Kniterate: Tervezz és köss ruhát magadnak!

kniterate
Eljutottunk arra a pontra, hogy a technológia a kevésbé jó kézügyességgel megáldott kreatívoknak is segít, hogy ruhát köthessenek.

Kniterate, a digitális kötőgép

Az egyre terjedő 3D nyomtatással már rengeteg dolgot készíthetünk, ám egyelőre főleg műanyagból, vagy esetleg kerámiából. Már arról is örömmel számolhattunk be, hogy kötésre is van lehetőség a számítógépek segítségével, kvázi 3D módszerrel az Adidas pulcsik kapcsán.

Most azonban egy startup vállalat egy lépéssel még közelebb hozza a technológiát az egyéni felhasználókhoz egy digitális kötőgéppel. A Kniterate leegyszerűsítve egyetlen gombnyomással lehetővé teszi, hogy a digitálisan megtervezett ruházati darabok fizikai formát öltsenek. Persze a bonyolultabb darabok itt is igényelnek némi utógondozást, de attól még nagyon menő, hogy akár egy pulcsit “nyomtassunk” magunknak.

kniterate

Képzeljétek csak el, ha ez a technológia elterjed! Már nem a nagyikák lesznek a házi kötőgépek, hanem veszünk egy mintát a neten, amit aztán lényegében kinyomtathatnánk otthon. Akár egy alkalmazásból is. A fejlesztők ugyanis az appban még a saját tervezést is elérhetővé akarják tenni, hogy minél egyedibb, – szó szerint – személyre szabottabb termékeket készíthessenek a felhasználóik.

Házi használatra egyelőre még nem

A Kniterate jelenleg egy piaci rést akar befedni a manuális, hagyományos és szakértelmet, vagy legalábbis tanulást igénylő kötőgépek és a nagy ipari kötőgépek között. A projekt a Kickstarteren fut, ahol kezdetben 125 gépet ajánlottak megvásárlásra, darabját először 4 499, majd 4 699 amerikai dollárért. Aki pedig erről lemarad május 8-ig, vagy a készlet erejéig, az a kereskedelmi forgalomban 7 499 dollárért vásárolhat majd magának Kniterate-et.

kniterate
Akár cipők felsőrészének kötésére is alkalmas lehet.

Noha úgy tűnik, hogy bizony van kereslet, hiszen már mindösszesen csak 33 darab gép maradt, azért ez a lehetőség mégis inkább a félig professzionális, vagy teljesen professzionális használatra adott. Még a Kickstarter ár is túl van az egyéni vásárlók tűréshatárán, nemhogy a jövendő kiskereskedelmié. Ennyiért senki sem venne gépet, hogy otthon kötögethessen.

Ugyanakkor maga a technológia és az elgondolás nagyon is ígéretes és bizonyosan sok háziasszony örülne a jövőben, ha a fejlesztés nem állna meg és megfizethető, valós otthoni használatra is hozzáférhetővé válna. Ez még feltehetően azért odébb van, hiszen a Kniterate gépek szállítását egy év múlva kezdik csak meg.

Forrás: The Verge

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..