Így keress profi módjára a Google-ben! – Tippek kereséshez

kereső
Noha azt hihetnétek, „guglizni” mindenki tud, ez azért enyhe túlzás. Cikkünkben 10 tippet adunk, hogy a Google keresője tényleg a barátod legyen.
1. Keresni, de hol?

Az első, amit mindenképpen érdemes tisztázni, hogy immár nem kell feltétlenül odalépned a www.google.hu-ra minden egyes alkalommal, ha keresni szeretnél. Bőven elég, ha a fenti címsorba gépelsz. (Megjegyzés: Ez csak akkor igaz, ha a Google az alapértelmezett keresőd a böngészőben. Ilyen pl. Chrome, Firefox, Opera, de az Explorer is átállítható.)
Így:

kereső

2. Bingó! Vagy nem?

Miután beírtad a keresőbe, amit kutatsz, két verzió lehetséges. A. Megtalálod az első oldalon a találatok között. Hurrá! Örülsz. B. Nem találod meg.

A második esetben ahelyett, hogy nekiállnál átnyálazni 10 darab további találati oldalt – ha van egyáltalán –, spórolj időt magadnak azzal, hogy változtatsz a keresésen! Hacsak nem sikerült valami nagyon extrém dologra rákeresned, ami valóban nem nagyon ad magyar találatot, élj a gyanúperrel, hogy nem jól keresel.

Például, ha adott földrajzi helyen keresel valamit, feltétlenül írd be azt is. Pl. ne csak „jó cukrászda” címszavakkal keress, hanem pontosíts „jó cukrászda pécs”, vagy egyéb pontos részletekkel pl. „gluténmentes cukrászda pécs”.

3. Egy szó, mint száz!

Gyakran sokkal többre mész a rövid, tömör, lényegre törő, ragozás nélküli, esetenként értelmes mondatok helyett akár szavak egymás mellé pakolásával a keresőben. A keresésnél névelőre nem nagyon van szükség, a szavak ragozatlan formája pedig néha célszerűbb. Persze ez alól kivételt képez, amikor szövegrészletet keresel. (Erről a 6. pontban olvashatsz.)

Ugyanakkor a „vagy” (or) kötőszó használatával utasíthatod a keresőt, hogy bármelyik szóra kereshet az opcióid közül. Illetve az „és” (and) kötőszó megadásával arra kéred, hogy a találatban legyen benne az összes általad megadott szó.

kereső

4. A legjellemzőbb a legjobb!

Mindig az adott dologra legjellemzőbb szót használd! Például ahelyett, hogy begépelnéd „Hol találok megbízható mobilszervizt?”, írd azt, hogy „megbízható mobilszerviz”. Itt se felejtsd el leszűkíteni a földrajzi hellyel a pontosabb találatok érdekében! Pl. megbízható mobilszerviz kecskemét.

5. Nagybetű, kisbetű, helyesírás

A keresőben nincs jelentősége, hogy nagy- vagy kisbetűvel írsz be egy szót. Sőt, még annak sem, hogy jó vagy rossz helyesírással. A Google tudni fogja, mit akarsz tőle.

6. Szövegrészlet, kifejezés

Talán előfordult már veled, hogy szerettél volna megtalálni egy idézetet, versrészletet, vagy csak egy összetartozó kifejezést kerestél, amire együtt kellett volna a találat, de csak külön kaptál eredményeket. Amennyiben a keresendő szövegrészt macskakörömbe helyezed, a kereső egyben fog keresni. Pl. „Ej mi a kő tyúkanyó, kend”.

kereső

7. Ezt most ne!

Valamit nagyon keresel, de folyton teljesen irreleváns találatokkal bombáz a kereső? Ilyenkor zárd ki, ami zavar! Ezt a következőképpen teheted meg: Például, ha a Jaguar gépkocsira keresnél rá, de folyton csak az állatról dob találatokat a kereső, akkor egyszerűen zárd ki a kereséséből! Ezt írd be: jaguar -állat. Máris leszűrted a keresést és megjelennek az autóról a képek. Ezt a trükköt bármikor használhatod a keresés pontosítására, bár néha lehet, hogy nem fog tökéletesen működni.

8. Itt akarom megtalálni

Emlékszel, hogy valamiről egy adott oldalon olvastál már? Szeretnél egy cikket újra megtalálni, de valahogy sehogy sem boldogulsz az adott weblapon? Használd a Google-t hozzá! Pl. a „site:divatech.hu kereső” kulcsszóval könnyedén meg fogod újra találni ezt a cikket. Vagy a módszert alkalmazva bármelyik másikat, amit keresel.

9. Kapcsolódó oldalak

Hasonlóan működik az előző kódhoz, ha egy adott oldalhoz hasonlókat keresel. Például szeretnél ruhákat nézegetni, de nem jut eszedbe hirtelen másik konfekciólánc weboldala, ne csüggedj! Ilyenkor, ha beírod a keresőbe, hogy „related:zara.com” máris találatok tárháza tárul eléd!

kereső

10. Na, mondd már!

Néha előfordul, hogy valamire keresnél, de épp nem ugrik be a szó? Nem baj! A csillag * igazi kis jolly joker a keresőben. Kezd el begépelni, ami eszedbe jut belőle, majd tegyél egy csillagot. Talán nem találod meg, de az is lehet, hogy neki beugrik, ami neked sehogy sem.

+1 Tudtad, hogy ha számokat és műveleteket írsz be a keresőbe, akkor kidob egy számológépet?

Keresésre fel!

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..