Tudod mire valók az F funckiógombok a billentyűzeten?

funkciógombok
Te is azok közé tartozol, akik nagyrészt csak szájat biggyesztve nézik az F billentyűket a klaviatúra tetején? Akkor ez most Neked szól!

Az F funkció billentyűket mindenki tudja, hogy a billentyűzetek felső sorában találhatók, ám kevesen tudják, hogy mire valók a por fogásán kívül. Ideje leporolni őket és felszabadítani a ráöntött kávétól beragadt F1-től F12-ig a funkciógombokat.

Használatukkal időt spórolhatunk. Hasznos, ha tudjuk mire valók.

A funkcióbillentyűket különféle szoftverek gyakran használják különféle funkciók gyors elérésre. Mivel azonban csak 12 darab van belőlük, így igen gyakori jelenség, hogy másik billentyűkkel együttesen lenyomva juthatunk további hasznos funkciókhoz egyetlen (vagy két) ujjmozdulattal. Az F billentyűkhöz szokás a Shift, Alt, Fn és Ctrl billentyűket is alkalmazni. A felsorolt gombokkal együttesen megnyomva őket a legtöbb szoftvernél bizonyos funkciókat sokkal gyorsabb elérhetünk, mintha ezeket a menüből kellene kitallózni.

Az Fn gombbal együtt lenyomásuk például képes előcsalni bizonyos billentyűzeteken, a gombokon jelölt extra funkciókat. Ilyenek lehetnek a számológép, a keresés, a levelezőkliens vagy az alapértelmezett böngésző megnyitása, fényerő- vagy hangerő szabályzása, vagy akár laptopoknál a touchpad letiltása.

A teljesség igénye nélkül az F funkcióbillentyűk csodái Windows környezetben:

F1: A legtöbb programnál a „Segítség” vagy „Súgó” ablakot megnyitására szolgál.

F2: A Windows operációs rendszernél a kijelölt programok átnevezésére alkalmazható.

F3: A keresés funkció gyorselérésére alkalmas. Ha megnyomjuk, felugrik egy kereső ablak.

F4: Az F4+ Alt billentyűzet együttes lenyomásával az éppen aktív ablakot ezzel a mozdulattal bezárhatjuk.

F5: Frissíti vagy újra betölti a lapot, vagy szoftvert, ahol épp vagy. Például igazán hasznos a böngészőknél.

F6: Megnyomásával a böngészőknél a beviteli mezőre ugrik a kurzor. Így egér használata nélkül kezdhetsz begépelni.

F7: Az Office alkalmazásoknál, mint pl. a Word helyesírás-ellenőrző előcsalogatása.

F8: A számítógép bekapcsolásánál a rendszergazda ezt a gombot nyomogatja, hogy ne töltsön be a Windows, hanem egyenesen a BIOS-ba jusson.

F9: Frissíti a dokumentumokat a Wordben, illetve az Outlook Küldés/fogadás opcióját érhetjük el vele gyorsan, hogy lehívhassuk a friss leveleket.

F10: A menüt aktiválja az éppen megnyitott szoftverekben. A Shift+ F10 gombok együttes lenyomása ugyanúgy működik, mintha jobbegér gombot nyomnánk az egérrel.

F11: A böngészőknél teljes képernyő mód be- és kikapcsolására szolgál.

F12: „Mentés másként” gyorselérés az Office alkalmazásokban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..