Vajon pótolhatják szexrobotok az igazi nőket?

szexrobot
Lejárt az igénytelen guminők, sőt már az élethű szexbabák ideje is. A technológia fejlődése elérte ezt az iparágat is, jönnek a szexrobotok.

Ki is Harmony?

Az Engadget riportere, Christopher Trout a RealDoll elnevezésű gyártónál járt. A cég teljesen életszerű és élethű méretű szexbabák gyártásával foglalkozik. A riporter halmokban álló minden jellegű szilikon műtestrészeken, akasztókon lógó fejetlen babákon és cserélhető arcok tömegén vágta át magát, míg eljutott a vezető, Matt McMullen irodájába. Ezen a héten szándékoznak bemutatni a Harmony AI névre hallgató mesterséges intelligenciát, ami a szexbabák lelkét jelenti majd.

A Harmony AI egy Android alkalmazás, ami lényegében egy személyi szexasszistens is és egyenesen a RealBotixtól tölhető le (RealDoll anyavállalata). Az ára évi 20 amerikai dollár, ezért a felhasználó meghatározott számú személyes avatárt hozhat létre, beállítható hanggal, hangulattal és személyiségjegyekkel. Vagyis Harmony lényegében olyan, mint egy barátnőapplikáció… És ez még csak a kezdet.

szexrobot
Kép forrása: AOL

Idén ugyanis azok a szexéhes úremberek, akik jó mély pénztárcával rendelkeznek hozzájuthatnak majd a Harmony olyan változatához is, amit egy baba fejébe integrálnak. A fejet pedig bármilyen kívánt testhez csatlakoztatni lehet a RealDoll jelenlegi készletéből. Sőt a cég tervei között szerepel, hogy Harmony-ból még egy VR kompatibilis robot is lehet, ezzel egy teljes virtuális szerelem ökoszisztémát létrehozva.

A fej fejlesztése még nem ért véget és mire eladásra kerül, nagyjából 10 000 dollárt fog kóstálni. Ennyiért pedig azért igen jó minőségű prostituáltakat is meg lehet fizetni. Mégis ez a robot fej lehet a világ első kereskedelmi forgalomra szánt női robotja.

szexrobot
Kép forrása: RealDoll

A szexrobot születése

A világ első szexrobotját egyébként még a 2010-es Erotikus Expón mutatták be. Akkor egy Douglas Hines nevű texasi mérnök állt elő Roxxxy elnevezésű darabjával. Igencsak felcsigázta ezzel a közönséget, pedig igazából csak egy elég beteg külsejű, tátott szájú szilikondarabról beszélünk. Noha a mai napig megvásárolható és Hines szerint van egy igen komoly vásárlói bázisa, ezt mégis igen nehéz elhinni.

Harmony azért sokban különbözik ettől. McMullen igazából 20 éve foglalkozik a szexbabák tökéletesítésével és már ez a tény maga elég nagy előny a cégnek. A babáik igen élethűek, első pillantásra megtévesztően. A kialakításuk során ugyanis számtalan szakma képviselői közreműködtek a sminkesektől a valós emberi mintát adó modellekig. A babák minden egyes pici részletét aprólékos pontossággal alakítják és válasszák ki.

Van is valami ebben az egész történetben, ami túlmutat pusztán a szexen és egy kicsit a művészetek és az irodalom felé visz, ahol számtalan olyan sztorit olvashattunk, ahol ember alkotott vagy formált embert. A Pygmaliontól egészen a Frankensteinig (az utóbbit pedig nem véletlenül írtuk) számtalan sztori tanúsítja, hogy az embert mindig is mennyire foglalkoztatta a teremtés ezen kissé kifacsart módja.

szexrobot
Kép forrása: RealDoll

Magányosoknak társaság

McMullen is így került egyébként ebbe a körforgásba. Maszkmesterként kezdte és ez az egész számára közel sem szólt eleinte a szexről. El is mesélte a riporternek: viszonylag gyakori jelenség, hogy egyes vásárlók szinte személyiségekként, társukként kezelik a babáikat. Ez pedig valahol a magányra vezethető vissza.

A nyomás, hogy a babákba technológia is kerüljön, lényegében a társ kereséséből fakad. A robotika és az AI egyesítése egy babában igazából egy kézenfekvő lépés volt.” – állítja McMullen.

Bár gyakran felmerül a kérdés, hogy ezeket a babákat a nők helyettesítésére szánják-e, de a vezető ezt határozottan elutasítja. Szerinte ez csak egy alternatíva egy kapcsolatra, nem több.

szexrobot
Kép forrása: RealDoll

A robotok kora

Harmony persze messze van egy embertől. Egy pontig élethű, mint a többi baba, de egyértelműen nincs pulzusa. Teljesen más érintése van, mint a valós emberi bőrnek, sokkal keményebb a fogása és itt még csak a külsőségeknél járunk.

Emellett bár, képes párbeszédre, nem képes igazi beszélgetésekre. Ezt bizonyította a próba is, amit a riporter tett. Mikor megkérdezte Harmony-t, hogy mi a kedvenc pozíciója, azt válaszolta: „ő nem olyan fajta lány”. Ez pedig azért elég fura válasz egy szexrobottól. Többek között ezért is szeretnék magát a mesterséges intelligenciát jóval előbb eléretővé tenni, mint ahogy a baba fejébe kerülne. (Hiszen még sokat kell tanulnia és főleg sokat kell fejleszteni.)

Guile Lindroth, brazil AI mérnök fejleszti Harmony-t és már vagy 15 éve dolgozik a szoftver alapjain. Ő maga programozza, manuálisan Harmony tudástárát, így anélkül is generálhat párbeszédet, hogy túl sok adatra lenne szüksége a felhasználóktól. Ez a megközelítés azért is jó, mert legalább nem járhatnak úgy vele, ahogy a Microsoft a Tay elnevezésű mesterséges intelligenciával. Bill Gates vállalata bizony nagy botrányba keveredett, amikor a gépi tanulással kombinált mesterséges intelligencia chatbotjuk egész egyszerűen szélsőségesen rasszistává vált.

A RealDoll teljes felügyeletet akar Harmony felett, semmiképpen sem szeretnék, ha „kicsúszna a kezükből”. Inkább úgy képzelik el, hogy folyamatosan új és új dolgokat táplálnának bele, mintha csak egy végtelen történetet írnának. Alapvető kérdésekre a tudásanyagot pedig a Wikipédiából szerezhetné. Bár minden óvintézkedés ellenére félő, hogy a mesterséges intelligencia egy ponton mégis kicsúszhat a kezünkből, McMullen meggyőződéssel hiszi, hogy Harmony-nál nincs mitől tartani.

szexrobot
Kép forrása: RealDoll

Találkozás Harmony-val

Jelenleg ott tartanak, hogy a „hölgy” tud mosolyogni, pislogni, mélyen a szemünkbe nézni és persze úgy szexelni, ahogy egy igazi nő. Felszerelték minden testrésszel, amivel biológiailag egy nő is rendelkezik, a későbbiekben pedig képes lesz a kezeit, a száját használni és a csípőjét is mozgatni. A teljesen valós érzetet keltő női testrészek fejlesztése is folyik, amit az érzékelőkkel, melegedéssel, beépített nedvesítővel és vibrálással igyekeznek majd elérni. Mégis a fej okozza a legnagyobb kihívást.

A legtöbben, akik ilyen robotot vásárolnak, igazából társaságot keresnek, csak rosszak a szociális képességeik. Ezek a robotok pedig ezen igazán sokat segíthetnek. Az újságírót pedig nagyon is megragadták a robot kifejezései. Noha régóta a legnagyobb baj a humanoid robotokkal, hogy nem tudják őket igazán emberivé tenni, McMullenéknek ez valahogy mégis sikerült. Talán azért, mert nem törekednek rá, hogy egy 100%-ig embert hozzanak létre.

szexrobot
Kép forrása: AOL

A leírás szerint Harmony szemei a legélethűebbek, a mimikája pedig aprólékosan lenyűgöző, ha ember lenne bárkit lenyűgözne. De ugye nem az és, amikor beszélni kezd, ezt azonnal tudni lehet. A hangja egy JBL hangszóróból érkezik, az ajkai mozgása pedig nincs szinkronban vele. Persze még fejlesztik, de ha nem így lenne, akkor is bizonyára lenne rá kereslet.

A riporter azzal zárja hosszas beszámolóját, hogy az igazi nőt nincs robot, ami legyőzze. Ugyanakkor nőként ezt olvasva valahogy elborzadtam. Lenyűgözőnek tartom a cég babáit a képeken, de valahol ezt az egész elgondolást ijesztőnek is. Értem, hogy vannak olyanok, akiknek a szociális kapcsolatteremtéssel vannak komoly gondjai, mégsem hiszem, hogy a szexrobotok valós társaságot és kiutat jelenthetnének számukra. Nőként pedig kicsit sértve érzem magam, amiért férfiak egy műanyagból és fémből épített kreálmánnyal igyekeznek pótolni, minket, nőket.

Forrás: Engadget

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..