Balerinacipő újrahasznosított palackokból

balerinacipő
Az idei trendbe visszatért – vagy el sem távozott – a sokak által vitatott balerina fazon. Ez a cég trendi és környezetbarát anyagokból gyártja őket.

Rothy’s zöld cipellők nem csak zöld színben

Mindig, ha kiürül egy palack, alaposan összetaposom. Így sokkal több fér a szelektív hulladékgyűjtőbe, nem lesz olyan gyorsan tele. Ám a gondolat, hogy ez a sok szemét kerülhet jobb helyre, vagy akár egy csini cipellő készülhet belőle, teljesen felvillanyoz! (Már csak azért is, mivel az Eurostat szerint az utóbbi 40 évben a háztartási hulladék mennyisége évente akár 2 százalékkal is nő és már 2013-ban is az EU tagországaiban az egy főre jutó átlagos hulladéktermelés 481 kg (!!!) volt.)

balerinacipő

Még akkor is, ha a megosztó balerina fazonnál én speciel az ellentábort képviselem, azt maximálisan támogatom, hogy ilyen módon készítsék. Sőt, javaslom más – számomra emészthetőbb/viselhetőbb – fazonok gyártását! Akár petíciót is írok! Lehetne, hogy valamelyik tehetséges magyar divattervezőnk is nekiálljon ilyesminek gyorsan, hogy ne az USA-ból kelljen megrendelnem? Lécci, lécci!

balerinacipő

Az amerikai Rothy’s cég kifejlesztett egy módszert arra, hogy újrahasznosított PET palackokból készíthessenek cipőket és ruházati darabokat. Az így elkészített cipők szintén teljes mértékben újrahasznosíthatók, így ezek sem feltétlenül kerülnek majd a szemétdombokra. Sőt, a cégnek még újrahasznosító programja is van, hogy tényleg ne vesszem kárba semmi és mindent újra és újra felhasználjanak.

A Rothy’s ötlete két alapítójának Stephen Hawthornthwaite-nek („Hawty”) és Roth Martinnak a fejéből pattant ki. Egyikőjük a Wall Streetről, másikuk a tervezőasztal mellől érkezett. Olyan terméket szerettek volna, ami sokrétű: stílusos, kényelmes, csinos. Két fazonnal jelentkeztek a „The Flat” és a „The Point” elnevezésűekkel. Ám hamar rádöbbentek, hogy a gyártás során durva mennyiségű hulladék keletkezik. Ekkor jött képbe a zöld termék ötlete. Így összekombinálták a divatot, a technológiát és a fenntarthatóságot. A PET palackokat felaprózzák, pelletet készítenek a darabokból, abból fonalat, majd ezekből elkészül a cipő. Ami noha műszálas, légáteresztő, követi a láb formáját, mosható mosógépben.

„The Flat” ára 125, „The Point” ára 145 amerikai dollár, amit cseppet sem mondanék olcsónak, még a kinti viszonyok között sem. Magyarországra érve jön rá vám és Áfa is… Juj. Mégis ennek, és a balerina fazonnal szembeni irtózásom ellenére is csak ez a mém jár a fejemben, ha ezekre a “zöld” tipegőkre nézek…

balerinacipő
Kuss és fogd a pénzem!

Forrás: Vogue

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..