Haladéktalanul frissítsétek a Windows-t, mielőtt sírás lesz!

wannacry
Minden kedves Windows-t használó olvasónknak melegen ajánljuk, mielőbb ellenőrizze, hogy érintett lehet-e a WannaCry támadásban.

Na, Csajok (és kedves Srácok)! Most jött el az ideje, hogy mindenki, aki Windows rendszert használ a gépén, nagyon gyorsan utánanézzen, hogy mi a helyzet vele. A netről és tévéből ömlő “hackertámadás” ugyanis egy nagyon is  fontos és testközeli dolog. Még akkor is, ha elsőre úgy tűnik, Titeket nem érinthet.

Rossz hírem van: az egyéni felhasználók sincsenek biztonságban.

wannacry

Téged is érinthet!

Ne legyints, hogy van jó vírusirtód és kicsi hal vagy a tengerben. A hackertámadásoknál a filmes illúziókkal örökre leszámolva: nagyrészt nem egy szemüveges fiúcska ül egy másik számítógép előtt, aki merő gonoszságból vagy unalomból valaki másnak a gépén akar rosszat tenni. Itt szoftverekről van szó, amit bizonyos hacker csoportok ‒ nem feltétlen jóindulatból ‒ ráeresztenek a világra.

A most szóban forgó zsarolóvírus, a WannaCry tegnap kezdte durván szedni áldozatait, de mára száz körüli az érintett országok száma. Az MTI szerint immár hazánkat is érinti, a Kormányzati Eseménykezelő Központ figyelmeztetést adott ki. Bár addigra már több magyar cégtől is jelezték, hogy a “támadás” elérte őket is.

A WannaCry (fordítás: „sírni akarsz”/”akarsz sírni”) egy nemrég felfedezett Windows rendszerrést használ. Mivel féregszerűen mozog, így különösen gyorsan képes terjedni a hálózatokba kapcsolt gépeken, belső hálózatokon. Különösen érintettek tehát a cégek, a közigazgatás, de akár az egyéni felhasználók is! A rendszerrés hírét még márciusban szellőztették meg. A Microsoft ekkor még a rég nem támogatott Windows XP platformon (és persze a többin is!) frissítésekkel azonnal orvosolta a hibát. Viszont a redmondiak tehetetlenek a gondatlan felhasználókkal szemben. Hogy kik ők? Sajnos, akár Te is lehetsz! A gondatlan felhasználók mindazok, akik bármilyen okból még nem töltötték le rendszerfrissítést. Külön cikket fogunk szentelni a frissítések jelentőségének, ám addig is, most kezdjünk gyors tűzoltásba!

wannacry

Mit tehetsz?

Amennyiben Windows rendszert használsz a számítógépeden és fogalmad sincs, hogy érintett vagy-e, akkor a legbiztosabb, ha gyorsan ellenőrzöd. Ezt gyorsan és egyszerűen megteheted.

A rendszer keresőjébe írd be, hogy Windows Update és ellenőrizd, hogy a „Frissítések települtek” mellett milyen dátum szerepel. Amennyiben ez a dátum a maihoz közeli, akkor tényleg hátradőlhetsz. Azonban, ha réginek (2017. március 14-nél korábbi) tűnik, akkor haladéktalanul tölts le egy frissítést! Majd telepítés után indítsd újra a géped! Így már nem lehet baj.

A másik, ami fontos lehet, egyesek jelentették, hogy e-mailen keresztül is érkezett már WannaCry, úgyhogy nagyon óvatosan bánj a csatolmányokkal és az ismeretlen feladótól érkező levelekkel. Állítólag itt is kiemelten érintett az Outlook.

wannacry

Mi történhet?

A vírus bizonyos adatok zárol a számítógépet és adattörléssel fenyeget, ha nem fizetsz a kiberbűnözők egyik kedvelt fizetőeszközével, Bitcoinnal. Az MTI jelentése szerint 300 és 600 dollár értékű kriptovalutát kér. Azonban, ha nem fizetsz megadott határidőn belül (7 nap), akkor bizonyos számodra talán fontos adatok elvesznek a számítógépről, amit a vírus zárolt és töröl.

wannacry

És, ha van vírusirtóm?

Természetesen a vírusirtó szoftver használata a mai világban elengedhetetlen és néhány nagyobb vírusirtó cég már kiadta közleményben, hogy felhasználóik már védettek a WannaCry-jal szemben. (Pl. AVG, Kaspersky, Symantec, BitDefender stb.) Ám ilyenkor is jobb félni, mint megijedni. A megelőzés a legfontosabb és legjobb módszer. Köztük a legfontosabb: naprakészen tartani a szoftvereket!

Megtörtént a baj?

Semmiképpen se fizess! A legokosabb, ha szakemberhez fordulsz az ügyben. Az egyetlen “otthoni” megoldás az lehet (bár nem mindenkinél működött), hogy azonnal beszerzel egy jó vírusirtót, akár a fent felsoroltak közül, az megszabadíthat tőle. Bár arra sajnos nincs garancia, hogy esetlegesen nem vesznek-e el adatok. Crack kód viszont egyelőre sajnos nem létezik hozzá.

Szóval, ha nem akarsz sírni, gyorsan frissítsd a rendszert és a vírusirtódat is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .