Emoji vagy nem emoji? Az itt a kérdés!

emoji
Milyen szerepe és jelentése is van a felek közötti kommunikációban az emoji használatnak? Ennek jártak utána egy tanulmányban.

Mindenkivel más emojit, máshogyan

Talán már mindenki futott bele abba a problémába, hogy félreértett vagy rosszul értelmezett egy-egy ilyen jelet. Vagy esetleg az ő jeleit értették félre. Pedig egyre többen, egyre többször használjuk, sőt kombinálják matricákkal vagy mozgó gif képekkel is az emojikat.

A szöveges üzeneteket sokféle kapcsolatban használjuk: a párunkkal, a munkatársainkkal és barátainkkal. Ám minden egyes személynél, más szociális szerepet játszunk: férj vagy feleség, munkatárs, barát. Minden szociális szerep másfajta viselkedést követel, és a másik személy eszerint osztályoz minket. Az emojik segítenek minket szöveges üzeneteknél a szerepünkhöz méltó viselkedésben.

– magyarázta Dr. Monica Riordan, kutató pszichológus, aki tanulmányában az emojik pszichológiáját és hatását vizsgálta.

A tanulmány végeredménye azt mutatta, hogy a kis ikonoknak összességében pozitív hatásai vannak. Sőt a kutatás résztvevő szerint egy „kis örömöt” jelentenek.

Magam is meglepődtem, hogy ilyen egyenletes mintát találtam. Többféle szöveges üzenetben és különböző emojikat vizsgálva is sokkal több örömet okozott a jelenlétük, mint amikor nem voltak.” Dr. Riordan szerint ennek az oka abban kereshető, hogy az ikonok egyfajta játékosságot csempésznek az üzenetekbe, amit örömként értékelünk.

emoji

Ám mindez mégsem jelenti, hogy minden egyes szöveges üzenetet tele kell nyomni tucatnyi emojival. Az ikonok ugyanis a pszichológus szerint a kommunikáció bizonyos formái és, mint kommunikációs formák, van, amikor használhatók, és van, amikor nem. Komoly hangvételű üzenetekben semmiképpen sincs helyük. Még a mérges, vagy szomorú arcokra is igaz, ugyanis a jelek tompíthatják az üzenet súlyát.

Mint bármely emberek közötti interakciónál, itt is számításba kell venni a kapcsolat milyenségét. Két félnek mindig át kell esnie a nehézségeken, amit az emojik értelmezése jelent. Egész biztosan más értelme lesz egy emojinak egy szülő-gyerek kontextusban, mint például a barátok közöttiben. Nem a korukból vagy a nemükből adódik az értelmezési különbség, sokkal inkább az egymás között folytatott kommunikáció stílusából fakadóan.

Dr. Riordan arra is rámutatott, hogy az emojiknak van egy másik, nagyon fontos funkciója is. Segítenek felépíteni és elmélyíteni az emberek közötti kapcsolatokat, néha pedig egyenesen saját, közös értelmezésekre is lehetőséget adnak.

Forrás: Vogue

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .