Az Adidas 3D nyomtatással készít cipőket

adidas 3d

Adidas Futurcraft 4D – Egy lépéssel az egyedi igények felé

Hamarosan tömeggyártásra került az Adidas legújabb jövőidéző cipőmodellje, a Futurecraft 4D. Noha nem ez az első próbálkozása a németeknek a 3D nyomtatott cipők terén, nagyon úgy tűnik, hogy végre beérett a technológia.

Ebből az új modellből összesen 5000 pár eladását tervezik az ősszel, majd ezt a számot 2018 végére 100 000 párra szeretnék feltornázni. A sportcipő megalkotásához a Carbon elnevezésű szilícium-völgyi 3D nyomtatással foglalkozó startuppal állt össze az Adidas. A Carbon a 3D nyomtatás nagyipari léptékű felhasználásával foglalkozik.

adidas 3d

A startup egy Digital Light Synthesis nevű módszer segítségével tízszer gyorsabb 3D nyomtatást képes elérni, mint bármely más 3D nyomtatással foglalkozó cég. A technológiájuk lényege, hogy a megszokott, rétegenkénti nyomtatás helyett ők egységesen a végétől az elejéig nyomtatják a tárgyakat. Emellett az általuk használt folyékony gyantaszerű anyag sokkal rugalmasabb végeredmény ad. Az anyagot pedig nyomtatás közben fénnyel szilárdítják.

A Futurecraft 4D esetében a talp készül majd a Carbon technológiájával, a cipő felsőrészét pedig hagyományos módon készítik és illesztik hozzá.

adidas 3d
Kép forrás: Techcrunch

Az egész előnye abban áll, hogy az Adidas így olyan változtatásokat is eszközölhet a cipőtalpon, amit a korábbi – pl. habbal készült – technológiánál képtelenség volt. A talp különféle részein akár eltérő struktúrákat használhatnak. Például egy futónak szüksége van egy keményebb pontra az orr részben, míg a saroknál egy puhábbra. Ezt a hagyományos eljárásokkal csak úgy lehetne elképzelni, hogy különféle anyagokból ragasztgatnák össze, ami azért jelentősen több hibafaktort jelent. Így viszont 3D technológiával mindez csak tervezés kérdése.

A végtermék egy elképesztően kényelmes és adott terméken belül akár eltérő sűrűségű talpú cipő. Az Adidas nem csinál titkot belőle, hogy ugyanarra törekszik, mint a személyre szabottan kötött pulcsiknál. Egyedi, mindenkinek saját lábára tervezett és alkotott cipőkben látják a jövőt.

Forrás: Techcrunch

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..