Fitbit Alta HR női teszt: Trendi, csajos, odacsap

alta hr
Végre egy maradéktalanul csajos aktivitásmérő, ami tökéletes életmódváltáshoz, stílusos nők hétköznapjaiba.Tökéletes lesz a ruhatáradba is!

Talán hűséges olvasóink még emlékeznek arra, amikor közreadtuk, hogy megjelent a Fitbit újdonsága, a Fitbit Alta HR. Na, körülbelül azóta izzítottam, hogy végre kézhez kapjam ezt a nagyon is szemrevaló darabot! Igaz, hogy közben a Surge modellt is sikerült kipróbálni, de az csak fokozta a kíváncsiságot.

Nagyon örültem, amikor megérkezett az Alta HR, különösen, hogy kaptunk mellé egy púderrózsaszín bőrszíjat is. Az Alta egyik nagy ereje ugyanis ebben rejlik! Elképesztően, döbbenetesen, kimondhatatlanul és leírhatatlanul csajos. Sőt, továbbmegyek: el sem tudom képzelni egy férfi csuklón, még a feketét sem. (Pedig uniszex jószágról van szó.) Ugyanakkor, mivel ez egy korábbi modell további funkcióval megtoldása, így számtalan szíj kapható hozzá. Gyári szíjak és utángyártottak is.

alta hr
Kép: Fitbit

A szerkezeten egy szíjcsere nagyjából egyetlen mozdulat. Vagyis abszolút semmiből sem áll átváltani egy elegánsabb fém-, vagy csinos bőrszíjat edzésnél egy szilikonra. Átöltözni az edzéshez sokkal nagyobb történet. Ez egyben azt is jelenti, hogy végre van egy eszköz, amivel nem maradsz szégyenben a munkahelyen és aztán edzésen sem és még árban is elérhető!

Mivel a pánt és maga a kütyü is mindösszesen 1,5 cm széles, így a viselését szinte észre sem lehet venni. Nem csak, mert nagyon kényelmes a szíj, de olyan kitűnően passzol és kicsi, hogy ebből a szempontból egyszerűen tökéletes.

Ahhoz, hogy a telefonnal párosíthassuk, szükség van egy alkalmazásra, amit az App Store-ból, a Play Áruházból vagy a Windows Store-ból is le lehet tölteni. Ezzel viszont gond nélkül párosítható Bluetooth kapcsolaton a fenti áruházakkal kompatibilis eszközökkel. Az Alta HR (és a többi Fitbit is) egy kódot ír ki a kijelzőre, amit aztán az appon keresztül be kell adagolni a telefonunknak. Voilá, már kész is, az eszközt bepárosítottuk, és onnantól lelkesen trackel!

alta hr
Szia korall Alta HR és rózsaszín bőrszíj!

Értem én, hogy Fitbit, de mire jó?

Node, jöjjön a lényeg! Milyen adatokat is rögzít? Az előző Alta modell tudott lépést mérni, alvást monitorozni, kalóriát mért, jelezte az okostelefonra beérkező hívásokat és üzeneteket és szólt, hogy mikor érdemes mozogni. Node, számomra mégis elég érthetetlen egy aktivitásmérő pulzusmérés nélkül… Amolyan értem én, hogy gőzgép, de mi hajtja? Még másként megfogalmazva: szép és jó, de minek?

Szerintem a Fitbit is érezte, hogy ez tarthatatlan állapot. Így jött a varázslat! Az Alta csirbí, csiribá megkapta a PurePulse pulzusmérő technológiát és máris egy szinte tökéletes aktivitásmérő lett belőle az Alta HR!

Trackeli az alvást is. Méretéből és formájából kifolyólag nem is zavar, ha éjjelre magadon hagyod. Ezzel kapcsolatban annyit hagy áruljak el, hogy vannak olyan egyébként alvás monitorozásra alkalmas aktivitásmérők és sportórák, amik elviselhetetlenek alvás közben. Ilyenkor inkább lemondasz a nyugodt pihenésedért erről a funkcióról… Node, nem az Alta HR-nél!

alta hr

Méréspontosság

Korábbi tesztben már szót ejtettem arról, hogy a Fitbitet sok kritika éri a pulzusmérés pontosságából kifolyólag. Szerintem azon a hobbiszinten, amire ez az óra való, a méréspontosság teljesen tökéletes. Egy sokkal komolyabb, már sportolók számára ajánlott eszköz a Fitbittel azonos pulzuseredményeket mért. Nem tudom, hogy mindkettő pontatlan, vagy mindkettő jó, de levontam a konzekvenciát, hogy elégedett vagyok a Fitbit pulzusmérésével. (Update: Az orvosnál direkt kipróbáltuk a pontosságát és, amikor az orvos 85-nek mérte a pulzusom a felkaron, a másik kezemen, csuklón az Alta HR 80-at.)

Amivel már kevésbé, az a lépésszámlálás. Arra nem sikerült rájönnöm, hogy hogyan és mi alapján mér. Ugyanis, míg én egyet léptem, nagyjából kettőt trackelt. Mondjuk így igen könnyű elérni a napi 10 000-es célt. (Update: beállítható az egyéni lépéstávolságunk, hogy a lépésszámlálás is pontosabb legyen.)

Rendelkezik az óra egy úgynevezett SmartTrack funkcióval is, vagyis  adott időintervallum után (beállítható) felismeri, ha edzést végzel, különbséget viszont már nehezebben tesz. A pulzustartományra hagyatkozik ebben, és ez alapján trackel futóedzést, sétát, aerob edzést vagy egyszerűen csak “sportot”. Viszont tényleg pontosan tesz különbséget egy beltéri aerob edzés és egy futóedzés között.

Az alvásmonitorozás terén Sleep Stages funkciónak hála képes megkülönböztetni az alvásfázisokat. Bár nekem ez is helytállónak tűnt, mivel azonban bizonyos ébredésekre nem is emlékszem, így nem esküdnék meg rá, hogy tényleg akkor ébredtem fel éjjel, amit az eszköz betrackelt. Az viszont biztos, hogy nyugalmi helyzetbe kerüléstől, addig hogy felkeltem, az idő stimmelt, amit jegyzett.

alta hr

Jelzések

Kijelzője már arra a mozdulatra is felvillan, ahogy magam felé fordítom az órát. Ez pedig nem csak azért nagyszerű, mert meg lehet rajta nézni az időt, de további érintésre azt is szívesen megmutatja, hogy a napi 10 000 lépéscélból hol tartunk, aznap hány kilométert tettünk a lábainkba, vagy hány kalóriát égettünk el.

Emellett szerintem a 128×128 pixeles OLED kijelző fényereje tökéletes, még napsütésben is jól látható.

Ahogy fentebb is említettem kiírja a telefonra beérkező hívókat és olvashatók rajta az üzenetek. Bár hívás fogadásra nem képes, arra tökéletes, hogy tudjuk érdemes-e mindenképpen előtúrni a telefont. Szintén nagyon tetszettek a megjelenő figyelmeztetések. Ezek ugyan beállítás függvényét is képezik, de nem érkeztek tömegével és elég diszkréten jelez a szerkezet. Amikor pedig megünnepelt, például a napi lépéscél teljesítésért, az igazán jól esett. (Az már a vég, ha annak örülsz, ha a Fitbit megdicsér?)

Beállítható, hogy hosszú inaktivitás esetén kicsit „megsétáltasson”, ami egy ülő munkás számára nagyon is okos és hasznos dolog.

Persze az órával együttműködő alkalmazásban sokkal több adatot rögzít a kütyü, mint amit a kijelzőn láthatunk. Sőt, az elég mókás, hogy az alkalmazásban is nyomon követhető a pillanatnyi pulzus.

alta hr

Mi hiányzik?

Az egyetlen és számomra legnagyobb hiányossága, hogy míg kezet mosni és nagyon esetlegesen zuhanyozni lehet benne, úszni nem. Ez baj. Nekem legalábbis, mivel sporttevékenységeim zöme egyelőre vízben zajlik. Ugyanakkor nincs benne GPS, így futást trackelni a telefon nélkül nem tudunk vele.

Mondjuk egy ilyen kis vékony eszközbe mindezt nehéz is lenne belezsúfolni. A GPS hiányát maximálisan megbocsátom, az elsőt viszont csak ímmel-ámmal.

alta hr
Kép: Fitbit

Összefoglaló

Nagyon meglepett ez a kis eszköz. Azt tudtam, hogy nem egy igazi, profi sportóra. De nem gondoltam volna, hogy mégis ennyire jól használható aktivitásmérő és ilyen jól beilleszthető a hétköznapokba. Bevallom, olyan nehéz szívvel adtam vissza, hogy azóta is hiányzik. Lehet, hogy veszek egyet. Ez pedig azt hiszem, az adható legkomolyabb dicséret egy eszköznek. Ha nem veszem meg, egyedül a vízállóság hiánya miatt lesz.

Ugyanakkor mivel nagyon értékelem, hogy végre egy olyan eszközről beszélünk, ami a nők szempontjait maradéktalanul kielégíti a hordhatóság és nagyrészt a trackelés terültén is, így megkapja a maximális pontszámot.

alta hr

Ajánlom azoknak a nem úszó díváknak, akik szeretnének életmódot váltani, vagy azoknak, akik egészségmegőrzés céljából, szükségük van egy trendi és minden öltözettel jól kombinálható társra aktivitás- és alvásfigyeléshez, szárazföldi edzésekhez.

Az Altra HR Magyarországon négyféle színben (fekete, kék, fukszia és korall) kapható és két különleges kiadásban (acélfekete és rozégold). A klasszikus modellek listaára 49 200 Ft, a különleges kiadású modelleké 55 800 Ft, de ettől eltérő (akár alacsonyabb) árakért érdemes körbenézni. Nálunk a korall színű modell járt a rózsaszín bőrszíjjal.

10/10

Köszönet az Apcomnak a biztosított eszközért!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .