A szelfik ideje leáldozott, most a shapiek jönnek!

shapie
Azt mindenki tudja mostanra, hogy mi a szelfi, de azt is tudjátok, hogy mi az a shapie? Nem fogjátok kitalálni mi a következő őrület!

A shapie-ké lenne a jövő?

Ha csak abból indulunk ki, hogy egy időben milyen népszerűek voltak a lézergravírozott kristályok, amikbe fotót lehetett gravíroztatni, akkor ennek garantálhatóan sikere lesz.
Egyre népszerűbb új emléktárgy ugyanis a shapie. Ez nem más, mint 3D nyomtatása az embereknek. A dolog úgy zajlik, hogy besétálunk egy 3D szkennerbe, ami képet készít rólunk, majd egy 3D nyomtatóval, ezt ki is nyomtatják részünkre, természetesen miniatűr változatban.

A 3D szkenner fülkét még 2014-ben egy luxemburgi cég, az Artec kezdte forgalmazni, és főleg egészségügyi területen, az autó- és a moziiparban használták eleinte. Vagyis, ahol valamiért 3D lenyomatokra volt szükség.

shapie

Ám úgy adódott, amikor egy angol bevásárlóközpontba is kitettek egy fülkét, hogy kiderült, óriási rá az érdeklődés. Mert mindezt nem úgy kell elképzelni, hogy csak egy személyről lehet ilyen figurákat készíteni. Akár egy 3D családi kép is készíthető, ami mondjuk nem fog beférni a fotóalbumba, de vitrinben jól mutathat. De tényleg! Onnantól, hogy megörökíthetők a gyerekek különféle életkorukban, vagy a család kedvencek akár, a „shapies” vagy „3D szelfikként” emlegetett kis ajándéktárgyak egyáltalán nem olyan földtől elrugaszkodottak.

Ráadásul, míg 2014-ben még csak rendelésre tudtak ilyesmit készíteni hosszabb átfutási idővel, a 3D nyomtatás fejlődésével a „shapie-k” előtt is új út nyílt meg, hogy mainstream cikkekké váljanak. Az Artec pedig az első cég volt ugyan, de nem az utolsó! Egyre többen kezdtek és kezdenek foglalkozni a 3D fotózással.

Mostanra már a világ több pontján is készíttethetők ilyen kis önszobrocskák, bár az olcsótól azért még messze vannak. Például hozzánk talán legközelebb Prágában kaphatók 10 é 35 cm között 100 és 635 euró közötti áron. Talán egyelőre pont a borsos árral magyarázható, hogy míg érdeklődés van rá, a kereslet kisebb. Például hozzánk még nem is ért el.

Viszont itt kivételesen nem egy óriási lehúzásról és túlárazott, túlhájpolt termékről van szó. Az ár indokolt, mert maguk a berendezések, a szkenner fülke és a 3D nyomtató, sem olcsó eszközök. Ám, ha azt nézzünk, hogy csak két év alatt mennyivel váltak hozzáférhetőbbé a 3D nyomtatók, látható, hogy bizony a shapie-k előtt is állhat nagy jövő.

Forrás: Bloomberg

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..