A Tetris megkímélhet a poszttraumatikus stressz szindrómától

tetris
Egy kutatásból kiderült, hogy a virtuális játékoknak haszna is lehet. A Tetris segíthet azoknak, akik traumatikus eseményeket éltek át.

Tetrissszel a PTSD ellen

Balesetek áldozatai, vagy bárki, akik traumatikus események után vannak, hajlamosak a szorongásra és stresszre. A traumát követően a betörő, vissza-visszatérő emlékképek nyomán elhatalmasodik a félelem. Az események újra és újra felidézése végül a poszttraumatikus stressz szindróma (PTSD) kialakulásához vezet. Egy új vizsgálat azonban kimutatta, hogy amikor érintett személyekkel a trauma után néhány órával Tetrist játszattak, kevésbé lettek hajlamosak arra, hogy az érzéseik teljesen átvegyék elméjük felett az uralmat.

Azonban a Tetris és a hozzá hasonló játékok képesek a vizualizáció útját állni!

„A betörő emlékképek egy traumatikus esemény vizuális emlékei. A Tetrishez azonban szintén elképzelésekre és vizualizációra van szükség. Az agy azonban képtelen a kettővel egyszerre foglalkozni, így a játék félbeszakítja a folyamatot.” – magyarázta Emily Holmes, a svédországi Karolinksa Intézet pszichológia professzora.

A professzor asszony azt reméli, hogy ez az egyszerű módszer időben alkalmazva, hatásos segítséget jelenthet azoknál, akiknél fenyegető a PTSD kialakulása. A gond ugyanis az, hogy az érintettek már csak akkor kerülnek kezelés alá, amikor a tapasztalják a szindróma tüneteit. Így viszont akár elkerülhető is lenne.

A WHO adatai szerint globálisan a lakosság 4,6%-a érintett.

A vizsgálat, labor után élesben

A kutatók egy angol sürgősségi osztályon egy balesetet követően 71 páciensen tesztelték a módszert. A betegek felének csak ellátták a fizikai sérüléseit, a többiek pszichológiai segítséget kaptak 6 órán belül. Ez abból állt, hogy az események felidézésére kérték őket, majd megkérték őket, hogy játsszanak a játékkal, majd pedig egyedül hagyták őket a Tetrisszel.

Ezt követően egy héten keresztül megfigyelés alatt tartották a pácienseket, rögzítették hányszor voltak visszatérő emlékképeik a balesetről. A Tetris játékosok 62%-kal kevesebb rájuk törő emlékképről számoltak be, a többieknél, ráadásul ezek száma két nap alatt nullára csökkent.

tetris

A kutatók szerint, ha korán, órákkal a traumatikus események után, de legalábbis azon a napon alkalmazzák a módszert, megakadályozhatja a PTSD kifejlődését. Holmes már egy évtizede folytatta vizsgálatait laborban, ám ezek az eredmények a terepen csak alátámasztották eddigi eredményeit. Szeretné a kutatást nagyon számú páciensre és hosszabb követési időszakkal kiterjeszteni.

Bár vannak a kutatásnak ellenlábas szakértői is, akik kérdésesnek tartják, hogy a betegek rávehetők tetriszezésre közvetlenül azután, miután épp valami szörnyűt láttak. Ám még szerintük is a kutatás mindenképpen jövőbemutató, elvégre nem csak a Tetris játék létezik, és a módszernek előnye, hogy gyorsan és könnyen bevethető.

Forrás: CNN

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .