Mit tehetsz, ha elázik a telefonod?

elázik telefon
Különösen aktuális ez a mai napon, de bármikor jól jöhet, ha tudod, hogy mit tegyél, ha nem vízálló készülékedet baleset éri. Le a tévhitekkel!

Ha befürödtél vagy túlságosan meglocsoltak…

A készülékgyártók vitathatatlan törekvése, hogy a készülékeiket vízálló tulajdonsággal ruházzák fel, de ez egyelőre leginkább mégis a prémium telefonok privilégiuma. Mit tehetnek viszont azok, akiknek a telefonja nem vízálló?

Balesetek ugyanis történnek. Az a pohár bor mindig a legrosszabbkor ömlik ki! A kisebb baj, hogy az abroszon foltot hagy, a nagyobb, ha a telefont is eláztatja. A legnagyobb baj pedig, ha a felhasználó elkezdi maga orvosolni a dolgot. Jön a Google böngészés, a fórumok okosságai és gyakran a felhasználó maga írja alá az eszköz lassú vagy gyors halálos ítéletét.

A házi praktikák közül a legelterjedtebb az, hogy a készüléket rizsbe kell tenni egy éjszakára, vagy a radiátorra, esetleg nedvszívó tasakok, illetve gyöngyök közé… Most eloszlatjuk a tévhiteket.

Először is légy tisztában azzal, hogy a készüléked milyen vízállósági besorolást kapott! Ha IP 66, IP 67 vagy IP 68 vízállósági szabványnak megfelelő, akkor fellélegezhetsz, az égvilágon semmi baja nem lehet egy pohár ráöntött víztől, sőt, ha vízbe merült, de gyorsan kivetted akkor sem. IP 67-től felfelé, akár azt is túléli, ha hosszabb időre vízbe merítetted, sőt IP 68-nál már pancsoláskor akár fényképezhetsz is vele.

Node, ha nem vagy olyan szerencsés, hogy a gyártó ellátta ilyen védelemmel a készüléked, akkor nézzük mit tehetsz!

elázik telefon

1. KIKAPCSOLÁS

Megtörtént a baj? A legelső, amit tenned kell az, hogy kikapcsold. Ne jajong, ne szentségelj! Azonnal kapcsold ki! Ne nyomkodd a főgombot, ne nézegesd, hogy történt-e baja! Tudom, ez a reflex, de álld meg és – újra az ismétlés kedvéért – azonnal kapcsold ki!

A gond az, hogy egy készülék attól, hogy működőképes marad még közel sem biztos, hogy megúszta a vízkárt. Az alkatrészek bekapcsolt telefonnál feszültség alatt vannak. Így a közéjük befolyt folyadék miatt zárlat is felléphet. A kikapcsolással áramtalanítod a készüléket. Ezért kell kikapcsolni, haladéktalanul.

elázik telefon

2. VIDD SZERVIZBE!

A legtöbben nem kapcsolják ki ilyenkor a készüléket és örülnek, hogy az működik tovább. Csak legyintenek: „Működik, miért költenék?” Jó kérdés! Ezért:

Attól, hogy a készülék nem lett zárlatos, még nem tudhatod, hogy nem maradt-e az alkatrészek között víz (vagy a folyadék, amivel meglocsoltad). A bent rekedt víz, elektrokémiai korrózióhoz vezethet. Ez pedig ugyanúgy tönkreteheti az alkatrészeket, mint az, ha szétáztatod őket. Csak többi ideig tart. Talán már rég nem is emlékszel arra a pohár ráborított vízre, amikor beadja a mobilod a kulcsot, pedig az okozta a vesztét.

Ebben az esetben sokkal érvényesebb a jobb félni, mint megijedni elv, mint azt gondolnánk. A szervizben szakszerűen szétszedik és, ha szükséges kiszárítják.

elázik telefon

3. INKÁBB NE PRÓBÁLKOZZ!

Az otthoni mobilszervizelés alapvetése a szárításos módszerek.

A házi praktikák egységes célja: mindegy hogyan, de kiszárítani. Ezzel jobb viszont csínján bánni.

NE1: Írják például, hogy tedd rizsbe egy éjszakára. A rizs kitűnő étel a tányérodon, de rossz alapanyag a mobilszervizeléshez. Az apró szemek és por a rizsszemekről még jól el is tömíthetik a készülék réseit, ami akár nagyobb galibához vezethet.

NE2: Ajánlják a nedvességfelszívó zacsikat. Viszonylag kevés, akinek a hobbija gyűjtögetni ezeket. Márpedig ahhoz, hogy egy telefont el tudj meríteni közöttük, igen sok kell. Egy nedvszívó zacsi nem csinál szárazságot belül. Szóval, hacsak nincs belőle egy doboznyi, felejtsd ezt el. Ha van, akkor eszedbe nem jusson kibontani őket, mert ezekkel is járhatsz úgy, mint a rizsszemekkel. Nagyszerűen be tudnak szorulni a résekbe.

NAGYONNE: Döbbenetes baromság, de szintén szokták fórumokon javasolni ilyen esetre a mikrózást. Eszedbe ne jusson mobilt mikróba, vagy sütőbe tenni! Rögtön egyből két rossz készüléked is lehet. Hát kell ez?

elázik telefon

Ha mindenképpen megúsznád a szervizt, valóban szárításra lesz szükséged. Ebben az esetben viszont egyedül azt teheted, hogy NAPOKIG száraz, meleg helyen hagyod kikapcsolt állapotban. De még ez sem garancia semmire.

Apropó kitalálod, mi a legelterjedtebb oka a vízkároknak? Az, hogy a felhasználó beleejti a vécécsészébe.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..