Mit tegyél, ha megtelt a telefonod tárhelye?

mobil tárhely
Ugyan egyre nagyobb háttértárral értékesítik a gyártók a készülékeket, azért sajnos még mindig előfordulhat, hogy az eszközök megtelnek adattal.

Az okostelefonok a digitális világunk központjai. Rengeteg kép, üzenetek, egyéb adat, zene, böngészési előzmények, alkalmazások adatokkal stb. állítja kihívás elé a tárkapacitást nap, mint nap. A legtöbben pedig hajlamosak halogatni, hogy a nélkülözhető adatokat számítógépre mentsék.

Ám a legtöbb felhasználó életében elérkezik a pillanat, amikor megkapja az üzenetet, hogy a tároló megtelt. Nézzük, mi ilyenkor a teendő!

mobil tárhely

Hol a bűnös?

Először is érdemes kideríteni, hogy mi foglalja a legtöbb helyet a készüléken. Ez jó kiindulási alap lehet.

iPhone (iPad) készüléken a Beállítások → Általános → Tárhely és iCloud-használat menüpontban tekinthetjük meg, hogy mennyi foglalt és mennyi elérhető hely van még a készüléken. Majd pedig gyors tűzoltást végezhetünk a Tárhely kezelése menüpontban, ha esetleg valamelyik alkalmazástól rögtön meg is szabadulnánk.

Android készüléken szintén a Beállításokban a Tároló (Tárolás) menüpontot kell keresni, ahol adatokat láthatunk az eszközünk, és az SD kártya (ha van) állapotáról is.

Mindezek alapján megállapítható, hogy mégis mi foglal sok helyet. A leggyakoribb oka a jelenségnek, hogy a tároló megtelik a fotókkal és a videókkal, amit a legtöbben szinte napjában készítünk.

mobil tárhely

Képek

A biztos megoldás

Amennyiben itt van a kutya elásva, érdemes mihamarabb csatlakoztatni egy számítógéphez a telefont és áttölteni rá a képeket, videókat. De mi a teendő, ha valamiért ez nem áll módodban, de például épp őrjítő szükséged van a telefonra fényképezéshez?

SD kártya

Noha az iPhone-nál nincs erre lehetőség, az Android készülékek nagy előnye, hogy a legtöbb SD memóriakártyával bővíthető. Amennyiben van a készülékedben SD kártya, ellenőrizd, hogy azon van-e még szabad hely. Amennyiben van, átcsoportosíthatod az adatokat rá. Így az eszközön felszabadíthatsz helyet.

mobil tárhely

Tedd felhőbe!

Ebben az esetben mentő megoldást jelenthet a felhő szolgáltatás, amivel manapság több gyártó is rendelkezik (iPhone – iCloud, Honor – Huawei Cloud + stb.). Ha a készüléked gyártója mégsem kínál ilyen lehetőséget, még mindig ott a Dropbox, a Google Drive, vagy a One Drive tárolásra. A Google Fotók kifejezetten a fotók és videók tárolására (és pl. szerkesztésére is) alkalmas app és szolgáltatás, de nem ugyanaz, mint a Google Drive. A Google Drive-ba mentett fotókhoz és videókhoz viszont hozzá lehet férni a Google Fotókból.

Ha már felhő sincs az „égen”

Nem túl profi megoldás, de néha gyors és hatékony, ha azokat a tartalmakat, amiktől gyorsan megszabadulnál, elküldöd saját magadnak e-mailben. Így, ha meggyőződtél róla, hogy valóban megérkeztek, akár törölheted is őket az eszközről.

mobil tárhely

Mi lehet még bűnös?

Néha igencsak sok helyet elfoglalhatnak az üzenetek is, különösen, ha kaptál képeket, file-okat bennük. Amire már nincs szükség, ne őrizgesd, egyszerűen csak töröld ki!
Szintén erre a sorsra juthat a híváselőzmények, a böngésző előzmények, kontaktok, amikre már nincs szükséged, egyszer letöltött, de sohasem használt alkalmazások, felesleges könyvek, videók, vagy akár nem hallgatott zeneszámok is.

Megelőzés

A készüléked számítógéppel történő szinkronizálásánál érdemes alaposan átgondolni, hogy milyen tartalmakat töltesz fel a telefonodra. Különösen érintettek az iPhone tulajdonosok. Az iTunes rossz beállításai miatt akár még felesleges képek, zenék is felkerülhetnek úgy a készülékre, hogy még csak észre sem veszed. Mivel az Apple csak az utóbbi időben szüntette meg a 16 GB tárolóval ellátott készülékek forgalmazását, a rendszer viszont hatalmas helyet foglal a készülékeken, így elég sokan küzdenek kis háttértárral az almás mobilosok közül.

Az Android készülékek ebből a szempontból egy fokkal talán kevésbé érintettek, de attól még mindenképpen javasolt átgondoltan elhelyezni az adatokat rajtuk, hogy később ne okozhassanak fennakadást.

Amennyiben a telefonod képes a korábban említett SD kártya befogadására, de még nem rendelkezel vele, mindenképpen javasoljuk beszerezni ilyen adattárolót, mert sohasem tudhatod, mikor lehet szükséged arra az extra helyre. Városnéző körútra például ne indulj el nélküle, ha a telefonoddal szándékozol fotózni.

Összességében érdemes a témában előre gondolkodni, de a fenti megoldások bármelyikét bevetheted végszükség esetén.

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..