Honnan tudod, ha okostelefon függőséged van?

okostelefon függőség
Kép forrása: Pixabay
Egyre durvább méreteket ölt a felhasználók körében az okostelefonokhoz való kötődés. A cikkben egy friss felmérés eredményei olvashatók.

Okostelefon-függőség? Nahiszen!

Még tavaly év végén írtunk arról, amikor egy klinikai szakpszichológus hívta fel a figyelmet az okostelefon függőség veszélyeire. A szakértő szerint ez a függés sem különbözik a többi addikciótól, például akár az alkoholizmustól. Nőként az sem mindegy, hogy milyen hatással van ez ránk és külsőnkre!

Most pedig a Phonebox felmérésének eredményeit juttatta el hozzánk, melyben az okostelefon függőséget vizsgálta Magyarországon. Eredményeik mellett felhívják a figyelmet arra, hogy az okostelefonok kényelmes és praktikus tulajdonságaik révén milyen észrevétlenül váltak hétköznapjaink részévé. Már nem csak a zsebünkben hordjuk a készülékeket, de szinte folyamatosan ezért, vagy azért kezünk ügyében vannak. Így nem is csoda, ha kialakul a függőség. A telefon ugyanis hihetetlenül alkalmas gyors információcserére vagy –szerzésre, és emellett folyamatos kommunikációs lehetőséget, vagy szórakozást is kínál egyben. Mindezt pedig egész nap szünet nélkül szolgáltatja nekünk!

okostelefon függőség
Forrás: Phonebox

Sok okostelefon, sok függő

A Phonebox felmérését „több ezer” kitöltött kérdőív alapján készítette. Ez alapján Magyarországon a felnőtt lakosság 80 százaléka rendelkezik már okostelefonnal. Ez az adat rettenetesen, akár túlzóan soknak tűnik, ami azonban még ennél is meglepőbb, hogy a kitöltők 90 százaléka szorong, ha a készüléke nincs vele. Akár még akkor is, ha egyébként az nem munkaeszköz számára.

okostelefon függőség

Emellett folyamatosan csökken a készülékek átlag életkora. Egy felhasználó 2-3 évnél nem használja tovább telefonját, a korábbi 4-5 év helyett. (Ez a tendencia egyébként nemzetközi szinten már volt rosszabb is, az utóbbi időben tértek vissza a felhasználók újra a 2-3 évhez.) Annak, hogy az emberek a korábbiakhoz képest viszonylag sűrűn cserélik le készülékeiket, a média és mainstream trendek mellett, köze van a gyártói nyomásnak is. Egy 3 évnél régebbi készülék már korszerűtlennek minősül. Sőt, gyakran az operációs rendszerek támogatását is megszünteti ennyi idő után a gyártó, vagy fejlesztő.

A lenti infografikán láthatók, hogy milyen meglepően ragaszkodunk már a telefonokhoz:

okostelefon függőség
Forrás: Phonebox

Így állapíthatod meg, hogy függő vagy-e!

A felmérésben kitérnek az okostelefon függőség esetleges jeleire is, melyek a következők lehetnek:

  1. Pihenés közben, vagy akár helyette böngészel: Tévézés közben, unalomüzőként, bármilyen más egyébként relaxációs tevékenység közben
  2. Étkezés közben is használod: a kérdőív kitöltőinek 75% nyomkod evés közben is.
  3. Vezetés közben még szabályt is szegsz: a megkérdezettek 30%-a a törvények ellenére is, a telefonáláson túl, vezetés közben üzenget, böngészik, levelezést olvas, közösségi oldalakon tevékenykedik.
  4. Aludnod kéne, de helyette nyomkodsz: a válaszadók 80%-a használja telefonját lefekvés előtt és ébredés után is elsőként veszik kézbe.
  5. Munkaidődet is vele töltöd: ahol a saját telefon használat megengedett a munkahelyen, a kérdőív kitöltőinek 65%-a használja is magáncélra az eszközét, általában 40-45 percenként.

A felmérésből az is kiderül, hogy a kérdezettek 58%-a átlagosan óránként ellenőrzi telefonját. A pontos százalékok persze korcsoportonként eltérnek, de a tendencia azt mutatja, hogy a számadatok csak még ijesztőbbek.

Korábban írtunk nektek már arról is, hogy milyen módon lehet a telefonfüggést hatékonyan és kíméletesen csökkenteni. Talán nem árt, ha vettek rá egy pillantást!

Forrás: Phonebox

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..