6 dolog, amit sohasem szabad posztolnod a Facebookon!

biztonság
Egyre lényegesebb a biztonság kérdése az interneten. A kiberbűnözők ügyessége, még a tech óriásokat is fenyegeti, nemhogy a felhasználókét.

Mit tehet akkor egy átlagos felhasználó egymaga?

Nem is gondolnád, mennyi minden múlik a közösségi oldalakon és azon, hogy mit teszel közzé rajtuk. Néha akaratlanul is olyan dolgokat árulhatsz el magadról, családodról vagy ismerőseidről, ami egy hackereknek nagyszerű támpont lehet a jelszavakhoz. Ezért itt van néhány dolog, amire érdemes figyelni.

Hat dolog, amit ne ossz meg a közönségi felületeken, ha biztonságban akarod tudni az adataidat:

1. Otthoni és munkahelyi cím

‒ Ki az, aki kiírja a Facebookra ezeket az adatokat?! – legyinthetnél. Nos, valójában elég sokan, és még csak nem is tudnak róla, hogy valójában ezt teszik. A bejelentkezések, és a fotók geotaggelése (vagyis amikor a fotókon bejelölöd, hogy éppen hol vagy), időnként túl sok információt árulnak el rólad. Ezért például, ha gyakran jelentkezel be ugyanarról a helyről, akadhat olyan, aki ebből levonja a megfelelő következtetést.

Ja, és kicsit sem jobb a helyzet azoknál az ismerőseidnél, akik téged taggelnek a nálad tett baráti látogatás során… Szóval, nem árt az ilyesmire is figyelni!

2. Óvatosan a gyerekfotókkal!

Talán az egyik legtöbb odafigyelést igénylő terület a megosztásoknál a közösségi médiumokban, a gyerekekről készült képek. Ha mások gyerekei, kérj a szülőktől engedélyt, mielőtt megosztanál a kicsiről képet! Már csak azért is, mert erre törvény is kötelez. Amikor pedig a saját gyerekeidről teszel fel képeket, véletlenül se fényképezd őket az óvodába, vagy iskola előtt, ahova járnak és ne is jelöld be a képeken a helyet.

biztonság

3. Üdülés

Talán mondanunk sem kell, hogy megosztani a közösségi felületeken azt, hogy mikor mész nyaralni, nem túl okos dolog. Igazából egy meghívó lehet rablóknak. Ha mindenképpen tudatni akarod néhány emberrel, mert találkoznál külföldi barátaiddal, vagy hasonló okaid lennének rá, akkor legalább korlátozd a bejegyzés elérhetőségét egy szűkebb körre!

4. Utalások a jelszavaidra

Korábbi cikkünkben már esett szó a jelszavakról és arról, hogy inkább ne használj bennük olyan szavakat, vagy számokat, amik rád és az életedre jellemzőek. Egyrészt, mert több oldalon is vannak olyan biztonsági, jelszó-helyreállító kérdések, amikre rád jellemző válaszokat kell megadnod. Például, ha elfelejted a jelszavad, add meg a háziállatod nevét és ehhez hasonlók. Amennyiben a kutyusod Fifike a mindened, és gyakran teszel fel róla képeket a közösségi oldaladra a nevével, akkor van, aki máris be tud jutni a felhasználói fiókodba!

Szintén ez a helyzet minden más személyes adatoddal. A gyerekeid neveit csak akkor oszd meg a Facebookon, ha egyetlen jelszavadban sem szerepelnek. Ne használd a házasságkötésed dátumát a jelszavaidban, ha előtte kiposztoltad a házasságkötés eseményét a hírfolyamba… A többit már te is tudod.

biztonság

5. Intim képek

Noha arra kevesebben vetemednek, hogy Facebookon, Twitteren, vagy Instagramon tegyenek közzé magukról privát képeket. Ugyanakkor annál többen hajlamosak például üzenőalkalmazásokban küldözgetni ilyen fotókat. Te csinálsz ilyesmit? Most szólunk, hogy ez sem sokkal jobb ötlet. Sohasem tudhatod, hogy ki fér hozzá még a beszélgetéshez. Ugye nem szívesen látnád látnád viszont a képeidet a neten?

6. Kártyaadatok

Akadnak olyan nem túl átgondolt felhasználók is, akik képet tesznek közzé a bakkártyájukról. Ugye te nem tennéd? Talán csak a kávédat fényképezed, mert a barista olyan szépen megcsinálta, a kártya pedig véletlenül ott van mellette az asztalon. Talán egy hangulatképen mutatott jól és át sem gondoltad… Teljesen mindegy, mi az apropó, de te SOHA ne rakj ki képet a bankkártyádról közösségi felületre!

biztonság

Forrás: Popsugar

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .