Így változott Barbie az elmúlt 58 évben

barbie
Generációk nőttek fel rajta 1959-es megjelenése óta. Barbie pedig mindvégig ikon volt és maradt. Játék, divat, egy eszménykép?

A kezdetek

Közel 60 éve, hogy kislányok öltöztetik, vetkőztetik, haját vágják, játszanak, imádják a – felnagyítva teljesen aránytalan – műanyag hölgyet. A sok kedves emlék mellett, volt, akinek komoly defektust okozott a személyiségén, mert olyannyira mintaképévé lett, hogy felnőve maga is Barbie-vá szeretett volna válni.

Több mint egymilliárd Barbie babát adtak el az elmúlt közel 60 évben. A gyártó-forgalmazó Mattel szerint 3 percenként eladnak egyet a babákból. Ez pedig nagyjából annyit tesz, hogy összerakva az összes játékot, akár körbe is érnék a Földet.

barbie
Ruth és Elliott Handler Barbara Millicent Roberts-cel

Barbie „édesanyja” egy Ruth Handler nevű amerikai üzletasszony, aki 1959-ben kitalálta, hogy „egy olyan babát szeretne, amibe a kislányok a jövőbeli önmagukat láthatják”. A Time szerint az első baba, Barbie Millicent Roberts néven mutatkozott be a nagyérdeműnek 1959. március 9-én a New York-i Játékkiállításon.

Az igazi a Matteltől

Az eredeti baba az 50’-es évek szofisztikált glamour stílusában jelent meg, hogy megkezdje világhódító útját. Marilyn Monroe vagy Rita Hayworth is ezt a stílust követte akkoriban: magasra szedett szemöldök, pirosra festett ajkak, pimasz lófarokba fogott haj, kunkorodó frufru, feketével kihúzott macskaszemek. Ekkoriban Barbie szőke és barna hajjal is forgalomba került.

Megalkotói azt szerették volna, hogy a baba az idealizált igazi nőt testesítse meg, ezért is jelenítették meg különleges szerepekben, munkakörökben.

A szőke hölgy legelső munkája például divattervező volt, ám ne gondoljuk, hogy megelégedett ezzel. 1961-re már énekesnőként, balerinaként, kórházi nővérként, sőt légiutaskísérőként is kipróbálta magát.

barbie

Űrhajóstól Malibuig

1965-ben a Mattel még egy űrhajós Barbie-t is megálmodott, négy évvel azelőtt, hogy az első ember a Holdra lépett.

barbie

1971-re már újratervezték Barbie-t, hogy hűen tükrözze az addigra megváltozott Amerikát. Ekkorra kapta el a máig kliséjeként ismert napsütötte, kaliforniai lány életérzés. Újratervezték az arcát a diszkrét, kicsit sznob, kicsit szigorú kifejezés helyére széles mosoly került, hófehér kikandikáló fogakkal. Tekintete hűen tükrözte az akkori feminista vonalat, Barbie immár előretekintett, de közben persze ott volt a csábítás a szemében. Ez volt a „Malibu Barbie” korszak.

barbie

Beinduló Barbie-business

A 80’-as évekre a szőkeség kulturális szenzációvá nőtte ki magát. Beütött az igazi Barbie-láz. Elképesztő profitot termelt a Mattelnek, minden kislány őt akarta és a tévéből csak úgy folytak ki a reklámok.

barbie

1985-ben még Andy Warholt is megihlette, ezért megfestette.

barbie
Warhol és Barbie

Közben persze Barbie karrierje is emelkedett, így egyre erősebb, önállóbb, karakteresebb nővé érett. Már tévériporterként, állatorvosként, UNICEF nagykövetként, tanárként, aerobic oktatóként és büszke olimpiai sportolóként is megismerhettük. A késő 80’-as és kora 90’-es években egyszerűen dübörgött a Barbie business.

1990-ben “Barátság” Barbie a berlini fal leomlását szimbolizálta, de ez még semmi volt ahhoz képest, hogy két évvel később már az elnöki székért szállt harcba, úgy 24 évvel megelőzve Hillary-t. 1994-ben aztán megérkezett a menő mexikói sorozat főhősét megjelenítő Barbie (“Quincañera Teresa”), majd gyorsan érkezett egy “M.C. Hammer” baba is.

barbie

Barbie, aki mindent visz

A szőke hölgynek pályafutása alatt 43 kis kedvence volt, 21 kutya, 12 ló, 3 póni, 6 macska, egy papagáj, egy csimpánz, egy panda, egy oroszlánkölyök, egy zsiráf és egy zebra.

A 2000’-es évekre Barbie aztán újabb és immár időszerű ráncfelvarráson esett át. Ám még így sem tudtaq megtartani kent, akivel 2004-ben szakítottak. Pedig az eredetileg Robert Redfordot mintázó Ken maga is Barbie-hoz hasonlóan alakult és változott.

A rajongók teljesen összetörtek. De nem volt mit tenni! A gyártó azt akarta, hogy a szőkeség az igazi, modern, energiától duzzadó és a jég hátán is megélő szingli nőt testesítse meg. Az ikonikus játékbaba 2005-re nagyjából 100-féle munkakört kipróbált. Ezért talán érthető is, hogy Kennel így alakultak a dolgok.

barbie

1-2 éve beköszöntött a Barbie forradalom is, hiszen az a mai világban nem járja, hogy Barbie csak tökéletesen tökéletes. Barbie, ha már az igazi nőt képviseli, ehhez méltóan sokfélének, sokszínűnek kell lennie minden magasságban, testalkattal. A Mattel a sok támadás után, amit azért kapott, hogy a Barbie rombolja a kislányok önérzetét, piacra dobta a babát apró törékeny alkattól, a magas vékonyon át, egészen a molett alkatig.

Az eredetileg 3 amerikai dollárért árult játék odáig jutott, hogy egy különleges változata egy aukción 302 500 dollárért került kalapács alá. Az ausztrál ékszertervező, Stefano Canturi hat hónapig dolgozott az exkluzív Barbarán, és végül a baba nyakában egy 300 000 amerikai dollár értékű nyaklánc is került. Az árát természetesen jó célra, a Mellrák Kutatási Alapnak ajánlották fel.

barbie

Barbie most és mindörökké

Napjainkra Barbie a legtöbb nagy divattervező ruháiban parádézhatott. Hordott Armanit, Diort, Oscar de la Rentát. Tündökölhetett esküvői ruhákban, amiket Vera Wang vagy Carolina Herrara terveztek és természetesen picinyke lábán Christian Louboutin kreálmánya is csillogott már.

barbie

Idén úgy tűnik, hogy Barbie Yves Saint Laurentbe és Tommy Hilfigerbe bújik. Az utóbbit viszont már a manapság szupertrendinek számító, gazdag szülők gyermekeiből lett topmodell testvérpárrá, Gigi és Bella Hadiddá átlényegülve teszi majd.

Ennyi év, ennyi foglalkozás, ennyi ruha és ennyi filmszerep után talán nem is csoda, hogy a világon a Mattel cég vásárolja fel a legtöbb anyagot. Barbie nagyon, nagyon messze jutott az elmúlt 58 évben és mondhatjuk, a kor cseppet sem látszik rajta.

Forrás: Littlethings.com

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..