Vajon egy 3D testszkenner segít majd lefogyni?

3d testszkenner
Kép forrása: ShapeScale
Mennyire lehet hasznos egy eszköz, ami precíz adatokkal szolgál a testünkről és a változásairól? Hatékonyabb lehet a régimódi mérleg-mérőszalag párosnál?

Aktivitásmérő, pulzusszámláló, okosmérleg, kalóriafelismerő tányér, porciózó villa, fitneszalkalmazások… Mi jöhet még? Van tovább? Igen, van. A testszkennelés.

ShapeScale

Nemrég mutatták be a fejlesztők a ShapeScale elnevezésű terméküket. A 499 dollárért előrendelhető készülék arra használja a testszkennelést, hogy egy 360 fokban megtekinthető, 3D avatart hozzon létre a felhasználóról. Természetesen méretekkel, testösszetétellel megspékelve.

Az eszköz nagyjából úgy fest, mint egy szokványos mérleg, azzal a különbséggel, hogy van egy kinyúló karja, amire egy kamerát helyeztek. Ez a kar úgy nagyjából négyszer teljes fordulatot tesz az „alany” körül, miközben precíz képeket készít. A ShapeScale a szintén közben lemért súly és a fotók alapján készíti el az avatart. Az egész művelet nagyjából 30 másodpercet vesz igénybe.

3d testszkenner
Kép forrása: ShapeScale

Utána megjelennek az adatok egy alkalmazásban. Itt látható a súly, a méretek (csípő, derék, comb, kar stb. körfogat), sőt a testösszetétel is meghatározott testzsír-százalékkal. Noha nem kell lemeztelenedni a méréshez, mindenképpen testhez simuló ruhát kell viselni. Az eszköz így is pontos képet ad a testről.

A technológiára egyébként már néhány ruházati cég is felfigyelt, hiszen ez az online vásárláshoz is igazán nyerő lehetne.

3d testszkenner
Kép forrása: ShapeScale

Mérőszalag vagy szkenner?

Persze a testünkről méreteket manuálisan is nyerhetünk egy minden technológia újdonságot nélkülöző mérőszalag asszisztálásával. Viszont, úgy őszintén, kinek van kedve ehhez minden nap? Mire valók a tech újdonságok, ha nem arra, hogy leegyszerűsítsük vele az életünk?

A fejlesztők szerint a pontosabb adatok, amikkel a gép szolgálhat, motiválják a változásra szomjazókat, hogy elérjék céljaikat. Például sokan azért adják fel félúton a vágyott test felé vezető útjukat, mert eljön az a pont, amikor egyszerűen nem látnak változást. Pedig gyakran előfordul, hogy a csökkenő zsír és a növekvő izomtömeg változatlan eredményt mutat a mérlegen. A ShapeScale viszont ezeket is kimutatja, sőt többrétű célokat is be lehet állítani. A centimétereken és kilogrammokon túlmutató, például testzsír csökkentését.

3d testszkenner
Kép forrása: ShapeScale

Már több kutatásban is rámutattak, hogy a 3D optikai szkennelés pontos eredményeket ad, és a technológia is elérhető évek óta. Kezdetben a szkennerek lézert használtak, ahhoz hasonlót, mint például a vonalkód beolvasók. Az újabbak azonban egy betáplált minta alapján mérnek. Egy algoritmus összeveti, hogy mennyiben más a minta az adott testre vetítve, mint egy egyenes felületre. A kettő különbségéből kapja meg az adott testre vonatkozó adatokat.

Noha a professzionálisan, laborokban használt szkennerek ára akár 20 000 dollár is lehet, a technológia ára évek óta sokat csökkent és terjedt is. Például az Xbox Kinect is hasonló módszerrel dolgozik. A benne lévő technológiát pedig több gyártó is használja szerkezeteiben. Természetesen vannak az iparágban standardoknak, amiknek meg kell, hogy feleljenek az eszközök.

3d testszkenner
Kép forrása: ShapeScale

Miért és kinek jók ilyen pontos és részletes adatok?

A kérdés viszont mindezek után is megmarad. Vajon mennyire hasznosak ezek az adatok, vagy akár mennyire károsak az egyénekre. Különösen ismerve, hogy mennyien harcolnak étkezési zavarral manapság. Egyfelől izgalmasnak tűnik. Ám valóban jó? Tudva azt, hogy az eszköz az alkalmazás segítségével akár figyelmeztetéseket és javaslatokat is küldhet?

Például a Temple University egyik gyakorló pszichológusa szerint vannak, akiknek kifejezetten hasznosak lehetnek ezek az adatok. Ilyenek például a sportolók. A hobbi sportolókra is hathatnak motiválóan és akár ösztönözhetnek, amikor elfogy a lendület. Például csináltak egy kutatást a Nike+-szal, amivel arra jöttek rá, hogy azért érdemes sokszor jegyezni az adatokat, mert sokakat ez hajt, hogy pl. még többet fussanak.

Ugyanakkor az erősen kétséges, hogy azoknál megfelelően hathat, akik amúgy még nem köteleződtek el a fitt életmód mellett. Mostanra már tanulmány tanulmányt követ, miszerint az állandó edzésekkel nem feltétlenül lehet fogyást elérni. Néha a test olyan lassan változik, hogy vannak, akik egyszerűen feladják, mert észre sem veszik, hogy jó úton járnak. Szóval, nem biztos, hogy segít rajtuk, ha tudják, hogy 0,002 százalékkal kevesebb lett a testzsír-százalékuk az előző napokhoz képest. Gyakran azok érnek el jobb eredményeket, akik csak az egészségmegőrzés vagy a stressz csökkentése miatt edzenek.

A túl sok információ ugyanis ellenkezően is hathat. A folyamat lehet annyira lassú is, hogy valakit teljesen elkeseríthet, hogy olyan sok befektetett energiával csak ennyi eredményre jutott.
Szóval a kérdésre nincs megfelelő válasz, még szakértőktől sem. Az embereket különféle dolgok motiválják, még hasonló célok mellett is. Több szakértő a ShapScale esetében azt tartja, hogy a leghasznosabb azoknak lehet, akik már haladók a fitnesz és életmódváltás területén. Ők már ismerik a folyamatokat, a számokat. Számukra az adatok és a változásaik mindenképpen jelentőséggel bírnak, akármilyen irányú is az elmozdulás. Ugyanakkor egy kezdőnek egy ilyen adathalmaz nem feltétlenül lesz segítség.

Forrás: The Verge

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..