Az Insta káros a lelki épségedre

instagram
Vajon mennyi köze van a kiragadott pillanatoknak a valósághoz és mennyire hiszünk abban, amit látunk? Úgy tűnik, jobban, mint gondolnánk!

Egy perc szünet a valóságból

Az Instagram jelenleg 700 millió felhasználóval rendelkezik világszerte. Egyre többen hívják fel a figyelmet arra, hogy a legnagyobb negatív hatású társadalmi hálózatnak számít. A fitnesz modellek, az egzotikus utazások és a tökéletesnek tűnő kiragadott pillanatok, mind kiszakítanak egyhangú és kevésbé előnyösen megvilágított, de sokkal életszagúbb életünkből. Viszont kérdés, hogy mennyire is jó ez?

A közösségi média, noha a nevéből azt hihetnénk, hogy társadalmat, sőt társadalmak feletti, határokon és államokon átnyúló közösséget épít, ez azért nem pontosan fedi a valóságot. Egyre több kutatás mutatja, hogy a virtuális térben való egymáshoz közelítés nagyon csalóka. Mivel a fizikai kapcsolatok leépülése is megfigyelhető mellette.

Márpedig ez egy öngerjesztő folyamat. Minél kevesebb a hétköznapi életünkben a szociális kapcsolatunk, annál inkább kompenzálunk a virtuális közösségi térben. Immár többszörösen bizonyított, hogy a közösségi hálózatok nagymértékben hozzájárulnak mentális egészségügyi problémákhoz. Különösen érintettek a fiatalok. Napjainkban a szorongás, a depresszió, az alváshiány és a testképek problémái legsúlyosabban a szociális média felhasználóit érintik.

instagram

Az RSPH felmérése

Az Egyesült Királyság Királyi Közegészségügyi Társasága (RSPH) jelentést adott ki a szociális média egészségre gyakorolt hatásairól. A reprezentatív felmérést 1400 fő körében végezték. A felmérés adatai szerint a brit lakosságból a 16-24 év közötti korosztály 91 százaléka jelen van a különféle közösségi oldalakon.

A résztvevőket a közösségi hálózatok (Instagram, Facebook, Snapchat, YouTube és Twitter) rájuk, környezetükre, egészségükre és szociális kapcsolataikra gyakorolt hatásáról kérdezték.
Az egyetlen teljesen pozitív képet mutató felület a YouTube volt. Minden másik közösségi felület teljesen negatív eredményeket mutatott. A sorrend a legkevésbé károstól a legkárosabbig: Twitter, Facebook, Snapchat és az Instagram. Ezek közül – a kapott eredmények alapján – az Instagram a leginkább összefüggésbe hozható a fiatalok körében a szorongással és a testkép-zavarokkal. A fiatal lányok nagyon gyakran akarnak hasonlítani az általuk követett és példának tekintett nőkre. A gond viszont az, hogy ezek az Instagram sztárok gyakran használnak nagyon jó szögben készített, a valóságtól teljesen elrugaszkodott képekkel.

instagram

Kimaxolt valóság az önértékelés rombolására

Az Instagram alkalmazásba eleve elérhetők különféle szűrők, amivel a képek könnyedén módosíthatók, de számtalan alkalmazás is rendelkezésre áll, hogy aztán megszülessenek az irreális, manipulált képek, amik példaként kerülnek a fiatal lányok elé.

A korábbi kutatások is hasonló eredményeket mutattak. Azok az irreális elvárások és a „félelem a kimaradástól, lemaradástól”, amit ez a felület megteremt, csökkentheti a fiatalok önbecsülését és táplálja a szorongásukat és a depressziót. Ezeket pedig csak tetézi az esetleges kiber zaklatás, az alváshiány és a függőség.

A jelentés idézi a Journal of Youth Studies-ban megjelent kutatást, amely szerint öt fiatalból egy már azt állítja, hogy éjszaka is felébred és megnézi az üzeneteit. Majd ez az egész következő napjára hatással van, sokkal kimerültebbnek érzik magát. (Egyébként nem meglepő módon…)

instagram

Öröm az ürömben

Ugyanakkor azért muszáj azt is megemlíteni, hogy nem kizárólag negatív hatásokról számoltak be a megkérdezettek. Mert mindezek mellett 70% vallotta stabilan, hogy krízishelyzetekben érzelmi támogatást kaphatnak a közösségi médiából. Sőt, egyes meglátások szerint a saját csatornák lehetőséget teremtenek a pozitív önkifejezésre. Mindezek mellett pedig sokan képesek valós kapcsolatokra, ismeretekre szert tenni az oldalakon keresztül.

A felmerülő problémák gyökere szinte minden esetben oda vezethető vissza, hogy nem minden valóság, amit látunk. Az RSPH éppen ezért ajánlásokat is tesz, különösen a professzionális felhasználóknak.

instagram

Nekik például ajánlják feltüntetni, ha módosított képeket tesznek közzé. Valamint a közösségi felületek fejlesztőinek is megfontolásra ajánlanak néhány lehetőséget. Ezek közé tartozik például egy felugró számláló elhelyezése a felhasználói felületen. Ez arra figyelmeztetné a felhasználót, hogy mennyi ideje tartózkodik egy huzamban online és például az előre megállapított, ajánlott használati időt mennyivel lépte túl. Vagy akár a szoftvereket alkalmassá tenni a használatból felmérhető platform függőségek felismerésére. Erről pedig jelentést küldeni az érintett felhasználóknak és szakszerű segítség elérhetőségeit is eljuttatni nekik.

Nem utolsó sorban, a jelentés kitér arra, hogy több kutatásra van szükség a közösségi média egészségügyi hatásainak vizsgálatához és feltárására. A közösségi felületek használata jelenleg is dinamikusan nő a fiatalabb generációk körében. Mostanra túl nagy erőnek számít ahhoz, hogy ne vegyék komolyan ezek esetleges egészségügyi következményeit.

Forrás: Quartz, RSPH

Bejegyzéshez kapcsolódó címkék:
, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .