Így válassz külső akkumulátort!

powerbank
Egy powerbank, vagy külső akkumulátor, vagy hordozható töltő jó megoldás lehet kitolni a túl hamar lemerülő mobilkészülékek üzemidejét.

A mobilgyártók bár egyre nagyobb és nagyobb kapacitású akkukkal állnak elő, a készülékek üzemidejét sehogy sem sikerül egy nap fölé tornázni. Azok számára, akik viszont extra sokat használják a készüléküket, vagy valamilyen okból nem tudják fali csatlakozóról tölteni, de mindenképpen szükségük van rá, igazán hasznos segítség lehet egy külső akkumulátor, vagy powerbank.

Igen ám, de felmerül a kérdés, hogy milyet válasszunk?

1. Kapacitás

A kérdés legelőször is mindig az, hogy milyen eszközhöz vagy eszközökhöz szeretnéd használni. Ez ugyanis döntő fontosságú. Nem mindegy, hogy csak a telefonhoz használnád, vagy tabletet is töltenél, esetleg a laptopodhoz is kellhet.

A külső akkumulátorok kapacitása jellemzően 2 000 és 10 000 mAh közötti, de persze léteznek ennél nagyobb, akár 30 000 mAh-sek is. Az okostelefonokat manapság 1 500 és 3 500 mAh-s akkumulátorokkal szerelik fel.

Ebből következik, hogy a teljes feltöltésükhöz legalább ekkora kapacitású powerbankre lesz szükség. Ám ez mindösszesen egy teljes töltéshez lesz elegendő. Így, ahhoz, hogy tényleg biztonságban érezhesd magad, legalább egy 5 000-6 000 mAh kapacitású külső aksira lenne szükséged. Így 1,5-2,5 töltésre elegendő extra kakaóhoz juthatsz. Ez pedig azért egy hosszabb hétvégi túrára is kitarthat normál használat mellett.

A helyzetet már csak az bonyolítja, ha a tableted, vagy akár a laptopod energiaellátásáról is gondoskodnod kell. Arra bizony ennyi nem lesz elég. Ugyanakkor, ha csak napközben kell egy kis plusz energia, arra elég lehet akár egy kisebb kapacitású eszköz is, ami könnyedén elfér a női táska mélyén.

powerbank

2. Bemenő és kimenő feszültség, áramerősség

Jelentősége van annak is, hogy a telefonod (feltöltendő eszközöd) bemeneti feszültsége és a külső akku kimeneti feszültsége megegyezzen. Az USB eszközöknél ez általában 5V, de a biztonság kedvéért ellenőrizd vásárlás előtt!

A másik, ami számít az áramerősség, ugyanis ettől függ, hogy a powerbank milyen gyorsan képes feltölteni az eszközt. Az áramerősség mértékegysége az Amper (A). Az 1A USB port az okostelefont (vagy tabletet) viszonylag lassan tölti, még akkor is, ha egyébként a kapacitása elég nagy, hogy akár kétszer feltöltse a készüléked. A 2A viszont optimálisan, a lehető leggyorsabban tölti majd.

powerbank

3. Ár és minőség

Sok gyártó, sokféle kivitelben árul powerbanket. Mivel az elmúlt években többször is előfordultak akkumulátorok okozta tüzek, kigyulladt készülékek, így egy kicsit érdemesebb óvatosan közelíteni a témához.

Először is van jelentősége az eszközre adott garanciának. Maga a garancia, bár nem garancia arra, hogy mindenképpen jó minőségű eszközöd lesz, de arra igen, hogyha bármi gond van vele, visszaviheted. Egy AliExpress-ről, vagy EBay-ről rendelt terméknél ez a lehetőség nem feltétlen áll fenn. Szintén lehet jelentősége a márkának.

Akit netán megijesztett a gyulladásos baleset, annak nem attól kell félnie, hogy a külső akkutól kigyulladhat a telefonja. Erre azért nem sok esély van, de például a fali csatlakozóról (konnektor) való töltés közben maga a rossz minőségű, nem megfelelően szigetelt, olcsó, távol-keleti powerbank lángra kaphat. Mégha ez nem is szükségszerűen lesz így, azért nem árt az óvatosság és az igényesség ebben is. Ne ezen akarj spórolni!

Ezért javasoljuk megbízható helyről vásárolj, vagy legalább ellenőrizd, hogy az előírt szabványoknak megfelel-e. Ezek a jelek általában a készüléken vannak rajta.

powerbank

4. Méret

Egy nőnél jelentősége lehet a méretnek és annak, hogy a powerbank milyen nehéz. Erre is érdemes figyelni. Nem mindegy, hogy mekkora és milyen nehéz plusz eszközt kell egész nap magaddal cipelni!

5. Kimenetek száma

Különösen, ha a külső akkut több eszközhöz is használni szeretnéd egyszerre, akkor fontos lehet, hogy hány kimenet van rajta. A kettő például jó választás lehet, ha eleve van egy tableted és a telefonod, elvégre sohasem tudhatod, hogy mikor szorul mindkettő egyszerre szükséges plusz energiára.

powerbank

6. Kábelek

A powerbankekhez általában USB-micro USB kábel tartozékként érkezik. Bár érdemes ennek is utána nézni, hogy valóban jár-e hozzá, mert az is elképzelhető, hogy nem. Ha nem, a töltőkábeled használható hozzá. (Általában Apple készülékeknél úgyis a gyári töltőkábelt kell használnod, mivel az USB-micro USB-vel nem sokat tudsz majd kezdeni.) Fontos azonban, hogy legyen. Kábel nélkül ugyanis nem buli a buli.

7. Extrák

Néhány külső akku LED-panellel kijelzi, hogy még mennyi kakaó van benne, illetve, hogy mikor kell tölteni. Ám használat előtt mindig jusson eszedbe, hogy feltöltsd, különben semmi értelme nem lesz két lemerült készüléket is cipelned magaddal…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..