, elvégre azért van az eszköz, hogy használjuk! Igen, használjuk, csak értsük meg a működését és ne higgyünk el mindent a töltésről.

1. tévhit: Sohase hagyd töltőn egész éjjel a telefont!

Ez a mondat még igaz is lehetett a Lítium-ionos akkuk előtt, például a nikkel-kadmium (NiCd) aksis készülékeknél, ám a mostani technológiáknak köszönhetően már teljesen idejétmúlt. Töltős kiegészítőket gyártó Farbe Technik egyik alapítója, Shane Broesky szerint – aki feltehetően azért ért ehhez – nyugodtan töltőre tehetjük éjjelre a készüléket.

Ugyanakkor, amire érdemes az éjjeli töltéssel kapcsolatban figyelni, az a melegedés. A töltőbalesetek nagy százaléka ennek tudható be, úgyhogy ha éjjelre töltőre tesszük a készüléket vegyük le róla a tokot és ne legyen a környékén semmi olyan, ami meggyulladhat.

2. tévhit: A készüléket töltés előtt teljesen le kell meríteni

Eeeeee. Rossz a válasz. A valóságban ezzel inkább az ellenkezőjét érjük el. Mivel minden akku megadott számú töltési ciklusra van hitelesítve, minden egyes alkalommal, amikor zéróig merítjük, ebből a számból ugrik egy. Ugyanis 0 százalék töltöttségről 100 százalékra való töltés jelent egy töltési ciklus. Broesky szerint a hosszú akkumulátor élettartam érdekében érdemes 50 és 80 százalék közötti töltöttségen tartani a készüléket.

töltés

3. tévhit: Bármilyen töltő megteszi

Noha csábító lehet az ázsiai kisáruházban megvenni a hiperolcsó töltőt, azért óvatosan kezeljük a kérdést. Nem minden utángyártott töltő ördögtől való, vannak megbízható márkák. Az Apple termékeknél a Made for iPhone/iPad jelzéssel ellátott termékek például biztonságosak lehetnek. Ám mégis a legjobb megoldás a készülékhez kapott töltő.

Miért? Nos, az a baj a nevesincs utángyártott töltőkkel, hogy több is van, aminél például nem megfelelő a szigetelés és így könnyen károsíthatja az eszközünket, vagy rosszabb esetben akár tüzet is okozhat.

4. tévhit: Semmi értelme kikapcsolni a telefont

A gyártók valóban állandó használatra szánják a telefonokat, néha bizony igenis javallott kikapcsolni őket. Vagyis ez nem jelenti, hogy minden este, vagy naponta legalább egyszer ki kell kapcsolni, de egy héten egyszer azért mindenképpen érdemes. Bizony van jelentősége az akku élettartamánál.

töltés

5. tévhit: Soha ne használd töltés közben a telefont!

Több hírrel is találkoztunk, ami arról számolt be, hogy valakit halálos áramütés ért, mert töltés közben telefonált. Mindaddig, amíg a készülék mellé kapott, vagy legalábbis hitelesített, biztonságos töltőről beszélünk, a készülék nyugodtan használható töltés közben.

Ugyanakkor a fent említett hírek sem feltétlenül bulvár kitalációk, sajnos előfordult ilyen eset bizonytalan forrásból származó, nem megfelelő szigeteléssel ellátott utángyártott töltőkkel.

Tanulság: csak hitelesített utángyártott töltőt vásároljunk, kapcsoljuk ki hetente egyszer és lehetőségekhez mérten tartsuk 50-80 százalékos töltöttségen a telefonunkat a hosszú akkuélettartam eléréséhez!

Forrás: Lifehack.org

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .