Fitbit Surge női teszt: Egyszerűen nagyszerű

fitbit surge
Nálunk járt a Fitbit Surge egy női tesztre és igazán jó benyomást tett ránk az aktivitásmérő, pedig nem a legfrissebb eszköz.

Muszáj előre tisztáznunk, hogy a Fitbit Surge nem egy frissen kiadott aktivitásmérő, mondhatni öregecskének számít a piacon. Ugyanakkor a sok kritika ellenére szerintünk egyáltalán nem maradt szégyenben. Az ára még mindig a magasabb tartományban mozog, a listaára ugyanis 82 500 forint. Bár ennél lényegesen kedvezőbb, akár 60 000 forint körüli áron is kapható, három színben, akár nagyáruházakban is.

Mikor kézbe vettem az Apcom jóvoltából hozzám került eszközt, a műszaki leíráson kívül direkt semmit sem olvasta el róla, nehogy elvigyenek a vélemények. Nekem összességében nagyon pozitív benyomásom született. Ezért is döbbentem meg utólag, hogy mennyit kritizálták ezt az eszközt mások.

fitbit surge

A Fitbit Surge egy olyan GPS-es aktivitásmérő, aminek van okosóra funkciója, történetesen, hogy jelzi a mobilra beérkező hívásokat és üzeneteket. Ám ezekre válaszolni már nem lehet, viszont ez nem is okozott bennem különösebb hiányérzetet. Nem ez a fő profilja, tehát részemről azt mondom, hogy ez teljesen oké így. Már csak azért is, mert még a zenelejátszó is kezelhető vele a telefonon az edzés közben, úgyhogy egy vezeték nélküli fülessel szinte tökéletes. Mi kellene még?

Viszont van neki pulzusmérője, beépített GPS-e, multisport funkciója, alvásmonitora és persze egy alkalmazással üzemeltethető, aminek a segítségével a bevitt kalória is trackelhető. Szóval, azt kell mondjam, egy hobbi sportoló-diétázó számára eszményi választás. Különben, bár nem erről a modellről, de baráti körben a Fitbitről sok jó hallottam. Sőt, van ismerős, aki nagy súlyfeleslegtől szabadult meg a Fitbit aktivitásmérő segítségével.

fitbit surge

Mivel magam is használok aktivitásmérőt így volt összehasonlítási alapom. Sőt, nem szívesen adtam vissza a Fitbitet, hogy visszatérjek a sajátomra. Node, nézzük is női szemmel, hiszen ez lenne a lényeg!

A külső

Első ránézésre se nem csinos, se nem csajos. Még a fekete szín, amiben a tesztkészüléket kaptuk, hagyján. Elvégre a fekete viszonylag jól illeszthető egy női ruhatár minden darabjával. Viszont a kezemen már egy smart casual megjelenésnél is kicsit olyan szájhúzós volt. Viszonylag jól simul a kézre így, a bővebb blúzujjaknál nem okozott gondot a viselése, de a szűkebbeket inkább hagyjuk! Egyfajta perverz kettősséget éltem át vele, mert egyfelől tetszett a kezemen, másfelől egyáltalán nem.

Viszont maga a viselése elképesztően kényelmes! Amilyen robosztus ránézésre, olyan meglepően jó viselet. Ilyen szempontból imádtam! Az én kezemen így mutatott, hozzáteszem a saját aktivitásmérőm sem sokkal kisebb, pedig vagy másfél évvel később dobták piacra a Surge-höz képest.

fitbit surge

Használhatóság

A Surge-ben eszméletlenül jó, hogy hihetetlenül könnyű beüzemelni és párosítani is, akár iPhone, akár Android mobillal próbálkozunk. Elvileg Windows Phone-nal is párosítható, de azzal nem próbáltuk, úgyhogy gyakorlati tapasztalatot erről nem szereztünk.

Az alkalmazás használata szintén pofonegyszerű, akármilyen adatot szeretnék belőle kicsikarni. Nem mellesleg nekem nagyon tetszett az app felületének a dizájnja is, mert olyan vidám, és az elérhető adatok sokasága ellenére átlátható.

fitbit surge

Mérési pontosság

A GPS nem extra gyorsan talál jelet, de lassúnak sem nevezném. Mivel volt olyan Garminom, aminél tovább tartott, így itt sem vonnék le pontot. A pontossága? Ezt is érte kritika a leírásokban, bár azért nagyon szívesen megkérdezném azokat, akik ezen kukacoskodnak, hogy ugyan már melyik hasonló viselhető GPS eszköz mér méterre pontosan? Csak azért kérdezem, mert én még nem nagyon találkoztam eggyel sem. Sőt, még a telefonok is olyan gyönyörűen mérnek bő méterekkel arrébb, hogy egyenesen nevetségesnek találom ezen fennakadni. Még a jelenlegi Garminom is pontatlan, ami ugyan nem jelenti, hogy majd eltévedek emiatt, de azt igen, hogy egy futás esetén rögzített adatok nem lesznek méterre akkurátusak. Szóval, bárki, akit ez riasztana el, és nem az Olimpiára készül, szerintem, nyugodtan engedje el ezt a problémát.

fitbit surge

A PurePulse technológia valós idejű mérést jelent, ezért folyamatosan figyelemmel kísérhetjük az aktuális pulzusunkat, még az alkalmazásban is, ha nincs kedvünk, az órán nézni.

Sokat sarazták már a Fitbitet a pulzusmérés pontatlansága miatt. Furcsállom eleve, amikor kari pulzusméréstől várunk EKG pontosságot egy aktvitásmérőnél. Aki pulzusfetisiszta, annak javaslom mellkaspántot hordani. Az pontosabb, és még olcsóbban meg is lehet úszni. Ez egyébként nagyjából a GPS-féle gond másik fele. Aki ezt a maszlagot beveszi, és azt hiszi, hogy az a nyamvadt egy kiló majd pont a Fitbiten, vagy bármelyik aktivitásmérő pulzusmérőjén múlik, akkor neki legyen úgy. A Garminon, ami nem folyamatosan mér, csak mintavételszerűen, pontosan ugyanannyi volt a nyugalmi pulzusom és edzés közben is kísértetiesen hasonló értékeket adott.

fitbit surge

Kijelző, üzemidő

A monokróm LCD kijelző nekem tökéletesen elég volt, méretét és használhatóságot tekintve is. Minden fényviszony között jól olvasható, sőt a betekintési szöggel is nagyon elégedett voltam. Nekem nem hiányzott, hogy színes legyen, pedig a sajátom az.

Az üzemidő azért messze elmaradt az ígért 7 naptól. Sérülés miatt mostanában nagyon visszavett edzésekkel és nagyon kevés futással élek sajnos és így, egy hobbisportoló, normál használata mellett 4-5 napnál többet nem bírt ki.

fitbit surge

Összefoglaló

Összességében azt mondanám, hogy nekem tetszett és igen szívesen megtartottam volna. Ugyanakkor az árát figyelembe véve egy picit le kell vonnom a pontokból. Ha egy ársávval lejjebb lenne, akkor viszont maximális pontszámot adnék neki!

Profi sportolóknak nem való, olyanoknak sem, akik nem funkcionális aktivitásmérőt keresnek maguknak, hanem mutogatni szeretnék a teremben. (Utóbbiak vegyenek csak Apple Watch-ot!) Mindkét kategóriának a Surge kevés lesz.
Azoknak viszont, akik hobbifutóként, hobbisportolóként kilóktól szabadulnának, egy jó edzőtársat, egy jó aktivitásmérőt keresnek ehhez, ráadásul például iPhone-nal párosítanának és egy jó kedvezményes ajánlatot találtak, hát ne gondolkodjanak. Szeretni fogják! Egyedül a kissé robosztus, nem csajos dizájn és az ár, amibe átlagos, női felhasználóként belekötnék.

8/10

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .