Melyik kábel micsoda?

kábel
Segítünk kibogozni ezt a kérdést, hogy tudd melyik kábel micsoda és mire való. Olvasd el ezt a cikket, mielőtt selejtezésbe kezdenél.

Már az elején szeretném, ha tisztáznánk, hogy az érthetőség és az egyszerűség kedvéért írunk a címben kábelt. A megnevezések valójában a csatlakozókra vonatkoznak. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a csatlakozó az, amit bedugunk, a rés pedig, ahova bedugjuk a port vagy aljzat.

1. Mini USB

A hagyományos mobilkészülékek nagy részéhez ez a csatlakozó volt használatos, ám mára már nagyrészt átvette a szerepét a micro USB szabvány, amit már lassan levált az USB C. Visszatérve a kiindulási pontunkhoz, a minihez, még most is előfordul, hogy kamerákhoz, akku töltőkhöz kellhet, ezért, ha ilyet találsz otthon, ne dobd ki. Ha eddig elfért a fiókban, még ezután is maradhat.

kábel

2. Micro USB

A legtöbb mostani okostelefonhoz, tablethez, de még fényképezőgéphez, akku töltőhöz stb. is ilyen csatlakozóval ellátott kábel kell. Ez alól persze kivételt képeznek az Apple eszközök, melyekhez nagyrészt a cég saját szabványt használ.

kábel

Ennek létezik USB 3.0-s változata, amivel leggyakrabban külső meghajtóknál találkozni.

kábel

3. Lightning

Na, ez való a jelenlegi Apple eszközökhöz, mint pl. az iPhone, iPad, iPod nano, touch. A töltőhöz és a számítógéphez való csatlakoztatáshoz használhatod.

kábel
Felül látható a kábel Lightning vége, alul az USB.

4. Apple 30 tűs csatlakozó

Ez való a korábbi Apple eszközökhöz, mára már főleg régebbi iPodoknál futhatsz össze vele Ezt váltotta fel a Lightning, amire feltehetően azért is volt szükség, mivel sok készülék tört össze úgy, ha be volt dugva és lerántotta a felhasználó. Ez a fajta csatlakozó ugyanis nem oldott ki, ellentétben a Lightninggal.

kábel

5. USB C

A megnevezéssel már egészen biztosan találkoztatok több helyen is és feltehetően egyre gyakrabban fogtok is. Az USB C típusú csatlakozó a legújabb USB szabvány és egyre elterjedtebb notebookok, egyes tabletek, sőt már például kínai okostelefon gyártók készülékeinél is, de akár az új Galaxy S8 készülékben is. Ez az első olyan külsős szabvány, amit már az Apple is elhelyezett a MacBookokban, a korábbi Thunderboltot helyettesítve vele, ezért még az sem kizárt, hogy ősszel az iPhone készüléknél is ez váltja majd a Lightningot. Töltőhöz, de eszközöket összekötni is alkalmas lehet.

kábel
Az USB C típusú csatlakozó látható jobb oldalon, bal oldalon az USB.

6. VGA

A VGA egy viszonylag régebbi analóg technológia. Eljárt felette az idő és ezt már nem nagyon helyezik el az eszközökben. A számítógép és a monitor összekötésére használták, de az új technológiák miatt egyre kevésbé alkalmas a feladatra. Ezért, hacsak nem használsz még mindig olyan régi monitort, amihez kellene, lehet, hogy már nem lesz rá szükséged.

kábel

7. DisplayPort

A DisplayPort megtalálható számítógép monitoroknál, néhány televíziónál és nagyrészt üzleti laptopoknál. Szintén a számítógép és a monitor összekötésére jó, ez már digitális átvitelt tesz lehetővé, így a VGA-nál jobb képminőséget hoz.

kábel

8. Thuderbolt vagy mini DisplayPort

A Thunderbolt és a mini DisplayPort az előzőhöz hasonlóan számítógépet és monitorokat köthet össze. Nagy sebességű adatátvitelt biztosít. Nagyrészt az Apple által használt technológia. Az almás vállalat viszont 2016-tól elkezdte egyre inkább USB C típusú technológiára cserélni.

kábel

9. HDMI

Ez jelenleg az újabb monitorokhoz és televíziókhoz való kábel, kép és hangátvitelre alkalmas. Ezzel tudod összekötni a tévédet szinte mindennel: dvd lejátszóval, számítógéppel, konzollal stb, de akár a számítógépet is összekötheti a monitorral.

kábel

10. DVI (Digitális Vizuális Interfész)

A HDMI mellett a korábbi, de még egyelőre szintén elterjedt videós átviteli szabvány. Monitor és számítógép összekapcsolására alkalmas. Ugyanakkor sok gyártó 2010-től elkezdte DisplayPortra és HDMI-re cserélni, ezért lassan kifutó technológia.

kábel

11. USB A-B összekötő, vagy nem hivatalosan „nyomtatókábel”

Azt hiszem nem nehéz innentől kitalálni, hogy mire való. Az egyik leggyakoribb kábeltípus, ami a számítógépet a nyomtatóval köti össze. Elég gyakori jelenség, hogy a nyomtatógyártók nem adnak a nyomtatóhoz, ezért nem rossz, ha felismered, hogy ilyen kell hozzá.

kábel
Az USB A a bal, az USB B a jobb oldalon látható.

12. 3,5 mm-es jack kábel

Ő itt Jack. Szerintem mindenki ismeri. Nem, nem a Titanic-ból. A hangátvitelről. Azért, mert az Apple már nem tesz az iPhone-okba, ha találsz egy ilyet otthon mindenképpen tartsd meg, mert a filmben történtekkel ellentétben ő még nem süllyedt el…

kábel

13. RCA

Tapasztalatból mondom, ilyen tuti, hogy van otthon valamelyik fiókban. Audió kábel, ami alkalmas különféle lejátszókat például erősítőhöz kötni.

kábel

14. SATA

Ez egy olyan kábel, amit ha nem ismersz, akkor nem is nagyon lesz rá szükséged. Annyit érdemes tudnod róla, hogy az asztali számítógép belsejében az alaplapot a merevlemezzel köti össze. Egy későbbi cikkben erről majd olvashatsz még.

kábel

15. UTP

Az UTP kábel végein az RJ 45-ös csatlakozók láthatók. Ez például onnan lehet ismerős, hogy amikor nincs Wi-Fi kapcsolat, csak vezetékes internet, akkor ezt kell bedugnod a laptopodba, vagy számítógépedbe.

kábel

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , , , , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..