Szelfi kiállítás nyílt Londonban

szelfi kiállítás
Már odáig jutott a szelfi-őrület, hogy művészeti formává kezd alakulni. Legjobb példa erre, hogy komoly szelfi-kiállítás nyílt a Saatchi galériában.

Korábban már beszámoltunk a Huawei és a Saatchi galéria közös pályázatáról. A galéria a neves mobilgyártóval összefogva kereste a legművészibb önfotókat, hogy március 31. és május 31. között From Selfie to Self-Expression (A szelfitől az önkifejezésig) kiállításon mutathassák be ezeket.

Az önkép már Rembrandtól, Van Goghtól, vagy Frida Kahlotól sem állt messze, ahogy napjaink olyan ikonjai is bőszen használják önkifejezésre, mint Kim Kardashian vagy Tom Cruise. Noha ez az összemosás még a the Guardiantől – beszámolót hoztak le az eseménytől – is húzós kicsit, a galéria sajátos nézőpontot ad. A szelfi történelmén vezetik végig a látogatókat egészen a 16. századtól kezdve napjainkig.

szelfi kiállítás

Nem mintha akkor lettek volna mobiltelefonok, de a művészek már akkor is törekedtek arra, hogy saját magukat is megörökítsék. Bár akkoriban még kicsit több „meló” volt vele, mint napjainkban. Manapság már mindenki képes egy okostelefon segítségével önportrét alkotni pillanatok alatt.

A galériában eredetileg csak egészen kis kiállítást terveztek, ám ahogy belemélyedtek, kiderült, hogy a téma ennél sokkal nagyobb. A kiállítás jelenleg 2 emeletet és 10 helységet foglal el a galériában.

szelfi kiállítás

A nyitó képek a fent említett festőnagyságokon kívül még Picasso, Munch, Courbet és Schiele képeit is megjelenítik. A kortárs festők közül Francis Bacon, Jean-Michel Basquiat és Tracey Emin munkái kerültek kiállításra. Emellett láthatók igazolványképek a kolumbiai Juan Pablo Echeverritől, akinek a művészete abból áll, hogy 2000 óta automatákkal ilyeneket csináltat.

Ám bekerült a művek közé Juno Calypso sorozata is, aki egymaga utazott egy pennsylvaniai szerelem szállodába, hogy fotósorozatot készíthessen. Bemutatni, milyen is egyedülálló nő egy mézeshetekre, pároknak kitalált hotelben.

szelfi kiállítás

A tárlat szembe akar szállni a klisékkel és a negatív szájízzel, amiket a szelfik hagynak maguk után. A kiállítás szervezői szerint 10 múlva, már teljesen megszokott lesz ez a fajta „művészeti ág”. Bizonyítandó bekerült Stanley Kubrick tükörfényképe önmagáról és az a kép is, ahogy George Harrison 1966-ban önmagát fényképezi a Taj Mahal előtt.

A legelső önkép 1920-ból származik, ahol öt kalapos üzletember az New York-i Ötödik sugárúton önmagát fényképezte egy háztetőn. Azóta eltelt időkben pedig a szelfikészítés a legdurvább szélsőségekig is elment, sőt voltak, akik már bele is haltak. Ezekre a szélsőségekre is találni példát a tárlaton és persze nem maradnak ki a celbekép, de híres csoportos szelfik politikusokról sem. Szintén helyet kaptak a profi fotósok munkái, akik a Huaweitől kapott okostelefonnal kellett, hogy nagyokat alkossanak, valamint a korábbi versenykiírásra nevezők munkái is.

szelfi kiállítás

A kiállítás ingyen látogatható Londonban.

Forrás: The Guardian

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..