7 tipp hogyan csinálj jó szelfit!

szelfi
Kíváncsi vagy a trükkökre, hogyan készítheted a legjobb szelfiket? Eláruljuk, hogy feldobhasd a képeidet és néhány apró változtatással profi önfotós lehess!

Vigyázz a fénnyel!

A fotózásnál (nem csak szelfiknél) a túl sok fény ugyanúgy nem eredményez jó képeket, ahogy a túl kevés sem. Éppen azért a legjobb – ahogy minden más területen is – az arany középút. Tökéletes végeredményre akkor számíthatsz, ha természetes fényt használsz, de nem direktet. Jó ötlet például ablaknál készíteni szelfit, csak nem akkor, ha pont odasüt a nap.

A legjobb eredmény érdekében a fényforrás (nap, vagy lámpa) előtted legyen, optimális, ha egy kicsit a szemvonalad felett. Így felderíti az arcodat és nem kell tartanod a fura árnyékoktól sem.

Amennyiben besüt a nap az ablakon, érdemes lehet egy vékonyabb függönyt fényszűrőként bevetni. (Persze nem sötétítő függönyre gondolunk.)

Lehetőleg kerüld a vakut, inkább igyekezz te megfelelő fényviszonyokat teremteni. A vaku a piros szemen kívül, megcsillan a homlokon és furán torzít.

szelfi

Hanyagold a tükröt!

A hátlapi kamerával szinte minden telefonnál sokkal jobb képeket lehet készíteni az előlapinál. A kivitelezés azonban kissé zűrös, egy tükör azonban nagy segítség lehet.

Ugyanakkor ezt az esetet leszámítva a tükröt inkább felejtsd el. Hacsak nincs mindenképpen szükséged a tükör segítségére egy egészalakos képhez, inkább kerüld a használatát. A legtöbb tükör torzít és ez a végeredményen is látszódik majd.

Figyelj a háttérre!

Vigyázz arra, hogy mi látható a szelfid hátterében. Számtalan vicces önfotó került már fel az internetre, a háttérben vécén ücsörgő apukával, óriási rendetlenséggel, vagy egyszerűen kissé nevetséges hátterekkel. Ne hagyd, hogy vicc tárgya legyél, védd ki azzal, hogy figyelsz, mi van mögötted. Egy üres falfelület, vagy egy semleges szobarészlet jó ötlet lehet.

szelfi

Gondosan válaszd meg a helyszínt!

Ügyelj arra is, hogy vannak olyan helyek és alkalmak, ahol nem illik szelfit készíteni. Egy temetés például kifejezetten kerülendő alkalom, de templomokban, emlékhelyeken sem feltétlenül illedelmes az önfotózás. Nem csak az a baj ezzel, hogy ott a helyszínen ferde szemmel nézhetnek, de lehet, hogy akik a képet látják, azok sem feltétlenül lesznek jó véleménnyel. Bármilyen jól is sikerült épp a fotód.

Nézz a kamerába!
Szintén a jó eredmény érdekében az a legtökéletesebb helyzet, ha a kamerába nézel. Persze itt kivétel erősítheti a szabályt, ha például elgondolkodott, vagy a távolba meredő fotót akarsz készíteni. Ám a normál szelfinél válaszd inkább az első megoldást.

szelfi

Pózolj!

Próbálj ki több pózt is, és a számodra legelőnyösebbet válaszd ki! Ügyelj arra, hogy a kamerát ne tartsd túl közel, mert akkor egyfelől torzítja az arcod, másfelől pedig nagyon rossz arányokat eredményez, ha az arcod tölti ki a kép nagy százalékát. Jó ötlet lehet egy picit például oldalra fordulni. A csücsörítés (duckface) viszont nagyon kerülendő!

Nem árt, ha azt is körültekintően választod meg, hogy hogyan tartod, milyen szögben a telefonod. Az alulról készített felvételek szinte senkinek nem előnyösek, mert még annak is tokát imitálnak, akinek amúgy nincsen. Ugyanakkor az enyhén felülről készített fotók kissé nagyítják a szemeket, a kerekebb arcot is nyújtják és a toka miatt sem kell aggódni senkinek.

szelfi

Légy vidám!

Mindenki szebb, ha vidámabb és a teljesen más, pozitívabb hatást kelt egy kedves, mosolygós kép. Lehetőleg törekedj erre. Már több kutatás is bebizonyította, hogy az emberek nem szeretik mások szelfijeit nézni. Éleszd fel a kedvüket azzal, hogy egy pozitív, kedves, mosolygós képet mutatsz magadról.

Utómunka

Ne használj túl sok filtert! Több telefonnak már eleve van szépítő funkciója. Jusson eszedbe a mondat: „A kevesebb néha több!”. Ha túltolod a filtereket, abból semmi jó nem sülhet ki, bármennyire is hiszed az ellentétét.

Itt a tavasz szelfizésre fel!

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .