Frissíteni vagy, sem? Az itt a kérdés!

frissítés
Ott villog az az idegesítő jelzés és inkább becsuknád, mint rákattints, mert egy csomó időd megy el, amit hasznosabban is tölthetnél...

Nincs utálatosabb dolog, mint mikor reggel bekapcsolod a géped, a telefonod, bármilyen műszaki eszközödet és kiírja: frissítés elérhető ehhez és ehhez a szoftverhez.
A számítógépeknél félig álmosan, félig az előtted álló naptól fásultan kihagyod. Kezdenéd a napi rutint, közben fél szemmel átfutnál a híreken vagy közösségi oldalon (Persze, tudom, Te munkaidőben? Soha!). Semmi, de semmi kedved arra várni, hogy a frissítés letöltődjön. Majd a félig elkezdett összes feladatod hagyhatod félbe, mentheted el, míg újra kell indítani.

A telefonodnál szintén semmi kedved egy hosszadalmas rendszerfrissítéshez! Az appokat pedig nehogy már a mobiladat forgalmad terhére frissítsd az otthoni Wi-Fi helyett… Szóval „ej, ráérünk arra még!”. Nyűg az egész várakozás, ezért inkább elhalasztod. Egyszer. Kétszer. Majd észrevétlenül halogatod és a végén, egy egyébként szépnek induló napon arra eszmélsz, hogy pl. a WannaCry köszön vissza…

frissítés

Frissen, naprakészen

Először is fontos különbség van update és upgrade között. Bár magyarul mindkét dolgot frissítésnek nevezzük, de az angol nem véletlenül jelöli két szóval. Az update mindig egy „kisebb” frissítést jelent. Amikor egy adott szoftvernek van például 1.0-val jelzett változata és megjelenik az 1.1-es verzió, annál a frissítést angolul update-nek hívják. Ugyanakkor, ha egy szoftvernek az 1.0 verziótól egy újabb 2.0 verzió jelenik meg, az arra való áttérést upgrade szóval fejezik ki.

Mi ennek a jelentősége? Nos az, hogy míg az első esetben lényegében ugyanarról a szoftverről beszélünk, a lényegi funkciók változatlanok maradnak. A frissítés ebben az esetben általában javításokat és szükséges fejlesztések jelent, a rendszer egyfajta optimalizálását.

Míg a második esetben, az upgrade-nél egy azonos alapokra épülő, de mégis fontos elemeiben megújult szoftverről beszélhetünk. Noha általában itt is elemei a fent említett javítások, ám legtöbbször emellett új, lényeges funkciókkal is bővül az alkalmazás.

Jellemzően az update rövidebb ideig tart, mint az upgrade.

frissítés

Egy biztonsági ügy

Bosszantó, amikor bizonyos szoftverekre vagy alkalmazásokra akár napjában kapunk frissítéseket. Ám fontos tudnod, ilyenkor nem arról van szó, hogy az informatikusok unatkoznak és velünk akarnak szívózni.

A szoftverek használata során újabb és újabb hibákra és gyakran külső támadásokkal szembeni gyenge pontokra derül fény. Néha ahhoz, hogy ezeket a szoftverfejlesztők észrevegyék, szükség van a felhasználók tömeges visszajelzéseire. Talán észre sem veszed, hogy napjában hány hibajelentést küldesz tudtodon kívül is bizonyos szoftverek fejlesztőinek.
Az update-ek során az informatikusok lényegében ezeket a lyukakat tömködik a „pajzson”. Azért, hogy te, felhasználóként hibamentesen és biztonságosan használhasd az adott terméket. Számodra viszont ezek a javítások idegesítő frissítésekként jelentkeznek.

frissítés

Le a hibákkal!

Talán most már érted, hogy miért is olyan elképesztően fontos, hogy ne halogasd a végtelenségig a frissítéseket.

A hétvége során lezajlott WannaCry támadás pontosan így okozhatott zűröket a világon számtalan cégnél, sőt egyedi felhasználónál is, az emberi halogatás miatt. A Microsoft, a Windows frissítéseit a felismert komoly biztonsági rés javításával, már március közepén elérhetővé tette. Ennek ellenére egy május 12-i támadás, ami pontosan azt a hibát használta, amit a redmondiak közel két hónappal korábban javítottak, végigsöpört a világon.

Láthatod, hogy az „erre nincs most idő” ez alkalommal súlyos anyagi következményekkel járt. Sőt, mivel a probléma közlekedési vállalatokat, kórházakat és magát az egészségügyet is érintette több országban, így még az is kijelenthető, hogy akár életek is múlhatnak a frissítésen.

A frissítések a TE érdekeidet szolgálják! Tudd, érted és azért vannak, hogy nyugodtabban, kényelmesebben, gyorsabban és biztonságosabban tudj dolgozni, vagy simán csak használni az adott eszközöd.

frissítés

Jöjjenek az új funkciók!

Különösen az upgrade-nél, vagyis a legújabb szoftververzióknál jellemző, hogy egészen új elemek is a szoftverbe kerülnek. Ez lehet dizájnváltás. Lehet az alaposan megnövelt biztonság, de még az is, hogy az eszközök, amin futnak az alkalmazások, alkalmassá válnak olyan új funkciókra, amikre régebben nem. Sőt, az sem ritka, hogy a hardveredre szabott szoftverrel a gép, telefonod, bármilyen eszközöd a frissítést követően jelentősen gyorsabb lesz anélkül, hogy bármit is kicseréltél volna rajta.

A frissítés sem mindig fenékig tejfel

A szoftverfejlesztők is csak emberek, ők is hibáznak néha. Mert bár most már talán érted, hogy igenis szükséges a frissítésekre időt szánni, azért nincsen rózsa tövis nélkül. Bizony előfordul, hogy az újabb verziókkal gond van. Példa lehet erre az Apple iOS 10 rendszere, amivel bizony sok felhasználónak meggyűlt a baja, miután iOS 9-ről váltott rá. Az első frissítésig bizony sok panasz érkezett az Apple egyébként alapvetően nagyon is megbízható és stabil rendszerére. Ám ez a kivétel, ami erősíti a szabályt… (Elvégre emellett azért sok új funkcióval gazdagodtak az iPhone és iPad tulajdonosok.)

Összefoglalva a fentieket – és elkerülendő a WannaCry-hoz hasonló vírusokat –, figyelj és törődj a frissítésekkel! Mindig jusson eszedbe a mondás: „Amit ma frissíthetsz, ne halaszd holnapra!”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .